DEČACI U GLUMČU SANJAJU GUČU I "ZLATNE TRUBE": Trubački orkestar braće Vasiljević vratio život u selo nadomak Požege

N. JANKOVIĆ

13. 07. 2021. u 11:13

NA prvi pogled, sve je kao kusur neke bolje prošlosti: preostali đaci u ovdašnjoj školi mogu se prebrojati na prste, narod se još veseli fudbalskim utakmicama u "beton ligi", seoski život većina meštana zamenila je za onaj gradski, moderniji i lagodniji.

ДЕЧАЦИ У ГЛУМЧУ САЊАЈУ ГУЧУ И ЗЛАТНЕ ТРУБЕ: Трубачки оркестар браће Васиљевић вратио живот у село надомак Пожеге

Foto N. Janković

Onda se selom Glumač nadomak Požege prolomio zvuk trube, "pobednički čoček" se čuje, a slučajnom prolazniku odmah je jasno da se ovde sve "vrti" oko osmorice dečaka i momaka, oko njihove muzike i velikih snova.

Četvorica braće osnovali su svoj trubački orkestar 2019. godine, a ubrzo su im se priključili drugovi iz Požege, Dobrinje i Arilja. Tako je Orkestar Uroša i Ognjena Vasiljevića nastao. Danonoćno vežbanje, strast za muzikom, učenje i druženje ubrzo su dali rezultate, momci su na Kolovratu u Prijepolju proglašeni za najbolji mladi orkestar.

Sada su pred momcima starim od 12 do 19 godina nova iskušenja. Želja im je da u Guči briljiraju u konkurenciji omladinskih orkestara, mnogo su rada i ljubavi uložili u svoj cilj.

- Dečaci od početka sanjaju Guču i "Zlatnu trubu", ugledajući se na orkestre trojice čuvenih Dejana: Petrovića, Lazarevića, Jevđića. Najviše se druže sa mladim kolegama Bajinobaštanima iz Orkestra Marka Gligorijevića. Njih su sebi uzeli za uzore zbog dobrog muziciranja, još boljeg druženja i opredeljenja da se članovi orkestra ne menjaju - objašnjava Goran Vasilijević, on je uz očinsku, preuzeo i ulogu pomoćnika ovih mladića, da svoje snove lakše ostvare.

Goran i njegov brat Nebojša pružili su dečacima odlične uslove za rad i nepredovanje, prostor u centru sela za probe, oni su vozači, menadžeri i podrška svake vrste.

I gle čuda, posle dve-tri godine upornog rada, omladinski orkestar postao je znak prepoznavanja za ceo požeški kraj. Stižu svakodnevno pozivi za svirke. Dečaci sami zarađuju za bolje instrumente i uvek su željni da naprave još po neki korak dalje. Ukratko, rano su naučili da ništa "ne pada s neba".

- Jednog dana sam samo poželeo da isprobam kako truba zvuči. Od tada se od ovog instrumenta nisam odvojio. Za mnom je odmah krenuo brat, pridružili su nam se rođaci, zatim i drugovi - objašnjava dvanaestogodišnji Filip Vasiljević, najmlaći član orkestra.

- Prvo smo prosvirali "užičko kolo", a danas na repertoaru imamo skoro stotinu pesama, nastupamo, ali je cilj isti - jednog dana želimo da trijumfujemo u Guči.

Foto N. Janković

Iskreni su ovi dečaci prema sebi i prema životu: kada pobede na takmičenju, radost je neopisiva, bilo je suza radosnica napretek, a bilo je i onih bolnijih, kad uspeh za dlaku izmakne. Sve je to, znaju momci, deo života.

Vremena za priču nema previše, vreme je za probu. Momci znaju da je konkurencija jaka, od juga do severa zemlje i svi sanjaju trubačku slavu. Žamor je zamenila muzika, a dok napuštamo Glumač, slika o polunapuštenom selu bledi, a ono zahvaljujući dečijim snovima ponovo raste.

TRI OGNjENA I TRI VASILjEVIĆA

OKO 500 meštana danas živi u Glumču. Domaćinstva su stara, roditelji decu radije šalju u požešku školu nego u ovu seosku. Usred tog sela, ovim momcima je dobro, nikakve prepreke nama, da iz Glumča osvoje svet, baš kao što su naumili. Oni su: Ognjen Vasiljević, Uroš Vasiljević, Petar Marković, Filip Vasiljević, Ognjen Radovanović, Lazar Savičić, Ognjen Vukolić i Nemanja Vasiljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju