DEDIN STAN PRETVORIO U STUDIO: Slobodan Mihailović, vojni kartograf u penziji, ljubav prema fotografiji preneo na unuka Andreja

J. DINČIĆ

09. 07. 2021. u 11:28

"KAKAV deda takav unuk" naziv je kultnog filma iz serijala "Lude godine", koji u slučaju Slobodana Mihailovića (88) i njegovog potomka Andreja ima malo drugačiji scenario.

ДЕДИН СТАН ПРЕТВОРИО У СТУДИО: Слободан Михаиловић, војни картограф у пензији, љубав према фотографији пренео на унука Андреја

Foto Privatna arhiva

Radnja njihovog filma vezana je za foto-aparat i ljubav prema fotografiji koju je deda Slobodan uspeo da prenese na svog unuka.

Svoj radni vek, vremešni penzioner proveo je kao vojni kartograf, voleo je fotografiju, zvuk aparata, razvijanje slika, a prvu ljubav podelio je i sa svojim naslednikom. Uz dekine savete, sugestije i kritike, unuk je pekao zanat i uspeo da se iskali.

Nedavno je Andrej ispunio i svoj dečački san i otvorio svoj prvi foto-studio i to baš u stanu u kojem je njegov deda živeo, a on provodio detinjstvo. Slobodan koji je danas narušenog zdravlja, a i noge ga polako izdaju, uspeo je da bez pomoći ušeta u unukov studio.

- Poslednja godina bila je veoma teška za nas, zbog cele situacije sa koronom, posete u domu su bile zabranjene i nisam uspevao da ih viđam često - priča Slobodan.

- Dolazili su krišom na prozorče, samo da mi mahnu i da me pozdrave, tada sam dao obećanje da će mi prvi izlazak iz doma biti da odem do studija i popijem kafu sa unukom.

Sa završetkom radova, ujedno su popuštale mere, pa je tako nedavno Slobodan smogao snage i posetio potomka.

- Noge me polako izdaju, pa su me kolicima dovezli do lifta, međutim, kao stari vojnik našao sam snage da ušetam u svoj nekadašnji stan, danas savršeno napravljen atelje - dodaje deka Slobodan.

- To je jedan od najemotivnijih trenutaka, ali i svakako najsrećnijih dana u našem prethodnom periodu.

Naš sagovornik se priseća da je svoju prvu laboratoriju napravio od malog toaleta u stanu.

Dešavalo se da uveče uđe u svoj kutak i ne izađe do ujutro. Samo on i fotografije. A fotografisao je sve i svakoga, prijatelje, rodbinu, porodične proslave i veselja. Svoj rad gotovo nikada nije naplaćivao, nego je uzimao samo toliko da pokrije utrošen materijal.

Svakako najponosniji je bio na Andrejevu prvu samostalnu izložbu koja je usledila posle nekoliko grupnih, a kojima je ponosni deka uvek prisustvovao.

- Interesovanje za fotografiju pokazivao sam još od malena, ali se prva veća zainteresovanost pojavila kada je jednog dana deka iz ormana izvukao veliku staru kožnu torbu koja je bila puna analognih aparata - seća se Andrej.

- Potpuno su me fascinirali, a na poklon sam naravno dobio jedan, odmah kupio film i celo leto slikao analogne fotografije.

Posle toga usledile su digitalne fotografije, brojne grupne izložbe na kojima je Andrej učestvovao, a kasnije i samostalne.

Foto Privatna arhiva

POKUPIO LAJKOVE NA "INSTAGRAMU"

TOKOM renoviranja stana, koji je sada postao pravi studio, Andrej je svaki korak u obnovi delio sa svojim pratiocima na "Instagramu". Tako je nakon završenih radova, okačio snimak i fotografiju sa dekom Slobodanom, a ovaj emotivni trenutak pobrao je mnoge lajkove na njegovom profilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024