NEĆE HIMNU, JER JE SRPSKA: "Bože pravde" ne odražava nacionalnu strukturu države, traže promenu grba

E. V. N.

31. 08. 2021. u 19:00

HIMNA "Bože pravde" za Bošnjake nije himna države Srbije, nego nacionalna himna srpskog naroda.

НЕЋЕ ХИМНУ, ЈЕР ЈЕ СРПСКА: Боже правде не одражава националну структуру државе, траже промену грба

Novosti

Ovim argumentom Bošnjačko nacionalno veće (BNV) usprotivilo se odluci ministra prosvete Branka Ružića da nova školska godina počne intoniranjem državne himne u svim školama u Srbiji. Njegovu inicijativu zato ocenjuju kao "nepoštovanje različitosti" i "provokaciju nesrpskih naroda".

Iz tog nacionalnog organa Bošnjaka Srbije navedeno je da himnu Srbije "Bošnjaci doživljavaju kao himnu srpskog naroda".

- Tekst himne, ali i grb Srbije, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste. Kao prvi potpredsednik Vlade, ministar Ružić bi trebalo da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi - saopšteno je iz Vijeća.

Foto: Printskrin

Iz BNV su pozvali uprave svih obrazovno-vaspitnih ustanova u Sandžaku da i ovu školsku godinu počnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti.

- Bošnjaci Sandžaka su civilizovan, kulturan, miroljubiv evropski narod koji je autohton na ovim prostorima. Narod koji vekovima pokazuje nastojanje da živi u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi, uz očekivanja da im država uzvrati poštovanje, da uvažava njih i njihova osećanja - zaključili su u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Odluka prosvetnih vlasti da početak nove školske godine, uz školsko zvono, oglase i taktovi "Bože pravde" izazvala je talase kritika u domaćoj javnosti, posebno među pojedinim pripadnicima nacionalnih manjina, tradicionalno rezervisanim prema državnim simbolima Srbije. Oluja komentara još ne jenjava ni među pripadnicima takozvane građanske ideologije, koja u svemu vidi velikosrpski nacionalizam.

Na talasu instrukcije ministra Ružića oživljeni su stari zahtevi o navodnoj potrebi promene državnih simbola Srbije, jer su izabrani spram istorije i tradicije isključivo srpskog naroda. U argumentaciji se, međutim, izbegava priznanje da većina evropskih zemalja koristi državna znamenja većinskog naroda, a da je zaštita prava nacionalnih manjina i njihovog identiteta predmet regulisanja posebnih zakona, koji postoje i važe i u našoj zemlji.

UGLjANINOVA IDEOLOGIJA

PROMENA državnih simbola Srbije, jer "ne uvažavaju Bošnjake Sandžaka" bio je zahtev liste koja se na izborima za Nacionalno veće Bošnjaka 2018. godine pojavila pod nazivom kakav nosi i po mnogo čemu ekstremni pokret Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji - "Samoopredeljenje". Ideološku bazu ove liste čini SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koji je izbore za ovo telo začinio izjavom da je "Srbija fašistička država".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)