Kraljevo: Jedno novorođenče nađeno pored kontejnera, 12 nisu hteli da preuzmu roditelji (FOTO)

V.C.S.- G.Ć.

četvrtak, 17. 01. 2019. u 14:19

Краљево: Једно новорођенче нађено поред контејнера, 12 нису хтели да преузму родитељи (ФОТО)

foto Radiša Pavlović

U kraljevačkoj Opštoj bolnici saopšteno da roditelji mrtvorođenu decu nisu hteli da preuzmu od 2016. Nije postojala gradska odluka o sahranjivanju do kraja 2018.

JEDNA od 13 beba, koje su članovi Republičke komisije za nestale bebe otkrili mrtve u zamrzivačima Opšte bolnice u Kraljevu, nađena je 2016. godine na đubrištu, bačena pokraj jednog kraljevačkog kontejnera. Ovo je za "Novosti" otkrio član Republičke komisije Radiša Pavlović.

Ostalih 12 beba, kako tvrde u kraljevačkoj Opštoj bolnici, mrtvorođene su u periodu od 2016. do 2018. u toj ustanovi, a roditelji nisu želeli da ih preuzmu.

- Sve su uredno upisane u bolničkim dokumentima. Pošto nije postojala odluka Skuštine grada Kraljeva o načinu, lokaciji i drugim neophodnim merama za sahranjivanje takvih mrtvorođenih beba, mi smo ih po svim zakonskim merama "zbrinuli" kako je to i propisano - rekao je dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu, za “Novosti”.

On je potvrdio da je u međuvremenu, u septembru prošle godine, kraljevačka skupština usvojila nedostajuću odluku i u toku je formiranje posebne Komisije, sastavljene od predstavnika bolnice, lokalne samouprave i JKP "Čistoća", čija će nadležnost biti sahranjivanje mrtvorođenih beba. Mrvić očekuje da će se to obaviti u narednih 15-20 dana.

PROČITAJTE JOŠ - DRAMA U KRALjEVU: Pacijentkinja uletela u Opštu bolnicu i kuhinjskim nožem nasrnula na medicinsko osoblje

Leševi beba otkriveni su tako što su predstavnici roditelja u Komisiji za nestale bebe dobili informaciju o postojanju desetak posmrtnih ostataka u kraljevačkim bolničkim hladnjačama. Kako kaže Radiša Pavlović, zakazali su sastanak sa menadžmentom Opšte bolnice i tražili uvid u hladnjače.

- Na licu mesta videli smo da ima 13, a ne 10 beba. Rečeno nam je da su u pitanju mrtvorođenčad koju roditelji nisu hteli da preuzmu u poslednje tri godine, ali tek treba da izvršimo uvid u dokumentaciju. Za jednu bebu videli smo prema papirima da je pronađena mrtva pored kontejnera. Odmah smo pozvali republičkog inspektora za zdravstvo - kaže Pavlović.

ISPITUJE SE 65 SLUČAJEVA PAVLOVIĆ dodaje da je kraljevački slučaj pokazao da će sve sumnje u vezi sa nestancima beba biti rasvetljene, jer postoji politička volja državnog vrha i odlična saradnja roditelja i policije. Po nalogu tužioca u šest gradova u Srbiji, kako kaže, policija već ispituje 65 slučajeva prijavljenog nestanka beba iz porodilišta. Reč je o Kraljevu, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Leskovcu i Požarevcu.

Ovim povodom kraljevačka Opšta bolnica u četvrtak po podne se oglasila i zvaničnim saopštenjem za medije.

- Prilikom kontrole Republičke komisije za nestale bebe, u Službi za patologiju i sudsku medicinu OB „Studenica“ je prikazano 13 mrtvorođenih, obdukovanih beba od 2016. koje roditelji nisu preuzeli. One se čuvaju po svim Zakonom predviđenim propisima o čemu se vodi uredna evidencija u Protokolima, s obzirom da do decembra 2018. nije postojala gradska odluka o sahranjivanju ovih beba. U toku je formiranje Komisije naše ustanove i ovlašćenog JKP „Čistoća“ za sahranjivanje mrtvorođenih beba, tako da će se u narednom periodu, u skladu sa ovom odlukom, obaviti njihovo sahranjivanje – piše u saopštenju za javnost. – Skandalozno je da se ovi podaci pogrešno tumače i koriste za širenje panike i uznemiravanje javnosti, a za to neko treba da snosi odgovornost.

Kako saznajemo, sahranjivanje mrtvih novorođenčadi koje ne preuzmu roditelji, što po Zakonu i nisu u obavezi da učine, nije bilo u nadležnosti lokalne samouprave sve do izmene zakonskih propisa 2018.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Д. З.

17.01.2019. 14:46

Они и не треба да сахрањују бебе, него да их предају родитељима јер они желе д их сахране као своја чеда кој нису имала срећу да дуже поживе.

Krstajic

17.01.2019. 15:18

@Д. З. - Ali roditelji nece da preuzmu mrtvorodjenu decu .. procitaj opet .. zar je toliko tesko procitati dva pasusa?

Vanja

17.01.2019. 16:42

@Д. З. - Poznajem muza I zenu koji koji nisu hteli da preuzmu novorodjenu mrtvu bebu u Gradskoj bolnici u Brogradu ( prosle godine, mart mesec ako se dobro secam) . Sad , sta oni po bolnicama rade sa tom decom, nemam pojma . Uvek me je zanimalo da znam .

vuk

17.01.2019. 16:33

Apsolutno je neprihvatljivo da ne postoji zakon koji resava sta sa posmrtnim ostacima bilo koga od bebe do starih lica koje niko nece ili ne moze da sahrani. To je osnovni civilizacijski gest, a i neophodan sa sanitarne i zdravsvene strane. Ja to jednostavno ne mogu da shvatim.