ODREKLI SE RUČKA DA NAHRANE GLADNE: Osuđenici kazneno-popravnog zavoda u Nišu pomažu najsiromašnijima

J. ĆOSIN

07. 11. 2020. u 11:00

VIŠE od 260 osuđenika u poluotvorenom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, rešili su da pomognu najsiromašnijim sugrađanima: odrekli su se po dva suva obroka, koje dobijaju nedeljom umesto večere.

ОДРЕКЛИ СЕ РУЧКА ДА НАХРАНЕ ГЛАДНЕ: Осуђеници казнено-поправног завода у Нишу помажу најсиромашнијимa

Foto J. Ćosin

Uprava KPZ u Nišu, ovu pomoć će distribuirati u saradnji sa Crvenim krstom koji će odlučiti kome je ona potrebna.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da je ovo drugi put od izbijanja epidemije da se osuđenici KPZ u Nišu odriču suvog obroka. Prvi put to je bilo u martu kada su se pridružili akciji osuđenika u drugim zavodima - Sremskoj Mitrovici, Požarevcu ("Zabeli"), Pančevu i Novom Sadu kako bi pomogli socijalno ugroženim građanima. Tada je u humanitarnoj aciji učestvovalo gotovo 4.700 osuđenika.

U KPZ u Nišu, osuđenici su proteklih nekoliko meseci sakupili i po 30 džakova plastičnih čepova i zatvarača za reciklažu, doprinoseći ekološkoj akciji usmerenoj na zaštitu životne sredine. Čepovi će do kraja ove sedmice biti prosleđeni organizaciji koja se bavi njihovim prikupljanjem i reciklažom u humanitarne svrhe.

- Humanitarne akcije koje sami osuđenici u KPZ u Nišu iniciraju su brojne i učestale poslednjih nekoliko godina - kažu u Upravi. - Oni su pokazali plemenitost prema onima kojima je pomoć potrebna u ukupno 12 humanitarnih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, a za neke od njih su bili inicijatori.

POMOGLI KUPOVINU INKUBATORA

SA našim kolegama, 2018. godine, pomogli su kupovinu pokretnog inkubatora za bebe koji, u nekim slučajevima ima presudan značaj za život tek rođene dece u našem gradu. To su nedavno ponovili kroz učešće u humanitarnoj akciji za lečenje jednog mališana u Nišu, a tradicionalno, već godinama izdvajaju sredstva za kupovinu školskog pribora đacima prvacima - kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

U KPZ u Nišu 40 osuđenika je od marta radno angažovano u krojačkom pogonu na izradi zaštitnih maski za lice, kao i zaštitnih odela, nazuvica, vizira. Dnevno su proizvodili i po 1.400 maski. Svi osuđenici koji su ranije prošli šestomesečnu sertifikovanu obuku za šivenje i krojenje u krojačkom pogonu rade na izradi ovih maski. U sertifikatima se nigde ne navodi da su dobijeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija bivših osuđenika u društvu, a njima omogućilo da pronađu posao na tržištu rada.

Zavod u Nišu organizuje i obuke za druga deficitarna zanimanja, i to za elektroinstalatere, vodoinstalatere, tesare, keramičare, molere, fasadere, a osuđenici za poslove na kojima su angažovani dobijaju i naknadu za rad u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati