KOVID 19 u Srbiji: Lepe vesti iz Čačka - nema novozaraženih; U Paraćinu preminula još jedna osoba, troje novoobolelih u Milanovcu

NovostiOnline/EVN

četvrtak, 16. 04. 2020. u 12:07

КОВИД 19 у Србији: Лепе вести из Чачка - нема новозаражених; У Параћину преминула још једна особа, троје новооболелих у Милановцу

Ilustracija Foto D. Milovanović

U Srbiji hospitalizovano 3.245 pacijenata obolelih od virusa korona, a na respiratoru je, trenutno, njih 128. Preminulo je 99 osoba

U Srbiji hospitalizovano 3.245 pacijenata obolelih od virusa korona, a na respiratoru je, trenutno, njih 128.


U proteklom periodu, preminulo je ukupno 99 osoba. Prema poslednjim zvaničnimrezultatima testiranja, u zemlji je još 408 pozitivnih na virus.


U PIROTSKOM OKRUGU PREMINULO UKUPNO 7 OSOBA

OD početka epidemije korona virusa, na području Pirotskog okruga: Pirot, Dimitrovgrad, Bela Palanka i Babušnica,ispitano je 192 uzorka, a registrovan je 31 pozitivan slučaj.


Od posledica kovida u Pirotu su, do sada preminule 5 osobe, a u Babušnici i Beloj Palanci po jedna.

Kako saopštava ZZJZ u Pirotu, u bliskom kontaktu sa laboratorisji potvrđenim slučajevima bile su 225 osobe i sve su u izolaciji. Trenutno se čekaju rezultati uzorkovanja 23 osobe, a u opštoj bolnici trenutno su 6 osobe i sve su u stabilnom zdravstvenom stanju.


(V.Ć.)

NA PODRUČJU JABLANIČKOG OKRUGA REGISTROVANA 33 NOVOOBOLELA

Na teritoriji Jablaničkog okruga virusom korona ukupno su zaražene 143 osobe što je za 33 više u odnosu na podatke koji su objavljeni u ponedeljak. Najviši obolelih ima u Leskovcu – 107, a potom u Vlasotincu – 28. U Lebanu i Bojniku registrovana su po tri pacijenta, dok je u Medveđi ovaj virus potvrđen kod dve osobe.

Kako je naglašeno na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije, koja je održana u četvrtak, među novoobolelima je 17 Leskovčana i 14 Vlasotinčana, a po jedan novi slučaj registrovan je u Bojniku i Lebanu. U poslednja tri dana na analizu su poslata 224 uzorka od kojih je 191 bio negativan.

- Testirane su osobe koje su hospitalizovane, jer njihova klinička slika ukazuje na postojanje bolesti, zdravstveni radnici, kontakti sa potvrđenim slučajevima kao i osobe koje su ušle u Srbiju po isticanju mere samoizolacije. Od 143 zaraženih 55 su zaposleni u zdravstvenim ustanovama i to 53 u Leskovcu i dva u Vlasotincu – istakao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Visurom korona su zaražena 24 lekara, 21 medicinski tehničar, pet vozača, tri servirke i dve spremačice. Pod zdravstvenim nadzorom u okrugu je 1337, dok se u samoizolaciji, zbog povratka iz inostranstva nalazi još 1028 osoba.

U Kovid bolnici, namenjenoj za smeštaj pacijenata iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga, hospitalizovano je 87 osoba od kojih je 44 testirano na prisustvo virusa i njihovi rezultati se očekuju. Ovde se leče i 35 zdravstvena radnika, a saopšteno je i da je od 37 rezultata, koji su uzorkovani na transfuziji Opšte bolnici, jedan pozitivan.

- Kovid bolnica, koju čine šest paviljona fizički odvojena od glavne bolničke zgrade, dobila je veću količinu zaštitne i dodatnu medicinsku opremu koja je već postavljena i dostupna pacijentima. Imamo još tri klinička i četiri mobilna respiratora i po jedan mobilni odnosno fiksni rendgen. Postavljen je i aparat za gasne analize i za krvnu sliku, a ruski timovi vrše obuku osoblja i određuju puteve za zdrave odnosno za obolele osobe. Na raspolaganju imamo 200 ležajeva – rekao je dr Nebojša Dimitrijević.

Iako je bilo predloga da se otvore zelene i kvantaška pijaca on nije prihvaćen, jer je ocenjeno da epidemiološka situacija to ne dozvoljava, pa će lokalne samouprave i po tom pitanju da prate preporuke Vlade Srbije.
 
(I.Mitić)

TESTIRANA JOŠ 23 ZDRAVSTVENA RADNIKA SVI NEGATIVNI

NEGOTIN – U opštini Negotin su do sada potvrđena pet slučajeva kovida-19 kod tri žene i dva muškarca, starih od 35 do 80 godina iz Negotina, ali i Smedovca, Prahova i Srbova. U negotinsku Zdravstvenu ustanovu stigli su rezultati još 23 testirana zdravstvena radnika i pacijenata, uzorkovanih 10. i 11. aprila i svi su negativni.

Kako potvrđuju u Štabu za vanredne situacije testiranja se u ovoj ustanovi nastavljaju. U sredu je testirano još desetoro Negotinaca, a uzorkovanja na prisustvo korona virusa se nastavljaju i narednih dana. (S.M.J.)


U KLADOVU ŠEST NOVOOBOLELIH

KLADOVO - U opštini Kladovo još šest osoba pozitivno je na korona virus, čime se broj zaraženih popeo na 16. Reč je o pacijentima koji su se sa simptomima respiratornih infekcija i febrilnim stanjem javili ovdašnjoj kovid ambulanti. Među novoobolelima je jedna žena i pet muškaraca, starosti od 36 do 60 godina.

Pacijenti su upućeni u nadležne tercijarne ustanove, a njihovi kontakti su izolovani. U kovid-ambulanti u Kladovu do sada je testirano 105 osoba, a uzorkovanja se nastavljaju u skladu sa epidemiološkom situacijom.

(S.M.J.)


OHRABRUJUĆI PODACI IZ VRANjA


Prema poslednjim podacima, iz Vranja je u laboratorije u Nišu i Beogradu, 11. i 12. aprila, poslato 70 uzoraka, od kojih je jedan bio pozitivan na virus Kovid 19. U utorak, 14. aprila, iz Vranja je poslato 17 uzoraka i ni jedan nije bio pozitivan.

Zvanična statistika govori i da je na teritoriji Grada Vranja 11 izlečenih osoba, dok je u u Pčinjskom okrugu taj broj 14. Ukupan broj obolelih od koronavirusa u Vranju je 34. Prema rečima gradonačelnika Vranja dr Slobodana Milenkovića, ovi podaci ohrabruju i dokazuju da su naši sugrađani pokazali visok stepen discipline i odgovornosti.

(J.S.)


NEGATIVNO SVIH 48 UZORAKA U KRALjEVUKRALjEVO – Svih 48 uzoraka brisa koji su u sredu testirani u kraljevačkom Veterinarskom specijalističkom institutu (VSI) bili su negativni na kovid-19, tako da je u Kraljevu do četvrtka u podne zvanično potvrđen 21 slučaj infekcije korona virusom.


Od toga, dvoje pacijenata je na žalost preminulo na Infektivnoj klinici KBC u Kragujevcu, dok se jedna starija pacijentkinja uspešno oporavila od zaraze ovim opakim virusom.


Kako saznajemo u Gradskom štabu za vanredne situacije, 52 uzorka sa teritorije Kraljeva poslato je u VSI na testiranje i rezultati će biti poznati u petak.

Među dve stotine korisnika usluga Gerontološkog centra u Mataruškoj Banji, kao ni među medicinskim i nemedicinskim osobljem ove ustanove - nema inficiranih.


