KARAKTER KROZ PESME, PUNE ŽIVOTA I RADOSTI: Bogat stvaralački opus Gordane Sarić, pesnikinje iz Nikšića

Veliša Kadić

05. 09. 2021. u 11:00

DECENIJAMA pesnikinja Gordana Sarić stihovima miluje dušu, potpiruje i rasplamsava emocije, budi nadu, vraća veru u život, ljubav, porodicu.

КАРАКТЕР КРОЗ ПЕСМЕ, ПУНЕ ЖИВОТА И РАДОСТИ: Богат стваралачки опус Гордане Сарић, песникиње из Никшића

Foto Privatna arhiva

Gotovo sve svoje pesme posvetila je počivšem suprugu Momu, uglednom nikšićkom lekaru kardiologu, koji joj je bio inspiracija - životna i poetska. Iako je iz Konjica, po ocu mađarskog (grofovskog) porekla, Nikšić je zavolela kao rodni grad i u njemu ostala.

Uspela je perom da pomeri i sruši predrasude nove sredine, tada po mnogo čemu konzervativne i patrijarhalne. Ali, kako je vreme odmicalo, stihovima je omekšavala tvrda srca onih koji su njena dela čitali.

Lirikom se počela baviti još kao devojčica predškolskog uzrasta, potom se oprobala u glumi i recitaciji. Bog joj dao dara za umetnost. Prve strofe koje su se rađale ispod njenog tananog pera pretvorili su se u magiju neprestanog pisanja i stvaranja. I danas je tako. Neumorna Goca, kako je Nikšićani iz milošte zovu, kraljica poezije, stvara nova dela iz kojih neprestano izviru stihovi.

- Najdublje emocije su me pokretale da iz srca i dubine duše počnem da pišem. Izlazili su uvek stihovi puni ljubavi i optimizma. Moj karakter su moje pesme - vedre, pune života, radosti. Volim ljude, promovišem ih na svakom koraku. Imam svoj cilj i svoju ideju - ja ne skrećem s puta. Za sve svoje uspehe zahvalna sam suprugu, jer da nije bilo njega koji mi je u svemu davao bezrezervnu podršku sigurna sam da ne bih danas bila ovo što jesam - kaže Gordana Sarić, svestrana umetnica i profesorka francuskog i latinskog jezika koja je čak pet puta koristila stipendiju francuske vlade za usavršavanje u toj zemlji, drugovala sa Perom Zupcem, Srbom Ignjatovićem, Duškom Trifunovićem, Dragomirom Brajkovićem, Jelenom Žigon, Svetlanom Bojković, Ratkom Božovićem...

NjENA dostignuća zaista je teško sve pobrojati. Autor je 20 knjiga, čijih se 30 pesama o slovima kao obavezno nastavno sredstvo uče u drugom razredu osnovne škole. Njena zbirka "Kraljevstvo Šigi Migi" je proglašena najboljom knjigom od strane stručnog žirija Udruženja književnika za decu i omladinu Crne Gore. Prevodilac, organizator i voditelj brojnih kulturnih manifestacija. Pesnikinja godine 2020! I dobitnica platinaste medalje, kao i Međunarodnog priznanja za stvaralaštvo Fondacije "Takec" iz Bitolja, dobitnica nagrade za životno delo u Beogradu, Evropski šampion poezije 2020. u Rumuniji, nagrade Rumunske kulture na Svetskom šampionatu poezije 2021. Evropski ambasador kulture u Rumuniji, dobitnica nagrade "Zlatni trag" Umetničkog kluba "Raskovnik" iz Smedereva, ikona svetskog mira Maroka i Indije, ambasador svetskog mira i ljudskih prava, ambasador kulture globalnog književnog društva od 15.000 članova iz Indije čiji je i administrator, dobitnica zlatnih i platinastih medalja za poeziju, za izvrsnost i počasne diplome u Rimu...

Sarićeva je zastupljena u brojnim svetskim antologijama, učesnik je virtuelnog sajma knjiga najboljih pisaca u Engleskoj, u organizaciji španske i meksičke poetske grupe.

Dobitnica je priznanja za vredan doprinos svetskoj poeziji u Americi, nagrade "Oslobođenje Nikšića". Bibliografija joj broji 1.050 jedinica, objavljena je u bibliografskom časopisu Nacionalne biblioteke sa Cetinja. Nedavno je postala i članica Udruženja književnika Srbije.

PANDEMIJA koja je "okovala" ceo svet, nikšićku kraljicu poezije nije u "lance vezala".

Izolaciju je, čak, veoma dobro podnela. Kaže da je ona i te kako poželjna za stvaraoce, kada posvećeni olovci, daleko od spoljnjeg sveta, stvaraju svoja remek-dela. I upravo u to vreme poput brojnih kolega i Gordana je "vodila rat" s internetom. Veruje da će knjiga ipak na kraju pobediti novu tehnologiju.

- Jeste internet brži od čitanja knjiga, ali upravo ta činjenica da je čitanje knjiga spor proces čitaocima omogućava prihvaćanje, reagovanje na pročitano i sopstveni preobražaj.

Knjige su takođe mnogo pouzdanije, jer su pregledane i proverene pre objavljivanja.

Informacije iz knjiga ostaju iste tokom dužeg vremenskog perioda, dok se na internetu menjaju iz sata u sat - smatra Gordana Sarić, koja je u međuvremenu pozvana na još jedan značajan događaj. Od 20. do 24. septembra, u Budimpešti biće učesnica svetskog festivala poezije, kao jedina predstavnica iz Crne Gore.

- Kao Mađarica, sa posebnim emocijama dolazim u zemlju mojih predaka. Verujem da ću stihovima osvojiti grad na Pešti i Budimu, koje moćni Dunav vekovima svojim tokom nežno spaja.

STAJLING NETIPIČAN ZA NIKŠIĆANKE

ONO po čemu se naša sagovornica izdvaja od ostalih Nikšićanki, jeste stil odevanja i specifična boja kose - crvena tamnijih nijansi.

- Tek pre nekoliko godina sam pronašla ovu narandžastu boju jer je ranije nije bilo. A što se tiče mog odevanja, privlačila sam pažnju elegancijom svuda gde sam boravila. U Londonu su mi prilazili ljudi, komplimente delili. Bila sam sašila belu palerinu po modelu kraljice Elizabete.

KRITIKE

SRPSKI pesnik i književni kritičar Srba Ignjatović zapisao je da je Gordanina poezija "intimistička i metafizička, apsolutno čista i podseća na alabasterne antičke ili renesansne biste, fino odnegovana, fino izvajana od jednog komada", dok je pesnikinja Žana Coven označila kao "verovatno poslednjeg romantičara u 21. veku"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna