Gorštaci brane reke od tajkuna

M. SEKULOVIĆ

02. 09. 2017. u 09:06

Горштаци бране реке од тајкуна
Na severu Crne Gore u toku je pobuna protiv gradnje malih hidroelektrana. Ugroženo vodosnabdevanje Plava, Andrijevice...

NEKADA dobrostojeći ponositi gorštaci, koje je dvodecenijski proces ratnih tranzicija doveo do skapavanja, digli su ovoga puta glas protiv izgradnje malih hidroelektrana. Protestuje se na sve strane, od Kolašina do Plava, gde su se ujedinjeni na nekoliko skupova pred zgradom opštine, policije i tužilaštva, našli građani iz Plava, Andrijevice, Berana, Rožaja i Kolašina...

- U toku je pobuna protiv tajkuna koji su okupirali vodotokove na ovom području gradeći male hidroelektrane sumnjivim i novcem delom dobijenim državnom pljačkom kroz račune za struju, kao navodni "podsticaj za obnovljive izvore energije" - saopšteno je na protestu u Plavu.

Milan Mane Kastratović, predsednik NVO Perućica, kaže da nije protiv gradnje malih HE, ali po standardima EU. "Ne mogu se reke trpati u cevi i uništavati životna sredina", kaže on izvodeći računicu da je gradnjom ovakvih elektrana na gubitku i cela Crna Gora, odnosno njen budžet.

- Samo da se izgradi po jedna elektrana na 84 vodotoka koji su za to određeni, to je 225 miliona evra koje će Crna Gora izdvojiti za subvencije vlasnicima elektrana u narednih 12 godina. Tim novcem bi država u potpunosti mogla da reši problem nezaposlenosti. To je lako izračunati kada se zna da jedno radno mesto košta 5.000 evra, a da ima 50.000 nezaposlenih - izračunao je Kastratović, koji ne želi da se reke na severu pretvore u mrtva korita poput Šekularske reke.

Sličnog je stava i Iber Hoti, odbornik Albanske alternative u SO Plav, koji dodaje da je EU odustala od protočnih centrala, zato što u potpunosti menjaju ili uništavaju kompletan eko-sistem.

- Na Šekularskoj reci nije moguće napojiti jednu jedinu ovcu, a kamoli što drugo, na reci Bradavac ne možete prepoznati korito. Na red su došle da se od naroda otmu Komarača, Murinska, Đurička reka s pritokama, Hotskom, Trokuskom i Jaseničkom, od kojih prve dve duboko zadiru u nacionalni park Prokletije - kaže Hoti, koji napominje da će, ako dozvole gradnju elektrana, vez vode ostati građani Slatine, Zabrđa, Trešnjeva, Trepče u opštini Andrijevica, ali i mnoga sela na području Plava i Berana.

Mini HE na Šekularskoj reci

KONCESIJE ZA SVE PRITOKE

KONCESIJE su date na svim pritokama Lima, od izvora u Plavu, i jezerskih izvorišta u Gusinju, pa sve do Bijelog Polja, kroz celo Polimlje. Koncesionari projekte rade po principu - da sa što manje troškova ostvare što veći profit. To podrazumeva da vodozahvate prave na gornjim tokovima reka, a onda derivacionim cevima vodu odvode kilometrima daleko do mašinskih kućica, ne obazirući se na potrebe stanovništva za vodom - kaže ekološki aktivista iz Andrijevice Branko Kastratović.

Pročitajte još:

Solana pozvao Evropu da ne izneveri Teslu

IZAZVAO POŽAR DA BI GA PRONAŠLI: Poljak iza rešetaka 30 dana

Čović: Arapi se sistemski i organizovano naseljavaju u BiH

SVE GORI ODNOSI KOMŠIJA: Rastu tenzije između Hrvatske i BiH zbog mosta i Herceg Bosne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije