ODLUKOM gradske Građevinske inspekcije u Kraljevu dotrajali viseći pešački most, kojim se sa obližnje magistrale prelazi na desnu obalu Ibra, ka srednjovekovnoj tvrđavi Maglič, u Ibarskoj klisuri, 25 kilometara od Kraljeva, zabranjen je za upotrebu i potpuno zatvoren žičanom ogradom.

Nabujali Ibar je gotovo uništio konstrukciju i teško oštetio noseće betonske stope, pa je tako odsekao od sveta domaćinstvo Jove Ćirice i Mileve Luković na desnoj obali reke.

- Daleko je da se pešači zaobilaznim putem i prugom. Namirnica imamo dovoljno, tu su nam i komšije s druge strane reke da nam priskoče u pomoć, ako nam nešto zatreba, naročito Jovu koji je invalid - priča Mileva Luković.

Prema njenim rečima, obišli su ih i članovi Gradskog štaba za vanredne situacije, predlažući im da se privremeno presele u svoju kuću u Čibukovcu.

Pročitajte još - MAGLIČ FEST: Duh Nemanjića u dolini vekova (FOTO)

- Ne možemo da idemo nigde, jer moramo da se staramo o dve krave i junadima. Zasad nam ništa ovde ne nedostaje, tu smo gde jesmo, a nadležni neka se pobrinu da što pre osposobe ovaj, ili sagrade novi most - dodaje Mileva.

Ova ćuprija preko Ibra, zapravo, već nekoliko godina nema upotrebnu dozvolu, ali uprkos jasno i vidno istaknutoj tabli o zabrani, most je donedavno svakodnevno koristio veliki broj turista koji žele da posete srednjovekovnu tvrđavu.

Zatvoren most preko Ibra Foto G. Šljivić

Pročitajte još - NABUJALI IBAR TEŠKO OŠTETIO MOST: Ćuprija potpuno zatvorena (Foto)

- Postoji projekat da se napravi novi most i u našem je interesu da se ovaj problem što pre reši, a dok to ne bude učinjeno, postaraćemo se za Jovu i Milevu - kaže Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

ATRAKTIVNO

IZGRADNjA novog i bezbednog mosta preko Ibra svakako je od velikog značaja za meštane ovog kraja, a i srednjovekovni Maglič bi, kao istorijsko-kulturni spomenik i atraktivna turistička destinacija, postao mnogo pristupačniji posetiocima.