Rad Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, koji je formirala Vlada u aprilu, daje evidentne rezultate. Osim rada na otkrivanju nelegalnih aktivnosti, poseban fokus je na pošumljavanju. Jesenja sadnja u okviru akcije pošumljavanja "Po jedna sadnica za svakog stanovnika Crne Gore" započela je polovinom septembra u Plavu, nakon čega je obuhvatila sve područne jedinice Uprave za šume u Crnoj Gori.

Najintenzivniji radovi se izvode u područnim jedinicama Pljevlja, Nikšić, Bijelo Polje, Mojkovac i Berane. Do polovine oktobra zasađeno je 320.000 sadnica na površini od 154,6 hektara.

Ovo je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, čiji koordinacioni tim je održao devet sednica, i to na terenu, u područnim jedinicama gde su šume posebno ugrožene bespravnim aktivnostima, a poslednju u Kolašinu, u područnoj jedinici koja je najviše urgožena bespravnim sečama.


PROČITAJTE JOŠ - IZNENADNA PRIJAVA UMALO DA MU PRESEDNE: Komšija ga optužio da je iskopavao zlato u pećini, a nisu se videli tri decenije

Od početka godine podneseno je 46 krivičnih prijava za bespravnu seču za poznata lica, što je znatno bolje u odnosu na prethodni period, kada su prijave bile uglavnom na N. N. lica. Za privatne šume podneto je osam prekršajnih prijava za bespravnu seču drvne mase od 154 kubika. Podnete su četiri krivične prijave protiv službenika Uprave za šume zaduženih za čuvanje šuma. Podnesena je i jedna prekršajna prijava za uzurpaciju državne imovine, kažu predstavnici Koordinacionog tima.

- Dokumentacija je prosleđena Odseku za privredni kriminal i osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju. Narednih dana biće analizirani dokumentacija i stanje u jedinici "Vučji potok", gde su takođe konstatovane bespravne seče - kažu predstavnici ovog tima, koji je konstatovao da je šumarska inspekcija tokom avgusta i septembra izvršila 291 kontrolu preduzeća u ovoj oblasti i izrekla kazne u ukupnom iznosu od 22.700 evra. Podnete su i tri krivične prijave.

Kako se čulo na sastanku u Kolašinu, šumarska inspekcija od oktobra, zbog pojačanog prometa ogreva, sprovodi i pojačanu kontrolu prometa drvnih sortimenata zajedno sa Upravom policije i Upravom za šume. Ukupno je do sada prekontrolisano 67 vozila koja su vršila prevoz ogreva na području Bijelog Polja, Berana, Andrijevice, Rožaja, Mojkovca, Podgorice i Danilovgrada. Utvrđeno je da devet vozila nije imalo propisano uverenje o poreklu ogreva. Izdato je osam prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 2.400 evra na fizička lica, dok je u jednom slučaju lice vršilo prevoz ogreva bez uverenja o poreklu i bez žiga, zbog čega je predmet prosleđen tužilaštvu.


ZAMENA INSPEKTORA

Na sastanku u Kolašinu zaključeno je da se u cilju još efikasnijeg rada i kontrole na terenu, aktivnosti svih inspekcijskih službi moraju bolje sinhronizovati. Ukazano je i na potrebu zamene pojedinih inspektora po područjima delovanja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.