PAPIR I PENKALO ZAMENILA IGROM: Vesna Uskoković, lektor u penziji, duh i telo neguje plešući čuveni francuski Kan Kan

J. DINČIĆ

30. 04. 2021. u 13:18

LEKTORISANjE je bila njena profesija, ali odlaskom u penziju uspela je da papir i penkalo zameni tastaturom i ekranom, a penzionerske dane upotpuni igrom i plesom.

ПАПИР И ПЕНКАЛО ЗАМЕНИЛА ИГРОМ: Весна Ускоковић, лектор у пензији, дух и тело негује плешући чувени француски Кан Кан

Foto Arhiva

Vesna Uskoković i u 70. godini nema vremena za stajanje. Članica je plesne grupe "Starogradska Srbija" i kako bi se današnjim žargonom reklo glavni administrator njihovog kanala na "Jutjubu". Snima, montira i pravi video-zapise. Šije šešire i kroji haljine za nastupe, kuva ručak i sređuje kuću i to sve u galopu dvočetvrtinskog takta koji pripada plesu kan-kan čije je korake uspešno savladala.

- Lektorisanje, što je bila moja profesija, pokazalo se mnogo ekonomičnije, brže, lakše i bolje na kompjuteru nego na papiru, te sam, pre dvadesetak godina, i ja krenula u tu avanturu i počela da otkrivam sve mogućnosti interneta - priča Vesna za "Novosti".

- Sve bi bilo lakše da sam pohađala neki kurs, ali, u to vreme, firme su obučavale samo mlađe, bili su na stanovištu da oni stariji od 50 nisu u stanju da se izbore sa novotarijama, ali ja nisam pristala na to, pa sam se uglavnom oslonila na sinovljeve instrukcije, što i danas činim.

PRVI ZAIGRALI KAN KAN

STAROGRADSKA Srbija čiji je Vesna član je prva plesna grupa koja je u našoj zemlji zaigrala kan kan. Premijeru izvođenja ovog plesa su imale samo jednom i zbog trenutne situacije sa pandemijom su na produženom odmoru.

- Bilo bi sjajno zaigrati ga ponovo, ali ako se to ne desi, uteha se može potražiti u činjenici da su i drame Eshila, Sofoklea i Euripida samo premijerno izvođene. Koronu nisu imali, ali tada su takve bile propozicije - dodaje Vesna.

Kanal na "Jutjubu" otvorio joj je upravo sin Jagoš, koji je postavio i prvi prilog, i samo jednom objasnio dalje korake. Vesna je tada sve pažljivo zapisivala i ubrzo kreirane priloge počela sama da postavlja, bez po muke.

- Ples je bio pokretač svega, jer sam želela da svi učesnici mogu da vide kako igramo pa smo došli na ideju da to i snimamo i podelimo sa publikom - objašnjava Vesna.

- Sin mi je instalirao potrebne programe, pokazao kako se montiraju slike, video i ton... možda sad kad to sve ispričam zvuči komplikovano, ali nije, zapravo je veoma lako.

Kako je ovo brzo savladala, danas za porodicu, prijatelje i plesnu grupu bez po muke pravi tematske videe od fotografija ili snimaka. Dodaje da je to jedan od načina kako možete da se borite sa demencijom i da budete kreativni. Slobodno vreme upotpunjuje i mnogobrojnim onlajn kursevima o istoriji umetnosti koji su dostupni na jutjub-kanalu. Prati i pozorišne predstave, odlazi u muzeje i koncerte i sve to iz ušuškanosti svoga doma.

- Korona je uticala na to da nam je danas na raspolaganju znatno više sadržaja nego ranije, istina, nedostaje nam direktan kontakt, kafica, čaj, ćeretanje, ali biće i toga - zaključuje naša sagovornica.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri