U SLUČAJU zbrinjavanja 13 mrtvorođenih beba u našoj ustanovi od 2016. godine ispoštovali smo sve propise i protokole, uz urednu dokumentaciju i izjavu roditelja da ne žele da preuzmu svoju decu.

PROČITAJTE JOŠ - Kraljevo: Jedno novorođenče nađeno pored kontejnera, 12 nisu hteli da preuzmu roditelji (FOTO)

Ovo je izjavio dr Zoran Mrvić, v. d. direktora Opšte bolnice Studenica u Kraljevu, na konferenciji za medije, organizovanoj pošto su predstavnici Republičke komisije za nestale bebe otkrili 13 mrtvorođenih beba, obeleženih i u kesama, u kućnom zamrzivaču, na patologiji kraljevačke bolnice.

Mrvić je dodao da je tokom minule tri godine u ovoj ustanovi bilo ukupno 12 mrtvorođenih beba, od čega je tri smrt zadesila u majčinom stomaku između petog i osmog meseca trudnoće, a da je jedna pronađena na deponiji u Gračacu, kod Vrnjačke Banje, kao i da odgovorni za to izdržavaju kaznu.

- Po zakonu, ostaci beba su spakovani u nepropusne kese, obeleženi, upisani u protokole i zbrinuti. Svako telo je bilo na obdukciji. Po zakonu o sahranjivanju, koji je izmenjen u novembru 2015, u obavezi smo da mrtvorođenu decu sahranjujemo, a ne da ih kremiramo. Zbog različitih tumačenja Zakona, sve do kraja prošle godine nije postojala gradska odluka o sahranjivanju dece i morali smo da zbrinemo ostatke mrtvorođenčadi u ustanovi - pojašnjava Mrvić.

VAŽNA ISTRAGA VEOMA je važno da se sprovede valjana istraga da bi se otklonile sumnje da su u pitanju mrtvorođena deca čuvana kao zamena za otete žive bebe ili za istraživanja. Trebalo bi pozvati majke dece i uporediti DNK uzorke - smatra Pavlović.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić rekao je da mu se direktor bolnice Studenica obratio u maju prošle godine sa zahtevom da grad donese odluku o sahranjivanju mrtvorođene dece:

- Odluka je usvojena u septembru, a budžetom za ovu godinu opredeljena su sredstva za ovu namenu. Tako je omogućeno da Komisija počne s radom, pa će ubrzo biti rešen ovaj dugogodišnji problem.

Radiša Pavlović, predstavnik Republičke komisije za nestale bebe, koji je prvi obavestio javnost da su u kraljevačkoj bolnici pronašli 13 ostataka beba, tvrdi da je menadžment bolnice prvo negirao postojanje ostataka.

- Zamenik direktora je prvo rekao da ih nema, a na moje insistiranje, izašao je, proverio i rekao da ih ima 13. Pre odlaska iz Kragujevca u Kraljevo, obavestili smo policiju, a na moj poziv sa nama je pošla zdravstvena inspektorka za šumadijski okrug Razumenka Vujović - kaže Pavlović.

Pošto je na patologiji, kako kaže, saznao da ovo nije usamljen slučaj i da beba ima po zamrzivačima i u drugim bolnicama, Pavlović je zakazao sastanak u Ministarstvu zdravlja.

Procedura sahranjivanja mrtvorođenih beba, inače, u većini gradova je slična. Roditelji uvek imaju mogućnost da ih sahrane sami, a ukoliko to ne žele, taj posao obično obavljaju lokalne pogrebne usluge, na osnovu ugovora koji imaju sa bolnicom.

- Ako roditelji ne žele da ih sahrane, potpisuju svoju odluku, pa Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS poziva JKP "Pogrebne usluge - RJ Kapela", koje preuzima telo čim se završe sve procedure (administrativne, obdukcija ili neke druge analize ukoliko su potrebne) - kaže prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS.

Terzić i Mrvić tvrde da su poštovana pravila

U Kliničkom centru Vojvodine, do marta 2007. posmrtni ostaci koje roditelji nisu želeli da preuzmu, kremirani su u za to namenjenom objektu, objašnjava Siniša Knežević, portparol:

- Posle marta 2007, zbog promene propisa iz oblasti zaštite životne sredine, zbrinjavanje posmrtnih ostataka u ovim slučajevima preuzima registrovana pogrebna služba. To preduzeće posmrtne ostatke sahranjuje bez označavanja grobnog mesta.

Opšta bolnica u Čačku, kako nam je rekao dr Rade Milošević, direktor, ima potpisan ugovor sa JP "Gradsko zelenilo" kojim je uređeno kako se preuzimaju i sahranjuju mrtvorođene bebe, posteljice, amputirani ektremiteti...

- Kod nas nema nikakvih skladištenja leševa po zamrzivačima - rekao nam je dr Milošević.

U Kliničkom centru u Kragujevcu rodbina, posle obdukcije, preuzima mrtvorođenčad i u poslednje četiri godine se nije desilo da ova zdravstvena ustanova brine o sahranjivanju beba, kaže dr Predrag Sazdanović, direktor.

U mnogim bolnicama mrtvorođenčad čuvaju u kućnim zamrzivačima

Sahranjivanje posmrtnih ostataka beba preminulih u Niškom kliničkom centru obavlja JKP "Gorica". Prema rečima direktora Igora Jovanića, tela se obeležavaju brojevima i sahranjuju. Budući da se pokop ne obavlja istog dana, tela su do sahrane bila u kućnom zamrzivaču.

U Leskovcu mrtvorođenčad koju roditelji ne preuzmu sahranjuje lokalno javno pogrebno preduzeće, na osnovu ugovora sa Opštom bolnicom, koja snosi troškove. Bebe se sahranjuju posle obavezne obdukcije, ističe dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice.