SIRIJSKA OBALA KRIJE MNOGE TAJNE: Arheolozi pronašli ruševine drevne luke - do sada potpuno nepoznate (VIDEO)

Novosti onlajn

31. 01. 2021. u 08:40

ZA sada nepoznata drevna luka, za koju se pretpostavlja da je iz rimskog perioda, pronađena je u blizini sirijske obale, saopštio je direktor Instituta društvenih nauka i međunarodnih odnosa Dmitrij Tatarkov.

СИРИЈСКА ОБАЛА КРИЈЕ МНОГЕ ТАЈНЕ: Археолози пронашли рушевине древне луке - до сада потпуно непознате (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/Vesti Sevastopolь

Ruševine su pronađene tokom druge sezone rusko-sirijske arheološke misije.

- Moguće je da to nije luka, već tvrđava iz prvog veka naše ere. Pronađeni su ostaci hidrauličnih konstrukcija, svetionici i četiri mermerna stuba. Keramički materijal će omogućiti da se detaljnije odredi period iz koga su predmeti. Ovo je veliko otkriće - navodi pres služba Sevastopoljskog državnog univerziteta reči Tatarkova.

On je istakao da su naučnici istraživali morsko dno pomoću podvodnih aparata. Pored luke, pronađena su i tri sidra iz antičkog perioda, koja ranije nisu bila poznata, kao i ostaci drevnih hidrauličkih konstrukcija: lukobrani i zidovi keja.

Pronađeni keramički materijal se ispituje u Antičkom odeljenju Tartus.

- To su ostaci antičkih grčkih amfora, feničansko posuđe, egipatske vaze, rimski kameni predmeti za domaćinstvo. Materijal će omogućiti rekonstrukciju pomorskih trgovačkih puteva koji povezuju ovaj rejon sa Sredozemnim morem. Moći ćemo da odredimo životni ciklus luka koje su tada postojale - rekao je Tatarkov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)