MASKE IZLIVENE NA LICU HIT: Bogat opus mladog beogradskog umetnika Milana Radulovića (FOTO)

Branka Borisavljević

07. 03. 2021. u 16:00

MASKE ljudskih lica izlivene u glini, keramičke ukrasne boce, setovi za topla i hladna pića, ručno pravljene orgulje i minijaturni "smederevac", šah od mesinga koji bi trebalo da bude predstavljen na izložbi u Parizu - samo su deo opusa mladog beogradskog umetnika Milana Radulovića (28).

МАСКЕ ИЗЛИВЕНЕ НА ЛИЦУ ХИТ: Богат опус младог београдског уметника Милана Радуловића (ФОТО)

Foto Željko Knežević

Nedavno je svoje radove predstavio Beograđanima na bijenalu keramike u Konaku kneginje Milice.

Odmalena je Milan pokazivao sklonost ka umetnosti. U početku je to bilo crtanje grafita i tetovaža. Kada ga je prošao mladalački bunt koji je tako izražavao, shvatio je da je umetnost njegov život. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku keramika. Nedavno je odbranio i master rad pod nazivom "Sukob modernih zveri".

Foto Željko Knežević

Foto Željko Knežević

- Dok sam se pripremao za prijemni ispit za akademiju, koji je izuzetno zahtevan i traje šest dana, zainteresovala me je glina - priča Milan.

- Zadatak na prijemnom je bio pravljenje seta za hladno piće i vajanje četvornožne životinje. Nekako sam našao sebe u tome i upisao odsek keramike.

Inspiraciju za dela Milan nalazi svuda oko sebe. Najviše voli da radi stilizovane sklupture životinja. Prvo je "oživeo" svoje kućne ljubimce, dve mačke. Ipak, omiljeni modeli su mu pijavica, zmija i ptica koju je nazvao Ikar. Svaka od njih ima svoju simboliku. Priča priču. O stanju u društvu, problemima u svetu, ekologiji....

KOLEKCIONAR IZ NjUJORKA

PRED Novu godinu, Milan je bio zatečen kada mu se na vratima stana pojavio kolekcionar iz Njujorka, koji skuplja plemenske maske.

- Bio je na Baliju, obišao afrička plemena, pitao je da li postoje neke maske u Srbiji - priča Milan.

- Rekao sam da ima samo keramičkih. On se oduševio.

Spakovao se, došao u Beograd 27. decembra, kupio masku i vratio se u Ameriku.

Maske, izlivene na njegovom licu, postale su pravi hit. Pokazuju kako se oseća u trenutku dok mu je lice "skamenjeno" - sreću, bes, ljutnju... Napravljene su od gline i od porcelana, a pojavom epidemije, počeo je da radi i "kovid-skulpture" sa zaštitnim maskama.

Foto Željko Knežević

- Volim da radim skulpture i da ih lično prodam - kaže Milan.

- Proces izlivanja maske na ljudskom licu nije jednostavan i traje dugo. Baš su tražene, tako da većinu odmah prodam. Isto je i sa onima iz kovid-serije. Kupci dolaze preko preporuke. Kupuju ih, uglavnom, stranci, jer im je to najlakše da nose.

KREATIVNOST Maske izlivene u glini iz Milanove radionice, Foto Željko Knežević

Milan je otkrio tajne izlivanja skulptura u bronzi u ateljeu vajara Dragana Radenovića.

Kaže da razmišlja da ide u Barselonu, Portugaliju ili na jug Italije, gde je keramika izuzetno popularna.

Foto Željko Knežević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna