Požarevac: Invalidi rada traže pomoć

D. NOVKOVIĆ

petak, 21. 06. 2019. u 09:48

Пожаревац: Инвалиди рада траже помоћ

Ugalj na stovarištu, Foto D. Novković

Pošto su im odobrene male količine uglja, strahuju od smrzavanja sledeće zime. Umesto naručenih 9.000, EPS saopštio da će dobiti 5.000 tona ogreva

INVALIDI rada u Požarevcu već nekoliko meseci bore se da obezbede dovoljne količine uglja za narednu grejnu sezonu, ali bez uspeha. Zbog toga su se ponovo obratili javnosti, u nadi da će tako nadležni da im pomognu u rešavanju ovog problema. Gradska organizacija invalida rada za njih je naručila 9.000 tona, ali je iz EPS-a saopšteno da će dobiti svega 5.500. Zbog toga su uputili dopise brojnim državnim organima, ali pomoći još uvek nema.

- Na naš dopis EPS-u odgovorio je TE-KO "Kostolac", navodeći da razumeju problem i da će u narednom periodu razmotriti naš zahtev za dodatne količine. Međutim, od tada se više nisu oglasili, pa smo prinuđeni da obustavimo realizaciju ugovora preko Fonda PIO, što znači da ogrev neće biti obezbeđen za naše članove ove grejne sezone - kaže Svetozar Božinović, predsednik GO invalida rada Požarevac.

PROČITAJTE JOŠ - Invalidima rada preti smrzavanje

U određivanju kvota za ugalj, invalidi smatraju da su diskriminisani, a da neki imaju status povlašćenog kupca. -Kvote su smanjene svim sindikatima i udruženjima, ali ne i sindikatima u TE-KO "Kostolac". Njima je odobreno 50.000 tona, kao i prošle godine, pa po osobi mogu da dobiju i do 20, a invalidi svega tri tone. Ispada da su oni ugroženija kategorija od invalida, koji primaju 13.000 i 15.000 dinara - kaže Božinović.

On se nada da će nadležni u EPS-u naći načina da pomognu invalidima i povećaju količine uglja za isporuku.


Svetozar Božinović

STOVARIŠTE

UGALj je naručilo 2.200 invalida rada, po ceni od 4.350 dinara po toni, uz troškove prevoza. Pošto su količine za isporuku smanjene za oko 40 odsto, oni koji ga ne budu dobili, moraće da ga kupuju na stovarištima. Većina za to neće imati para, pa strahuju da im naredne zime sledi smrzavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije