DECA NASLIKALA MARIJANOVU HRABROST: Mališani iz vrtića u Čitluku kod Kruševca napravili knjigu o podvizima svog sugrađanina

S. BABOVIĆ

06. 08. 2020. u 08:12

HRABRI Marijan Arsić (39) iz Vučaka kod Kruševca, u julu 2017. godine spasao je život Draganu T. (23), koji se davio u nabujaloj Zapadnoj Moravi.

ДЕЦА НАСЛИКАЛА МАРИЈАНОВУ ХРАБРОСТ: Малишани из вртића у Читлуку код Крушевца направили књигу о подвизима свог суграђанина

Foto privatna arhiva

Bio je to četvrti život nastavljen zahvaljujući ovom junaku, jer je ranije od reke otrgao još jednog mladića, jednog starijeg čoveka iz mora kao i Kruševljanina koji je hteo da se ubije. Za svoja odvažna dela, Marijanu je februara 2018. uručena srebrna plaketa "Večernjih novosti"  "Najplemenitiji podvig". Njegova dela zadivila su mnoge širom Srbije, ali mu je posebno priznanje nedavno stiglo od mališana iz Čitluka - "Knjiga herojstva čika Marijana".

Foto S. Babović

Dečica iz predškolske ustanove u kruševačkom naselju Čitluk, koju je završio Arsićev sin Damjan, predstavili su sve podvige "Renata sa Morave" na iskren, sjajan, pravi dečji način. Njih 22 oslikalo je "Knjigu herojstva čika Marijana". U njoj su crteži njihovog hrabrog sugrađanina i oca njihovog drugara, koji neustrašivo pliva u reci i u moru, spasava ljude i omogućava, kako je osvanulo na jednoj od slika, "spasenima da danas slave rođendane".

"Ima srce kao kuća, ma i veće", "Damjan će biti veliki čovek kada poraste kao njegov tata" - neke su od ispisanih poruka, a ispod crteža pokazanog junaštva, deca su dala i "legende", poput: "Hvala što si preplivao Moravu i spasao život", "Ovo je porodica koja zahvaljujući tebi sada slavi rođendan", "Čika Marijan je na ovoj slici, dodali smo krstić, jer sigurno veruje u Boga"...

Poželeli mu da se što pre zaposli

U "KNjIZI herojstva čika Marijana", deca su mu poželela da se što pre zaposli, je sada samo povremeno radi kao stolar. Marijanova supruga Nataša, po struci medicinska setra, radila je samo godinu i tri meseca u Opštoj bolnici u Kruševcu kroz dva ugovora na određeno vreme. Redovno učestvuje na konkursima, ali bez rezultata. Dobrovoljno se javila da pomogne tokom epidemije kovida 19, ali nije pozvana na razgovor.

Po svim crtežima i porukama jasno je koliko je Arsić zadivio mališane, koji su pre nego što su svoje utiske oslikali, imali priliku i da ga upoznaju. Zahvaljujući vaspitačici Bilji koja je došla ne ideju da predškolcima predstavi plemenitog Kruševljanina. Marijan je, tada, deci govorio o svojim podvizima i o plemenitosti.

- Nisam ni pomislio da je sve to ostavilo takav utisak na njih, jer sam im pričao i da sam trenirao vaterpolo i plivanje - iskren je Marijan, koji po majci vodi poreklo iz Dalmacije, pa se jednako dobro snalazi i u moru i na reci. - Razmišljao sam i da li su mogli sve to da razumeju. Ali, tek kada sam video knjigu shvatio sam da nema dileme da im je sve jasno. Mnogo su me usrećili. Ovo je zaista divan gest i njih i njihove vaspitačice. A, poruke ovih mališana zauvek ću da čuvam.

Foto S. Babović

Iako je spasao četiri života, Marijan nam skromno kaže da mu se nekako u životu "nameštalo" da se zadesi na pravom mestu u trenutku kada je ljudima potrebna pomoć. Bez dvumljenja nam je i rekao:

- Sve bih to ponovo uradio, jer je ljudski život najveća vrednost. Sa osam godina sam iz vira na Moravi izvukao svog brata Vladu. Sedam godina kasnije sam spasao jednog pedesetogodišnjaka na Jadranskom moru kod Sutomora, a 2001. sprečio sam samoubicu da ostvari svoju nameru. Pre tri godine sam momka iz Velike Drenove spasao iz Morave. Bio je udaljen oko 50 metara od mene, plivao sam kroz virove, a kako je mladić već počeo da gubi snagu, to mi je otežalo spasavanje. Sve se dobro završilo po obojicu. Obrglio sam ga i uspeo da ga izvučem sve do obale.

PRIZNANjE Milorad Vučelić, 2018, uručio plaketu za "Najplemenitiji podvig" Marijanu Arsiću, Foto Ž. Knežević

I dalje Marijan sa porodicom odlazi na kupanje na mestu gde je spasao mladića i to je bilo, zasada, njegovo poslednje požrtovavanje u vodi. Davne 2001. godine, Marijan se kolima vozio sa prijateljem kroz Staru čaršiju, kada su prikočili usled gužve u saobraćaju i videli mladića koji pokušava da sebi oduzme život.  Srećom, bilo je dovoljno vremena da Marijan dotrči do Kruševljanina i uspe da ga spase.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)