SVE O KINI U 32.000 KVADRATA: Okončani svi radovi na zdanju Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu, jedinstvenog na Balkanu (FOTO)

Š. Marović

21. 05. 2021. u 10:10

NA Novom Beogradu, na mestu gde je bila Ambasada NR Kine porušena u NATO agresiji na našu zemlju 1999, uzdigao se Kineski kulturni centar.

СВЕ О КИНИ У 32.000 КВАДРАТА: Окончани сви радови на здању Кинеског културног центра на Новом Београду,  јединственог на Балкану (ФОТО)

Foto N. Skenderija

Fasada ovog prelepog zdanja pravo je arhitektonsko umetničko delo, a objekat ima više od 32.000 kvadrata, i osim Kulturnog centra, u njemu su smešteni restoran, hotel sa četiri zvezdice, kancelarijski prostor... Potpuno je završen, a svečano otvaranje očekuje se do kraja godine.

U moderno zdanje koje krasi Trg prijateljstva Srbije i Kine, uloženo je oko 45 miliona evra. Visoko je 32 metra, a ima sedam spratova i još dva podzemna. Kulturni centar koji će biti u njemu prvi je te vrste na Balkanu i jedan od najvećih u Evropi. Njime će upravljati

PEJZAŽI

ATRAKTIVNA fasada Kineskog kulturnog centra, odavno prolaznicima privlači pažnju u novobeogradskom bloku 11a.

Za nju su autori koristili kineski pejzaž prikazan u tradicionalnoj tehnici tuša. Oko čitavog objekta izvedena je dvostruka fasada: unutrašnja je projektovana kao zastakljena zid-zavesa, dok je spoljašnja od panela izrađenih od betona ojačanog vlaknima. Prikazi pejzaža zasnovani su na delima poznatog kineskog umetnika Mi Juren (1074-1153).

Ministarstvo kulture i turizma NR Kine, i biće na površini od 6.000 kvadrata, raspoređenoj na dva sprata.

- U prizemlju će se nalaziti veliki info-pult, gde će se zainteresovani građani informisati o turističkoj ponudi naše zemlje - kažu za "Novosti" iz Kompanije Shandong hi-speed group.

- Ovo će postati vrlo značajno mesto za susret kultura dveju bratskih zemalja, jer će u multifunkcionalnoj dvorani biti održavani skupovi, kongresi, sastanci, manje predstave i različiti događaji kojima će moći da prisustvuje do 250 ljudi. Takođe, u velikoj izložbenoj sali majstori slikarstva iz Kine izlagaće svoja dela, a istovremeno mogu da se organizuju prezentacije i predavanja sa manjom grupom ljudi. Načelnik Kineskog kulturnog centra Vang Janliang, rekao nam je da je ovaj kulturni centar u Srbiji novi prozor kroz koji naši "čelični" prijatelji mogu da upoznaju Kinu, nova platforma za komunikaciju, kulturu i turizam i novi most za bolje upoznavanje naših naroda.

MEHANIČKI PARKING

PODZEMNA garaža na dva nivoa imaće mesta i za do 240 automobila, a oko objekta moći će da se parkira još desetak vozila. Zgrada Kineskog kulturnog centra prva je takve vrste u Beogradu koja koristi mehanički parking sistem za dvoetažno parkiranje. On se sastoji od pokretne slagalice i više paleta koje pomeraju vozila, a ukupan kapacitet pokriven ovom tehnikom je 94 vozila.

Posetioci će stepenicama moći da izađu na veliku terasu budućeg restorana i da istovremeno uživaju u izvanrednom pogledu i u izložbama čije su postavke unutar Centra.

Impozantnost objekta najbolje se može sagledati u ulaznom holu, čija otvorenost i veličina već na prvi pogled ostavljaju bez daha.

- Hodnici će biti svojevrsni koridori, na čijim zidovima će se naći tradicionalne fotografije iz Kine - kažu naši domaćini.

- U okviru objekata nalaziće se i mala biblioteka sa brojnim delima kineskih književnika, kao i kutak za razonodu mališana. Tu će biti i prostorija, gde će biti održavani časovi čuvene kineske kuhinje.

U okviru kompleksa biće hotel sa 35 dvokrevetnih soba, kao i 19 apartmana za diplomate i zaposlene. Poslovno krilo objekata raspoređeno je na četiri etaže, i to na četvrtom, petom, šestom i sedmom spratu, gde se nalaze kancelarije. Na sedmom spratu je i Shandong Hi-speed preduzeće, zaslužno za izgradnju ovog zdanja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri