RIM - SPECIJALNO ZA "NOVOSTI"


JAKA je želja stanovnika Italijeza povratkom u mirniju svakodnevicu,ali čini se, da je to u ovom ternutku veoma teško.


Broj zaraženih od korona virusa raste na neverovatan način, samo od 24. do 27. februara porastao je za 62,5 posto. Do danas je 650 zaraženih, 17 preminulih, a onih koji su se oporavili 45.


Istraživači su u milanskoj bolnici „Sako“ uspeli da izoluju poreklo italijanskog virusa kod četiri pacijenta smeštena u ovoj ustanovi, svi iz žarišta virusa iz mesta Kodonjo.


Timeje sada započetarekonstrukcija mape zaraze, jer izolovanjeautohtonog virusa, koji su veoma slični jedan drugom, ali i sa razlikama povezanim za njegov razvoj kod svakog pacijenta pojedinačno, donose veliki napredak za istraživače.


Ovim podatkom sada se otvaraju vrata istraživačima za pronalaženje potencijalnih terapija, za dijagnostičke testove, da bi se stiglo do vakcine. Veoma je važno sada shvatiti razlike u odnosu na kinesko poreklo virusa što omogućuje da se razume i to da li je u Italiji virus evoluirao, odnosno mutirao.


U najvećem žarištu Lombardiji, najteže je u Kremoni, jer bolnice nemaju više kapaciteta da smeste pozitivne na korona virus (tamo se nalazi preko 90 zaraženih).


U međuvremenu se pojavila pretpostavka da prvi zaraženi pacijent nije 38-godišnji menadžer iz mesta Kodonjo i upornose traga da bi se shvatilo da li u Italiji ima jedno žarište epidemije ili je njih više, jer ako ima više žarišta znači da je epidemija krenula sa više mesta, a to znači da ju je mnogo teže kontrolisati i izolovati.


S toga se traži da se ispitapovezanost porekla virusa između žarišta u Lombardiji i onog u Venetu.


A u Venetu, iako je broj zaraženih povećan, razmatra se mogućnost da se od 2. marta otvori eksperimentalno,određeni broj odelenja univerziteta Politekniko na distancu, gde bi učestvovalo u radu 120 profesora i oko 2.500 studenata, a nedelju dana kasnije aktivirana bi i ostala odelenja Univerziteta.


Takođe,planirani doplomski ispiti za 4.i 5. mart mogli bi da se odvijaju na distanci.