ODNOSI Londona i Moskve ozbiljno su zaoštreni odlukom britanske premijerke Tereze Mej da protera 23 ruskih diplomata posle napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju. Mejova je, ističući da je to najveće proterivanje od perioda Hladnog rata, ostavila nedelju dana ruskim diplomatama da napuste Britaniju.

- Ovo je neprijateljski akt, potpuno neprihvatljiv, neopravdan i kratkovid - navodi se u saopštenju ruske ambasade u Londonu.

Britanska premijerka je prethodno rekla da je Rusija, koja inače poriče bilo kakvu povezanost s napadom, pokazala prezir prema britanskoj želji da objasni ovaj pokušaj ubistva, da takvo rusko delovanje predstavlja nezakonito korišćenje sile, a proterane diplomate je nazvala neprijavljenim obaveštajnim oficirima.

Tereza Mej je najavila više ekonomskih i diplomatskih mera, pošto je Moskva ignorisala rok koji je postavila Rusima za saradnju na slučaju:

* proterivanje 23 ruskih diplomata

* otkazivanje kontakata na visokom nivou

* kraljevska porodica i ministri ne prisustvuju svetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji

* zamrzavanje državnih sredstava Rusije tamo gde postoje dokazi o tome da mogu da se upotrebe kao pretnja životu ili imovini britanskih građana

* dodatne provere na privatnim letovima

Cilj mera, koje ne uključuju pooštravanje viznog režima za Ruse, kaže Tereza Mej, jeste slanje jasne poruke Rusima.

Julija i Sergej Skripalj

Mejova je, obraćajući se britanskim parlamentarcima, rekla da Rusija nije ponudila nikakvo objašnjenje o tome kako je nervni gas ruske proizvodnje dospeo u Britaniju, a odgovor Moskve je opisala kao sarkastičan. Zaključila je da je ruska država odgovorna za taj pokušaj ubistva i da je tragično što je predsednik Vladimir Putin odlučio da deluje na taj način.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je Britaniju za igranje politikom i ignorisanje međunarodnog sporazuma o hemijskom oružju. Rekao je da je Moskva spremna na saradnju ukoliko Britanija formalno zahteva objašnjenja po konvenciji koja daje 10 dana za odgovor. Moskva zahteva uzorke supstance o kojoj se govori.

Britanci su zaustavili sve dvostrane kontakte na najvišem nivou i među ostalim je povučen poziv ministru spoljnih poslova RF Sergeju Lavrovu da poseti veliku Britaniju. Na drugoj strani, u Moskvi, kažu da on nije ni prihvatio poziv da putuje u London.

Britanski specijalci sa kontaminiranim predmetima

ČEKA SE PUTINOV ODGOVOR

ODLUKU rukovodstva Velike Britanije da protera 23 ruskih diplomata, Moskva je dočekala oštrom kritikom. Ruski ambasador u Londonu, Aleksandar Jakovenko, nazvao je odluku Londona "ozbiljnom provokacijom". U Velikoj Britaniji je do sada bilo 58 diplomata RF.

Hoće li Moskva odgovoriti identično ili drugačije, zavisi od odluke predsednika Putina, koji je u sredu bio na Krimu i posetio gradilište krimskog mosta.

Bez obzira na žestoku retoriku, obe zemlje neće ići do kraja, jer kako je rekla Tereza Mej, potpuni prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom nije u interesu Velike Britanije.

Na vrlo grubu i uvredljivu izjavu Tereze Mej da Sergej Lavrov nije dostojan da bude ministar odgovorila je Marija Zaharova, službeni predstavnik MIP-a RF, koja je rekla da je Lavrov ruski ministar, a ne britanski, i ocenu o njegovom radu daje Putin, a o radu Borisa Džonsona, britanskog ministra, neka govore i ocenjuju u Londonu.

B.V.