USKLAĐIVANJE PROPISA: Privrednici, koristite faktoring!

Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije

26. 08. 2021. u 09:44

PROMET faktoringa iznosio je 930 miliona evra prošle godine, od čega domaći faktoring čini skoro 90 odsto ukupnog prometa.

УСКЛАЂИВАЊЕ ПРОПИСА: Привредници, користите факторинг!

Foto Arhiva

Poslovima faktoringa u Srbiji bavi se 17 privrednih društava i 10 banaka, a da bi se ovaj finansijski instrument još efikasnije koristio, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća, poželjne su izmene i dopune postojećeg zakonskog rešenja.

Zakon o faktoringu, donet 2013. godine, uspostavio je dobre osnove za razvoj ove specifične finansijske usluge, ali je u međuvremenu, ukupni regulatorni okvir znatno izmenjen donošenjem ili izmenama drugih propisa koji utiču na  obavljanje delatnosti faktoringa.

Cilj aktivnosti Sekcije za faktoring PKS jeste unapređenje regulatornog okvira za razvoj faktoringa i približavanje ove usluge izvozno orijentisanom MSP sektoru.

Šta je faktoring?

Ekonomskim rečnikom, to je finansijska usluga kupoprodaje postojećeg nedospelog ili budućeg kratkoročnog novčanog potraživanja, nastalog po osnovu ugovora o prodaji robe ili pružanja usluga u zemlji i inostranstvu. Iza ove, pomalo rogobatne definicije, krije se finansijska usluga, koja se prvi put pominje još u Hamurabijevom zakoniku, ali procvat doživljava u drugoj  polovini prošlog veka, a od 2000. dostupan je i u Srbiji.

Prednosti faktoringa u odnosu na klasične finansijske usluge u sferi trgovanja su mnogobrojne. Ugovor o faktoringu obezbeđuje stabilno finansiranje,  smanjen rizik, naplatu, ali i pouzdane informacije o poslovnom partneru. U poslovima faktoringa proverava se kreditna sposobnost dužnika, što je izuzetna prednost za mala i srednja preduzeća, bez istorije poslovanja ili sa bilansima opterećenim investicionim ulaganjima, bez dovoljno mogućnosti za klasično zaduživanje. To praktično znači, da faktoring mogu koristiti i privrednici koja nisu kreditno sposobni ili nemaju slobodna odgovarajuća sredstva obezbeđenja, ali imaju kvalitetna nedospela potraživanja. Poseban vid faktoringa je obrnuti faktoring u kom se finansiraju obaveze klijenta prema dobavljačima.

Predmet obrnutog faktoringa je nedospelo kratkoročno novčano dugovanje, nastalo na osnovu ugovora o prodaji robe ili pružanja usluge. Faktor na osnovu faktura vrši transfer sredstava ka dobavljačima, a kupac svoje obaveze prema faktoru izvršava u dogovorenom roku. Na ovaj način klijent faktora sebi obezbeđuje duže rokove plaćanja, a time i dodatne popuste kod svojih dobavljača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)