FASADU PRETVORIO U "GALERIJU": Goran Bubnjević iz Temerina kreativno iskoristio vreme ograničenog kretanja

Lj. Preradović

12. 10. 2021. u 12:18

NEKOLIKO crteža na uličnom delu fasade dvospratne kuće 13 u Ulici Ivana Gorana Kovačića broj 13, u temerinskom naselju Kolonija, samo su "uvod" u svojevrsnu "galeriju" na zidovima u dvorištu.

ФАСАДУ ПРЕТВОРИО У ГАЛЕРИЈУ: Горан Бубњевић из Темерина креативно искористио време ограниченог кретања

NEOBIČNO Crteži na zidovima kuće, Foto N. Karlić

Na prvi pogled prepoznaju se istorijske ličnosti, poznati sportisti, muzičari, junaci iz stripova, ali i čuvena zdanja.

Sve to je delo Gorana Bubnjevića, vlasnika kuće, koji je od početka pandemije kovida 19, zbog ograničenog kretanja, vreme iskoristio da oslika fasadu svoje kuće. Po nekim njegovim procenama, dosad je nacrtao stotinak malih "umetničkih dela", ali nema nameru da se zaustavi. Odlučio je da svaki centimetar spoljašnjih zidova kuće prekrije slikama.

- Za vreme policijskog časa prošlog proleća imao sam vremena napretek, i tada sam rešio da sve te dane u izolaciji iskoristim za crtanje - otkriva nam Bubnjević. - Volim sport i muziku, pa sam se namerio da probam da naslikam meni omiljene ljude iz tih oblasti života.

Goran Bubnjević, Foto N. Karlić

Čim se kroči u lepo uređeno dvorište sa uredno pokošenom travom i betonskim stazama obojenim u njemu omiljenim crveno-belim bojama, namernike na zidu dočekuju slike Maradone, Bajage iz mlađih dana, Skupštine Srbije, Trijumfalne kapije, Svetog Save i mnoštva drugih ličnosti i građevina. A kada se odatle krene prema ulazu u kuću, zid krase Njegoš, Karađorđe, Napoleon, Novak Đoković, Ivana Španović, Ivo Andrić, Nikola Tesla... Među crtežima je i "Seoba Srba" po motivima čuvene slike Paje Jovanovića.

- Slikao sam gledajući fotografije iz novina, ali hteo sam i da pomalo na svoj način predstavim značajne ličnosti, građevine i junake iz stripova - veli nam. - Za sve crteže koristio sam farbu za beton, kako bi slike što duže ostale na zidu.

Soba sporta i muzike

U DVE prostorije dvorišnog dela kuće, Bubnjević je napravio svojevrstan izložbeni prostor. Zidovi su izlepljene posterima sportista, najviše fudbalera, a veliki stolovi preplavljeni fotografijama i knjigama o najvažnijoj sporednoj stvari na svetu i našem večitom derbiju. Tu su i slike poznatih muzičara, s početka njihovih karijera i omoti ploča. Sve to je počeo da sakuplja davne 1970. kada je pošao u prvi razred.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima