Kineski predsednik Si Đinping svečano je danas otvorio novi, drugi Međunarodni aerodrom u Pekingu, uoči obeležavanja 70. godišnjice od proglašeja Narodne Republike Kine, javljaju agencije.

Projekat vredan 450 milijardi juana (63 milijarde dolara), završen za manje od pet godina, proglašen je na ceremoniji otvaranja "novim moćnim izvorom nacionalnog razvoja", koji će podstaći rast u uslovima najvećeg ekonomskog usporavanja u više decenija do kojeg je doveo američko-kineski trgovinski rat, prenosi Rojters.

Aerodrom, dizajniran u obliku feniksa, nalazi se u južnom delu Pekinga i doprineće da se smanji pritisak na postojeći međunarodni aerodrom u severoistočnom delu kineske prestonice, zbog čijih ograničenih kapaciteta često dolazi do odlaganja letova, dodaje britanska agencija.

Foto Tanjug-AP


Nova vazdušna luka, nazvana "Peking Dasing Aerodrom", koju je dizajnirala pokojna arhitektica iračkog porekla Zaha Hadid, može da se pohvali sa četiri piste, terminalom od 700.000 kvadratnih metara i kapacitetom da opsluži do 72 miliona putnika godišnje do 2025. godine, uz perspektivu rasta prometa putnika na 100 miliona.


Foto Tanjug-AP


Ceo aerodromski kompleks prostire se na 47 kvadratnih kilometara.

Aerodrom "Dasing", lociran 46 kilometara južno od pekinškog trga Tjenanmena, osmišljen je tako da nijedan putnik ne mora da hoda više od osam minuta da bi stigao do bilo kojih vrata, a zahvaljujući vezi sa brzom železnicom sa ekspresnim vozovima, putnici će za svega 20 minuta stizati do centra grada.