Mađarska obnavlja luteransku crkvu: Oronulom zdanju u Vrbasu vraća se stari sjaj

Z. Rajić

14. 12. 2019. u 11:45

Мађарска обнавља лутеранску цркву: Оронулом здању у Врбасу враћа се стари сјај

U kugli je pronađena povelja sa posebnom porukom,Foto S. Vučanović

Za hram Vlada u Budimpešti daje 320.000 evra

NA Evangelističkoj crkvi u Vrbasu proteklih dana postavljeni su novi krst i "jabuka", čime je krunisana prva faza obnove ovog objekta, koji je godinama predstavljao opasnost po prolaznike, jer su s njega otpadali delovi.

Oko 1.000 građana tražilo je da se crkva, jedan od simbola Vrbasa i kulturno-istorijski spomenik, konačno sanira, a peticija je "probudila" Biskupiju u Subotici, koja je za obnovu najvećeg evangelističkog zdanja u Srbiji dobila podršku Vlade Mađarske.

Predviđeno je da u prvoj fazi budu rekonstruisani krov, kapa tornja i gornji deo fasade, i da ti poslovi budu završeni do marta iduće godine, kad će biti obeležena dva veka postojanja crkve, koja je građena od 1816. do 1820. godine.

- Radove sa 320.000 evra ili 100 miliona forinti, finansira mađarska vlada u sklopu projekta revitalizacije hrišćanskih crkava u Vojvodini, kojim je obuhvaćeno 11 takvih zdanja. Nadamo se da će kasnije biti obnovljena i fasada i unutrašnjost crkve - rekao je Imre Gšveng, predsednik Evangelističke crkvene opštine u Vrbasu.

Luteranska evangelistička crkva, koja je bila verski objekat podunavskih Nemaca, zapuštena je pošto je ostala bez velikog broja vernika, zbog čega je u njoj prestalo bogosluženje.


PROČITAJTE JOŠ: Obnova crkve za obnovu ljubavi


- Izgrađena je u baroknom stilu, a njen svod krasi freska "Luter pred sudom u Vormsu", delo slikara Jožefa Pehana. U parku ispred crkve do kraja Drugog svetskog rata bila je, jedina u svetu, replika spomenika Martinu Luteru, čiji se original nalazi u Nemačkoj - ističe Miroslav Kovač, jedan od organizatora peticije za obnovu evangeličkog hrama.

Marta Dolinski, sveštenica Evangelističke hrišćanske zajednice u Subotici, kaže da se planira da se u crkvi ponovo obavlja bogosluženje, ali i da se ona, poput Sinagoge u Subotici ili Novom Sadu, koristi i za koncerte i druge kulturne programe, kao i da bude otvorena za turiste.


BLAGOSLOV

Prilikom skidanja starog krsta, 15. oktobra ove godine, radnici su u kugli ("jabuci") pronašli povelju, za koju se verovalo da potiče iz davnih vremena i da nosi posebnu poruku. Ispostavilo se da je dokument iz 1955. godine i da sadrži podatke o tadašnjim radovima, uz potpise ljudi iz ondašnje crkvene opštine. U novu kuglu je 9. decembra stavljena povelja sa opisom sadašnjih radova i blagoslovom za buduća pokolenja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije