Obnova crkve za obnovu ljubavi

Đ. VUKMIROVIĆ

22. 05. 2011. u 20:57

Обнова цркве за обнову љубави
U Sremskim Karlovcima, na osvećenju obnovljenog sabornog hrama Svetog Nikolaja, starog dva i po veka. Postavljena nova pozlata na raskošni ikonostas

NJEGOVA svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je u nedelju obnovljeni saborni hram Svetog Nikolaja u Sremskim Karlovcima, star tačno dva i po veka. Obnova najlepšeg i jednog od istorijski najznačajnijih pravoslavnih hramova u Vojvodini trajala je gotovo pet godina, da bi od nedeljnogpraznika prenosa moštiju svetog Nikolaja on ponovo zablistao u punom raskošnom sjaju.

Od ranog jutra zvona sa dva vitka zvonika tog hrama, koji su odavno postali simbol „srpskog Siona“, počela su da najavljuju prvi dolazak 45. poglavara SPC u Vojvodinu, i predstojeću veliku svetkovinu. Ispred crkve se okupilo mnoštvo vernika, a tek mali broj njih imao je sreće da u nju i uđe i da prisustvuje liturgiji.

- Ovo je veliki dan i ovog hrama, izvora naše istorije i naše kulture, i ovog grada, malog po broju žitelja, a velikog po značaju za naš narod - rekao je patrijarh u besedi posle liturgije.

Poglavar SPC je podsetio i na tragično vreme udaljenosti naše crkve i države, „vreme u kojem smo postojali mi i oni“, izrazivši nadu da je ono definitivno prošlo i „da će naša crkva i naša otadžbina, odnosno državni organi, ubuduće uvek imati iste ciljeve i iste puteve ka tim ciljevima“.

U atmosferi koju je gotovo nestvarnom činilo pojanje hora Eparhije sremske „Sveti Nikolaj“ i čudesan preplet svetlosti od stotina sveća i odsjaja potpuno nove pozlate na raskošnom ikonostasu, inače delu velikih srpskih ikonopisaca druge polovine 18. veka Teodora Kračuna i Jakova Orfelina, vernicima se obratio i episkop sremski Vasilije.

- Ovu crkvu su podigli naši oci, koji su u sudbonosnim trenucima znali i smeli da se opredele za neprolazne vrednosti carstva nebeskog - rekao je episkop Vasilije. - Ovde možete duboko da osetite našu duhovnu povezanost sa svima koji su se, vekovima, borili za jedinstvo našeg naroda, kao i duh Srpske Vojvodine, koja je i danas čvrsto utemeljana u nama, a proglašena je baš ovde, u Sremskim Karlovcima.

Liturgiji posvećenoj obnovi sremskokarlovačkog hrama prisustvovali su i Predrag Marković, republički ministar kulture, i Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine.

Pored ikonstasa, koji je zbog sleganja tla morao da bude podignut za 18 centimetara i zbog rekonstrukcije krova, unutrašnjih zidova i poda crkve, u okviru obnove sabornog hrama prvi put je obavljena i restauracija devet ulja na platnu Paje Jovanovića. Ona su nastala početkom prošlog veka, od kada i krase zidove najpoznatije sremskokarlovačke crkve.

BESMRTNICI

GRADNjU karlovačkog Svetonikolajevskog hrama je, na temeljima srpske crkve iz 16. veka, još 1758. pokrenuo tadašnji mitropolit Pavle Nenadović, koji u njemu i počiva. U hramu se čuva i kivot sa delovima moštiju svetog Arsenija Sremca, a tu je i grob mitropolita Stefana Stratimirovića. U njemu počiva i Josif Rajačić, koji je upravo u ovoj crkvi, posle proglašenja Srpske Vojvodine 1848. godine, proglašen za patrijarha srpskog.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Alex Miles

23.05.2011. 05:44

Popovi barataju zlatom i raskosom, a vernici hladnom vodom i suvim hlebom.Dokle vise ?