Iran sprema devalvaciju rijala, briše četiri nule

Tanjug

21. 08. 2019. u 16:30

Иран спрема девалвацију ријала, брише четири нуле

Foto Depositphotos

Iran se priprema da dramatično devalvira nacionalnu valutu, rijal, zbog rastuće inflacije u zemlji pogođenoj američkim sankcijama
Iran se priprema da dramatično devalvira nacionalnu valutu, rijal, zbog rastuće inflacije u zemlji pogođenoj američkim sankcijama.

Predsednik Irana Hasan Ruhani poslao je danas u parlament nacrt zakona kojim se predviđa "brisanje" četiri nule sa rijala, koji je navodno izgubio oko 60 odsto vrednosti od kada je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma u maju prošle godine, izveštava CNBC.

Već u aprilu 2018., rijal je pao na najniži nivo prema američkom dolaru u 35 godina.

Potezom iranske vlade će u suštini biti stvorena nova valuta koja će se zvati "toman".

Naziv "toman" je poslednji put zvanično korišćen 1930-ih, a trenutno se upotrebljava za novčanicu u apoenu od 10 rijala.

PROČITAJTE JOŠ -  Kako su iranske tajne službe razbile agenturu CIA

Zvaničnici u Teheranu nisu objavili detalje o vremenskom roku ili troškovima ove potencijalne promene.

Iranska ekonomija posrće pod sveobuhvatnim sankcijama SAD-a, naročito onih koje su uvedene njenom naftnom sektoru prošlog novembra. Nezaposlenost raste, a procenjuje se da će inflacija ove godine dostići visokih 60 procenata.

Kada je 2015. godine potpisan iranski nuklearni sporazum, jedan dolar se menjao za 32.000 rijala, a danas se menja za 116.500 rijala, navodi američka tv mreža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)