RODITELjI đaka osmog razreda novosadske OŠ "Jovan Popović" tvrde da je njihov sin, sa smetnjama u razvoju, diskriminisan, a da je nezakonito postupanje prema njemu kulminiralo odlukom da mu se dodeli lični pratilac, bez koga sam ne može da kroči ni u školsko dvorište.

Pročitajte još: Brat ometen u razvoju silovao maloletne sestre?

Dečakov otac Jovan Ivanov tvrdi da je Interresorna komisija u saradnji sa Centrom za socijalni rad, kada je dečak bio u petom razredu, dala preporuku da se dečaku, kod kojeg je još dok je pohađao vrtić ustanovljeno da ima problem sa pažnjom, dodeli lični pratilac, kao dodatna podrška.

- Naš sin je emocionalno nezreo u odnosu na svoje vršnjake iz odeljenja, koji ga takvog ne prihvataju. Ostali roditelji se žale da naš sin zadirkuje i tuče njihovu decu, a to je njegov način da se odbrani - kaže otac osmaka, dodajući da su nadležni u školi pre tri godine tvrdili da dete ne zna da se sam brine o sebi i od tada insistiraju da ono dobije pratioca. - Pod takvim pritiskom, Interresorna komisija je popustila i dala preporuku.

Dečakovi roditelji u 2017. godini nisu uspeli da nađu ličnog pratioca sinu, i to je, kako tvrdi otac, škola učinila u septembru ove godine. Prihvatili su da personalni asistent sa njihovim sinom bude na časovima i pomaže mu da bude pažljiv, kako ne bi drugim đacima ometao nastavu.

Pročitajte još: B. Polje: Okruženje baš po meri ometene dece

- Nedavno nam je iz škole saopšteno da naš sin ne može da uđe ni u školsko dvorište bez pratioca i da nijednog trenutka ne može da bude sam - veli je dečakov otac. - Žalili smo se Interrespornoj komisiji da ova odluka o ličnom pratiocu našem detetu šteti u socijalizaciji. - On je fizički veoma spretan, trenira košarku, sedam godina je trenirao plivanje. Naše mišljenje je da mu lični pratilac nije potreban.


Jovan Ivanov ima pritužbu na školu

S druge strane, u OŠ "Jovan Popović" predočavaju da je sve urađeno po zakonu i po proceduri i da roditelji nemaju razloga da krive školu.

- Ozbiljno se bavimo ovim problem - ističe Goran Stevanović, direktor novosadske osmoletke, koji je na toj dužnosti od septembra. - U školi je na poziv učenikovih roditelja bila i prosvetna inspekcija, i prema njihovom nalazu od pre dva-tri dana sve je urađeno po proceduri i nema nikakve diskriminacije.

MINISTARSTVO: ODLUKU POD LUPU

DEČAKOVI roditelji su se obraćali i Ministarstvu prosvete, odakle im je odgovoreno da bi trebalo preispitati mišljenje Interresorne komisije, koja je predložila takav vid podrške.

- Ne postoji drugostepenost u odlučivanju, ali postoji mogućnost da kao roditelji uložite žalbu na mišljenje Interresorne komisije, uz argumentaciju da smatrate da ova mera nije primerena nivou funkcionalnosti deteta - navodi se u odgovoru Ministarstva upućenog roditeljima.