Dezinfekcija se svakodnevno obavlja, a pripadnici Vojske Srbije obezbeđuju objekat. G.Ć.JOŠ TROJE OBOLELIH U GORNjM MILANOVCU


NA korona virus u Gornjem Milanovcu pozitivne su još tri osobe, od ukupno 11 čiji su testovi poslati na analizu u utorak – potvrdio je jutros Štab za vanredne situacije.


Od početka epidemije, ukupan broj zaraženih koronom u Rudničko-takovskom kraju je 18, od kojih je jedno lice početkom ove sedmice nažalost preminulo, dok je jedno – izlečeno.

- Prethodnih dana uvećao se broj obolelih, što smo predvideli, on će, nažalost, i dalje rasti, ali je situacija pod kontrolom. Svi ljudi, koji su imali kontakte sa obolelima, su identifikovani, svi su pod nadzorom lekara i stručnih službi. Pacijenti pozitivni na kovid-19 u dobrom su zdravstvenom stanju, jer im je klinička slika stabilna, očekujemo da tako i ostane. Čekamo da iz Zavoda za javno zdravlje u Čačku stignu i rezultati ostalih osoba testiranih na kovid – najavljuje jutros Dejan Kovačević, prvi čovek ove opštine.


Vlada Srbije juče je, preko Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u ovaj kraj uputila 1.400 zaštitnih maski i 2.800 rukavica, njih će Štab deliti korisnicima kojima najviše trebaju.

Policijski čas sinoć je, u kasnim večernjim satima, prekršila jedna osoba, vozeći auto pod dejstvom alkohola. Lišena je slobode i biće izvedena pred sud. M. B.PARAĆIN – JOŠ JEDNA SMRT OD KOVIDA 19Još jedan smrtni ishod u paraćinskoj opštini od posledica kovida 19. U Beogradu je preminuo muškarac iz Zabrege, rođen 1957. godine, a dan pre toga preminuo je još jedan muškarac koji nije na spisku pozitivnih na virus korona, međutim, član njegove porodice sada je testiran i jeste, pa se sumnja na kovid u slučaju smrti njegovog rođaka.

Zvanično, u paraćinskoj opštini je sedmoro preminulih od posledica ove bolesti, a zara`eno je 77 osoba. Z.R.


LEPE VESTI IZ ČAČKA: NIJE BILO PRIJEMA NITI POZITIVNIH


ČAČAK – U protekla 24 sata (presek četvrtak ujutru) u Čačku nije potvrđen nijedan slučaj korona virusa, a nije bilo ni prijema novih pacijenata u čačansku Opštu bolnicu. Ocenjujući ovaj rezultat kao veliki uspeh, šef Radnog tima za praćenja širenja korona virusa dr Mihailo Luković kazao je da su od 36 briseva poslatih iz Čačka, svi bili negativni.


Od 11 briseva iz Gornjeg Milanovca tri su bila pozitivna i 81 lice je u izolaciji. U Lučanima i Ivanjici nije bilo pozitivnih briseva.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje, kako saznajemo, dva puta dnevno kontaktira staračke domove i tamo nije bilo lica sa povišenom temperaturom. Dva negovatelja koja su imala kontakt sa osobama kod kojih je potvrđen korona virus su izolovani, uzet je bris i čeka se rezultat.


U prijemno trijažnoj ambulanti bolnice obavljena su tri pregleda, dok prijema nije bilo. Trenutno je na infektivnom odeljenju hospitalizovano 20 pacijenata, od toga je jedan na respiratoru.

Dva lica su prethodnog dana otpuštena, a tri pacijenta će iz Kragujevca tokom dana biti vraćane u Čačak i smeštena u halu u Atenici.


Policijska uprava daje podatak da su četiri lica prekršila meru zabrane kretanja i protiv njih je podneta prekršajna prijava. Osobe starije od 65 godina poštovale su propisane mere. U samoizolaciji, koja se redovno kontroliše, nalazi se 271 lice. V. I.