ČASOVI U TUTINU I NA KOSMETU ONLAJN: Posle godinu i po, nastava u školama sutra počinje normalno, uz izuzetke u nekim krajevima

Lj. BEGENIŠIĆ - D. ZEČEVIĆ

31. 08. 2021. u 09:09

PRVI put u istoriji, školska godina u Srbiji sutra će početi izvođenjem himne Bože pravde. Intoniranje himne škole mogu da izvedu putem razglasa, računara, muzičkog uređaja, telefona ili pevanjem, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

ЧАСОВИ У ТУТИНУ И НА КОСМЕТУ ОНЛАЈН: После годину и по, настава у школама сутра почиње нормално, уз изузетке у неким крајевима

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar Branko Ružić, pojašnjavajući ovu inicijativu, objasnio je da je važno da poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time čuvamo svoj identitet.

Inače, za prvake i đake petog razreda već za danas je organizovano upoznavanje sa učiteljem, odnosno razrednim starešinom, a za petake će to biti ujedno i prilika da nakon godinu i po svi zajedno sednu u učionicu.

Već od sutra, nastava će se u većini škola u Srbiji odvijati normalno, izuzetak su škole u 15 lokalnih sredina gde će se primenjivati kombinovani model. Zbog komplikovane epidemiološke situacije u Tutinu će srednjoškolci sasvim preći na onlajn nastavu, a taj vid nastave primenjivaće se i na Kosovu i Metohiji u školama koje nastavu pohađaju po sistemu Vlade Srbije.

Ovakav raspored, zapravo, predstavlja primenu modela po kome će se odvijati školska godina, a koji podrazumeva tri zone - crvenu, žutu i zelenu - zavisno do broja inficiranih u nekoj opštini. Odluku u kojoj će zoni škola biti donosi tim za škole na preporuku lokalnog kriznog štaba, a to će se meriti prema broju vakcinisanih, inficiranih... Ukoliko se škola prebacuje u neku drugu zonu o tome direktor obaveštava roditelje u petak.

Maske će deca nositi kada pričaju i odgovaraju, a nastavnici koji su vakcinisani samo kada se primaknu detetu na udaljenost od metar i po. Procena epidemološke situacije za osnovce će se vršiti nedeljno, od utorka do petka, a u srednjim školama svakog dana. A šta će se događati ukoliko u školi dođe do zaražavanja plastično je objasnio ministar Ružić na primeru dvojice dečaka:

- Ako se Filip zarazi, đaci će nositi maske u odeljenju. Ako se Filip i Branko zaraze, biće organizovana onlajn nastava u trajanju od 10 dana - objasnio je Ružić.

Ministar je istakao da roditelji mogu da traže onlajn nastavu samo ako je dete u većem riziku, i to uz potvrdu lekara.

S druge strane, na KiM učenici koji nastavu pohađaju po našem sistemu, neće 1. septembra sesti u klupe.

- Prema procenama tima za škole, nalazimo se u crvenoj zoni zbog čega će se nastava odvijati po trećem modelu, odnosno na daljinu - rekla je načelnica Školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Ivana Zaporožac.

Inače, i u školama koje nastavu organizuju po prosvetnom sistemu iz Prištine nastava je, zbog pogoršane epidemiološke situacije, odložena do 13. septembra.

RAZGOVORI O PLATAMA PROSVETARA

GOVOREĆI o protestu prosvetnih sindikata koji je najavljen za danas, Ružić je rekao da je legitimno da štrajkuju tražeći veće plate:

- Očekujemo da se razgovori o tome nastave, pa ćemo videti kako će to ići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)