ONO što je postalo tako tipično u seniorskom fudbalu, pogotovo klupskom, nije baš toliko tipično kod onih koji su u predsoblju velike scene. Evropsko prvenstvo za mlade reprezentacije koje se ovih dana odigrava u Italiji i San Marinu tipičan je primer kako "para ne mora da vrti tamo gde burgija neće".

Naime, dokaz za to je činjenica da danas fudbal zaista vole da igraju svi i da favoriti iz najbogatijih zemalja, pogotovo sa zapada Evrope, ne moraju po nekom nepisanom pravilu da budu slika i prilika onoga što se dešava u konkurenciji seniora koji nastupaju za svoje klubove. Englezi u klupskoj, a Francuzi, Nemci, Španci ili Italijani u konkrenciji A selekcija drže primat decenijama na Starom kontinentu.

Ipak, ovog juna se na EP za mlade "dogodila" u prva dva kola svima jedna "neočekivana" - Poljska. Klinci sa nekadašnjeg istoka Evrope, koji to u ekonomskom i svakom drugom smislu više nije, u prvom kolu su preslišali Belgiju (3:2), a pre dve noći i domaćina Italiju, golom Bjelika volejom u 40. minutu. Selekcija koju sa klupe predvodi 49-godišnji Belorus poljskog porekla Ščeslav Mihnievič je tako na najslikovitiji način istakla kandidaturu za plasman u polufinale, a možda i za nešto više. To više podrazumeva titulu prvaka Evrope kojoj su Poljaci organizaciono možda bili najbliži na prošlom Prvenstvu Evrope 2017. godine, kada su imali ulogu domaćina turnira. Ali na terenu, u fudbalskom smislu reči, Poljaci nikada nisu bili ni blizu polufinala u uzrastu do 21 godine. Istorijska prilika pruža im se sada.

U sličnoj situaciji su i mladi Rumuni. Oni su u prvom kolu deklasirali vršnjake iz Hrvatske (4:1) i možda najavlili sličan podvig kao i Poljaci. Ostaje samo da se vidi šta će da urade u meču drugog kola sa jednim od favorita turnira, Englezima, koji su šokantnim porazom u 89. minutu, autogolom, u meču protiv Francuza (1:2) došli u priliku, kao na primer i Srbija, da se vade i grčevito bore za opstanak na EP.

Tako su neki tihi junaci sa istoka ugrozili reputaciju mnogo većih i poznatijih vršnjaka sa zapada Evrope. Podsetimo, do sada su u istoriji Italijani u uzrastu do 21 godine bili čak pet puta prvaci Evrope, Španci četiri, a Nemci, Englezi, Holanđani i Rusi su osvajali po dve titule.

NEZABORAVNA 1978!

MNOGE priče su ispričane o svetskim titulama mladih Jugoslovena iz Čilea 1987. godine ili "orlića" Srbije sa Novog Zelanda 2015, ali malo ko pominje prvu i jedinu titulu naše, odnosno selekcije SFRJ na prvom EP za igrače do 21 godine.

Tada smo u dvomeču bili bolji od DR Nemačke (1:0 za nas u Haleu i 4:4 u Mostaru). Na klupi su sedeli Ivan Toplak i Vukašin Višnjevac, a za najboljeg igrača EP je proglašen Vahid Halilhodžić.