Dendias: Nastavljamo podršku; Gervala: Dižemo nivo odnosa

Novosti online

04. 06. 2021. u 12:26

GRČKI ministar spoljnih poslova Nikos Dendias započeo je posetu tzv. Kosovu sastankom sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, nakon čega je izjavio da je - Grčka preduzela nekoliko inicijativa i da u tom smislu podržava da Zapadni Balkan bude na dnevnom redu EU, odnosno da ovaj deo treba da postane integralni deo EU.

Дендиас: Настављамо подршку; Гервала: Дижемо ниво односа

Foto: Kosovo onlajn

- Nećemo dozvoliti da druge zemlje podrivaju stabilnost. Zapadni Balkan pripada EU, ispunili ste ključne uslove, koji su značajni, mi ćemo da nastavimo sa podrškom. Mi smo ovde da vam pomognemo - naveo je Dendias, koji je i naglasio da podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postizanje konačnog dogovora.

Dendias je rekao da Grčka nastavlja da podržava tzv. Kosovo u vladavini zakona i borbi protiv kriminala i korupcije.

- Mi se zalažemo za liberalizaciju viznog režima jer je vaša zemlja ispunila sve stavke. Grčki zvaničnici u misiji EULEKS rade na ovom pitanju. Uprkos našem neutralnom stavu po pitanju statusa (tzv.) Kosova, imamo kancelariju u Atini koja je od 2019. godine i dalje tamo i bavi se ekonomskim pitanjima i nadamo se da će ova kancelarija biti još korisnija u našim odnosima između Grčke i (tzv.) Kosova - rekao je Dendias.

Ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala izjavila je da je nezavisnost (tzv.) Kosova činjenica i da će se odnosi s Grčkom sa ekonomskih podići na viši nivo. 

- Nezavisnost (tzv.) Kosova je činjenica i što se ona što pre prihvati obezbediće se jedna sigurna perspektiva za (tzv.) Kosovo. Nastavićemo dijalog sa Grčkom po ovom pitanju. (Tzv.) Kosovska kancelarija u Atini, iz jednostavne kancelarije za ekonomska pitanja, sada će prerasti u kancelariji takozvanog interesa sa pristupom drugim oblastima, uključujući politiku - navela je Gervala.

Dendias će se danas sastati i sa predsednicom Vjosom Osmani, predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Dendias je posetio Kosovo i Metohiju i prošle godine, 9. oktobra 2020. godine, kada je Avdulah Hoti bio na čelu vlade, a Vjosa Osmani v.d. predsednika.

On je tada naveo da je njegova poseta, između ostalog, pokazatelj regionalne saradnje među susedima.

(kosovo-online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade