MASAKR U VELIKOJ IVANČI IZ 2013. GODINE: LJubiša ubio 13 ljudi, pa sebe - tada nije bilo poziva na proteste

Novosti online

08. 05. 2023. u 12:59

SRBIJA pamti masakr u selu Velika Ivanča, nekoliko kilometara od Beograda, kada je Ljubiša Bogdanović (60) 2013, do tada miran i porodičan domaćin, bez ikakvog povoda u zoru, dok su još spavali u svojim kućama, pobio 13 svojih rođaka i komšija.

МАСАКР У ВЕЛИКОЈ ИВАНЧИ ИЗ 2013. ГОДИНЕ: Љубиша убио 13 људи, па себе - тада није било позива на протесте

Foto: Privatna arhiva

Bogdanović je, naime, svoj krvavi pir počeo u zoru, 9. aprila 2013, noseći pištolj CZ-88, za koji je imao dozvolu. 

Najpre je u svojoj kući ubio sina Branka (41), majku Dobrilu (83) i ranio suprugu Javorku.

Potom je u kući Despotovića likvidirao Mikaila (60), pa Milenu (60), Gorana (24), Jovanu (21) i malog Davida (2).

Onda je u kući Ješića ubio Miloša (48) i Ljubinku (64), zatim je u kući Mijailovića likvidirao Velimira (78) i Olgu (79), a u domu Stekića Danicu (78) i Draganu (50).

Kada mu je nestalo municije, vratio se kući da uzme još metaka i sigurno bi nastavio masakr, da ispred kapije nije ugledao policijsku patrolu.

Na kraju, Ljubiša je pucao sebi u glavu, a preminuo je posle nekoliko dana u bolnici.

Ljubiša Bogdanović je rođen 5. aprila 1953. u Velikoj Ivanči. Tokom detinjstva otac mu je izvršio samoubistvo, te je njega i njegovog brata Radmila vaspitao deda Obrad, koji ih je tukao svaki put kada bi počinili neku grešku. Bogdanović je zajedno sa sinom Brankom radio u fabrici za preradu drva u slovenačkom vlasništvu, gde su obojica 2012. dobili otkaz. Bogdanović je za vreme rata u Hrvatskoj 1991. služio četiri i po meseca na slavonskom ratištu. Od 1981. ima dozvolu za nošenje vatrenog oružja.

Motivi zločina su predmet spekulacija. Komšije su Bogdanovića opisali kao mirnog, ali novinari su izveštavali o tome da je zlostavljao porodicu i da se sa sinom posvađao zbog toga što nije odobravao njegovu vezu sa devojkom. Drugi navode istoriju duševnih bolesti u porodici Bogdanovićevih, pa se navode njegov rođak i stric, od kojih je potonji umro u duševnoj bolnici.

Bez poziva na proteste 2013.

U Velikoj Ivanči 2013. godine dogodio se stravičan masakr kada je Ljubiša Bogdanović (60) u ranu zoru ubio svojih trinaestoro komšija i rođaka. Na mestu gradonačelnika Beograda se nalazio Dragan Đilas, koji tada nije uputio poziv na proteste a povodom te tragedije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja