ROBOT HJUGO MOŽE DA ZAMENI I PROFESORA: Maturant Tehničke škole u Kikindi Vanja Miladinov, konstruisao humanoida koji se kreće, govori i vidi

R. Šegrt

29. 05. 2021. u 11:25

KADA uskoro završi Tehničku školu u Kikindi, maturant Vanja Miladinov (19) će uz diplomu elektrotehničara računara imati i nagrade koje je dobio kao inovator.

РОБОТ ХЈУГО МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ И ПРОФЕСОРА: Матурант Техничке школе у Кикинди Вања Миладинов, конструисао хуманоида који се креће, говори и види

Foto Privatna arhiva

Od početka školovanja razvijao je svoje ideje: najpre je napravio robotsku šaku, a potom i robota kojem je dao ime Hjugo. Za šaku je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju "Fon Nojman" u Budimpešti, a isti uspeh je ponovio i sa Hjugom. Taj humanoidni robot, koji se pokreće i govori, proglašen je za apsolutnog pobednika, kao najbolji rad u svim kategorijama ovog takmičenja.

- Robot ima motoričke sposobnosti, pokreće ruku i tela, može da govori i da vidi, jer u oku ima kameru. Zvučnik u ustima mu daje mogućnost govora. Pomoću mikrofona prima zvuk i komande. Mislim da bi mogao da posluži u obrazovanju i da u učionici zameni predavača.

Još nema noge, ali sam i to počeo da radim. A, mozak celog robota je, u stvari, aplikacija na računaru koju sam kreirao i koja preko mikrofona prima glasovne komande - objašnjava mladi robotičar.

OČI NA GAZDU

VANjIN robot Hjugo ima plave oči, baš kao i gazda. Tako izgleda toplije, kao čovek. Da bi ga napravio, autor je izučavao mehaniku, elektroniku, programiranje, ali i anatomiju. Mnogo više od onoga što uči u školi.

- Želeo sam da bude što sličniji ljudskoj anatomiji - kaže autor Hjuga.

Foto Privatna arhiva

U ovom poslu Vanja je imao i malo muke. Mogao je da radi samo vikendom, jer se školuje u Kikindi i stanuje u Domu učenika, a živi u Ostojićevu kod Čoke. Zato je na izradi "čoveka od plastike" radio samo kad ode kući. Nedostajao mu je i 3D štampač, koji mu je bio skup. Čim se pojavio jeftiniji, njemu dostupniji, odmah ga je kupio. Kasnije je i dom kupio takav štampač i svom uspešnom učeniku omogućio kvalitetan rad.

DA BUDE ŠTO SAVRŠENIJI

IMAO sam ponude da prodam robotsku ruku. Čak je jedan čovek bez ruke želeo da je otkupi da mu pomaže, ali nisam to uradio. Želeo sam da je usavršavam i da iz nje nikne ceo robot, što sam i uspeo. Ni robota ne bih prodao, jer znam njegove mane i želim da ih eliminišem, da Hjuga usavršim da bude još bolji - priča Vanja Miladinov.

- Ideja o robotu nastala je u drugoj godini srednje škole. Sve je počelo iz mog zanimanja za elektroniku i robotiku. S obzirom na to da su mi i otac i deda limari imam i malo nasleđenih zanatskih veština. Želeo sam da napravim nešto svojim rukama i po svojoj zamisli. Prvo sam uradio neke komponente, razna elektronska kola, digitalni sat, pa led kocku sa 120 dioda koja pravi razne efekte. Za nešto ozbiljnije nedostajao mi je 3D štampač. Kada sam ga kupio, počeo sam izradu robota - priča nam Vanja.

Prvobitna ideja je bila da robotska ruka bude nadogradnja ljudskom telu, da čoveku bude treća i da oponaša sve ono što on radi. Na kraju je, ipak, napravio onu koja se ne kači za čoveka, već zasebno stoji na stalku, ali oponaša pokrete ruke svog autora.

- Na svojoj ruci sam imao kontrolnu rukavicu, ona je očitavala sve moje pokrete, a na daljini od deset metara robotska je radila sve ono što i ja. Bežičnim putem, pomoću radio-talasa, robotska šaka je dobijala informacije o onome što radi moja ruka - objašnjava Vanja.

Foto Privatna arhiva

Ovaj mladi inovator, odličan đak - vukovac, trenutno se ozbiljno priprema za prijemni ispit na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Želi da upiše mehatroniku, jer taj smer objedinjuje sva njegova interesovanja i dosadašnja znanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a