ZAVRŠENA DUNAVSKA REGATA: Učesnici iz 10 zemalja okončali plovidbu na Kusjaku kod Negotina

S. M. Jovanović

15. 08. 2021. u 17:26

ČAK 70 veslača iz Srbije, SAD, Nemačke, Holandije, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Velike Britanije učestvovalo je na ovogodišnjoj, drugoj po redu promotivnoj “Dunavskoj regati” kroz Srbiju.

ЗАВРШЕНА ДУНАВСКА РЕГАТА: Учесници из 10 земаља окончали пловидбу на Кусјаку код Неготина

Foto Zdenka Tomić

Za 17 dana od Apatina do Kusjaka kod Negotina kajakaši i rekreativci, iskreni zaljubljenici u vodu, prešli su 588 kilometara ploveći najvećom evropskom rekom, Dunavom.

- Princip regate je da se vesla od jutra do sumraka. Svaki učesnik može da odabere deonicu koju želi, ali je važno da se prijavi organizatoru pre dolaska i da se odjavi kada napusti regatu - kaže Dejan Jovanović, predsednik Kajak kluba “Srpski veslači”, organizator druge “Dunavske regate” kroz Srbiju.

Učesnici “Dunavske regate” koja se organizuje po kriterijumima internacionalne TID regate u kojoj se od 1956. vesla Dunavom ruta od 2.455 kilometara, a koja je ponovo otkazana zbog pandemije kovida, njih tridesetak, svoj put su završili na Kusjaku gde su ih uz tradicionalni gulaš i prigodne darove dočekali predstavnici Turističke organizacije opštine Negotin.

Foto Zdenka Tomić

-TID ranijih godina nije imao etapno mesto na teritoriji naše opštine, ali s obzirom da se sada “Dunavska” regata vesla samo kroz Srbiju, uspeli smo da napravimo dogovor sa organizatorima da se ovde zaustave. “Dunavsku regatu” većinom čine domaći veslači i mi želimo da iskoristimo mogućnost da ih upoznamo sa prirodnim lepotama i kulturno-istorijskih znamenitostima ovog podneblja – kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Na svom putu od Apatina do Kusjaka učesnici “Dunavske regate” zaustavili su se i na etapnim mestima Donjeg Podunavlja u Velikom Gradištu, Dobroj, Donjem Milanovcu, ali i u Tekiji, Kladovu i Brzoj Palanci, gde je, ističu kajakaši, Dunav i najlepši.

Foto Zdenka Tomić

-Iz čamca se svaki deo Dunava dobro zapamti, svaka vrba, svaka stena, svaki metar koji snagom svojih mišića savladamo. Mi sad idemo nizvodno, ali nije to nimalo lako i jednostavno, posebno kada ima vetra. To su veliki napori ali to je ljubav i nikome ne pada teško. Savladavamo sve prepreke i uživamo u perspektivi koja nam se pruža dok veslamo – ističe Dejan Jovanović.

“Dunavska regata” okončana je na Kusjaku, ali su neki od kajakaša prolaskom kroz brodsku prevodnicu nastavili put ka Bugarskoj, mnogi otišli kući, a neki su odlučili da kad su već tu obiđu prirodne i kulturno istorijske spomenike Negotinske krajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DVA SRETNIKA OSVOJILA ŠESTICU: Ovo su dobitne kombinacije