Sve više prijava za porodično nasilje u Trsteniku: Žrtvama pomažu grupnom terapijom

S. BABOVIĆ

22. 11. 2019. u 09:39

Све више пријава за породично насиље у Трстенику: Жртвама помажу групном терапијом

Dragojlo Minić Foto S. B.

Podrške ženama mnogo znači, razmenjuju iskustva, lakše donose odluke...

NIJEDNA žena u Trsteniku u proteklih pet godina nije stradala od ruke partnera, ali broj prijava za partnersko nasilje iz godine u godinu raste. Tako je Centar za socijalni rad u ovom gradu sa oko 40.000 stanovnika 2017. zabeležio 42 prijave, u 2018. broj je porastao na 51, a ove godine do 20. oktobra, pristiglo je čak 55 žalbi.

Pročitajte još:"Moja žena je najbolja i mnogo je volim": Šta je još na saslušanju rekao policajac Bratislav (42) koji je potezao pištolj na Voždovcu

Ipak, stručnjaci podvlače da imaju odgovor na crnu statistiku sa terena: žrtvama partnerskog nasilja se osim podrške u zbrinjavanju nudi i materijalna i pomoć pri zapošljavanju, a krajem 2018. godine Trsteničankama koje su trpele nasilje pružana je i grupna podrška tokom tri meseca.

- Uočen je trend porasta broja žena koje su žrtve partnerskog nasilja, a mi smo vremenom počeli da prilagođavamo unutrašnju organizaciju kako bismo što adekvatnije odgovorili na zahteve korisnica - predočava za "Novosti" Dragojlo Minić, direktor Centra za socijalni rad u Trsteniku. - Postoji interni tim za zaštitu od nasilja - rukovodilac, supervizor, diplomirani pravnik, psiholog, socijalni radnik, pedagog, koji je aktivan u radu, ali imamo i dva stručna radnika koja su određena za rad na problemima nasilja. Osnovno nastojanje je da psihološki osnažimo žrtve i ojačamo ih, kako bi donele odluku da promene život u kome su izložene nasilju i da žrtve aktivno učestvuju u postupcima pred institucijama gde se sankcioniše nasilje.

Grupna podrška ženama pokazala se kao izuzetno pozitivna, jer su žrtve razmenjivale iskustva, a pomoglo je i osnaživanju žena pri donošenju odluke o životu bez nasilja. Iskustvo CSR govori da su preovlađujući uzroci nasilja emotivna nezrelost partnera, odsustvo poverenja, pokušaj uspostavljanja kontrole nad ponašanjem i kretanjem, nespremnost da se prihvati želja o raskidu bračnog ili vanbračnog odnosa, odsustvo kritičnosti prema sopstvenom nasilnom ponašanju.

- Preovlađujući uzroci nasilja u porodici su uglavnom alkoholozam, problemi finansijske prirode, ljubomora - navodi iskustvo Osnovnog javnog tužilaštva u Trsteniku Jelena Lapčević, vršilac funkcije javnog tužioca.


DECA

NAŽALOST, deca su često svedoci nasilja.

- Slučajevi u kojima se deca starijeg uzrasta odlučuju da nasilje prijave policiji ili se konkretno umešaju radi odbrane majke, govore o dalekosežnim posledicama ove pojave - napominje psiholog Nada Trošić, rukovodilac službe u CSR.

BROJ ZA POMOĆ

AKO trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36 (broj SOS telefona, sa licencom nadležnog Ministarstva).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije