POVRATAK na evroligašku pozornicu posle 15 godina u publici ozbiljno je shvaćen na Malom Kalemegdanu. Crvenu zvezdu već su pojačali Slovenac Jaka Blažič i Amerikanac Blejk Šilb, a novi adut trenera Dejana Radonjića mogao bi da bude 24-godišnji plejmejker ukrajinskog Budiveljnika Malkolm Dilejni (191 cm), član idealne petorke Evrokupa u sezoni 2012/2013.


Kako "Novosti" saznaju, crveno-beli su blizu dogovora sa najboljom "jedinicom" drugorangiranog evropskog takmičenja, u kojem je prosečno beležio 16,1 poen, 4,3 skoka i 2,8 asistencija. Sličnu statistiku ostvario je i u ukrajinskom prvenstvu, u kojem je predvodio Budiveljnik do šampionske titule sa 14,7 poena, 4,5 uhvaćenih lopti i četiri asistencije po meču.


Zanimljivo je da je Dilejni, posle neuspešnog izlaska na NBA draft 2011, profesionalnu karijeru načeo u francuskom Šalonu kao saigrač Zvezdinog poslednjeg pojačanja Blejka Šilba. Sa prosekom od 15 poena po meču bio je jedan od najzaslužnijih za titulu šampiona Francuske, i to za platu od 130.000 dolara. Na kraju sezone 2011/2012. prešao je u Budiveljnik i bio jedan od glavnih oslonaca na putu do domaćeg trofeja i plasmana u polufinale Evrokupa.


Ređale su se Dilejnijeve maestralne partije u evropskom takmičenju, počev od one protiv češkog Nimburka u regularnom delu (28 poena, šest skokova, četiri asistencije). U drugoj fazi "zatrpao" je ruski Trijumf sa 26 poena, dok je istinski spektakl sačuvao za polufinale. U polufinalnom duelu sa Bilbaom ubacio je 38 poena i uhvatio osam lopti, za indeks 47!


Rođen je 11. marta 1989. u Baltimoru, studirao je i igrao košarku na Univerzitetu Virdžinija Tek, na kojem je najbolju sezonu odigrao kao junior sa prosekom od 20,2 poena. Ukoliko obuče crveno-beli dres, Zvezda će na poziciji plejmejkera dobiti veliko pojačanje, uz Demarkusa Nelsona koji je odlučio da produži boravak na Malom Kalemegdanu.