ROĐENA NOVA KRIPTOVALUTA - Bitkoin keš

Tanjug

01. 08. 2017. u 21:30

Raskol među kreatorima virtuelne valute bitkoin rezultirao je danas "rađanjem" nove verzije kriptovalute

РОЂЕНА НОВА КРИПТОВАЛУТА - Биткоин кеш

Raskol među kreatorima virtuelne valute bitkoin rezultirao je danas "rađanjem" nove verzije kriptovalute, jer nisu uspeli da dogovore zajedničko rešenje koje bi očuvalo jedinstvenu digitalnu valutu.

Iz tog razloga, ova kriptovaluta se danas podelila na dve: "bitkoin" i "bitkoin keš", piše Biznis insajder.

Nova valuta "bitkoin keš" bi trebalo da udahne "novi život" bitkonu koji postoji već gotovo deset godina, tvrde pristalice "bitkoin keša".

Za proizvodnju bitkoina potreban je softver koji dodeljuje tu virtuelnu valutu kao nagradu onim korisnicima koji nudeći svoje kompjutere učestvuju u procesu verifikacije i snimanja bitkoin transakcija u okviru "blockćain"-a. Proces proizvodnje bitkoina zove se rudarenje, a uspešni rudari se nagraduju provizijama i novokreiranim bitocoin-ima.

Ključni rudari i kreatori bitkoina su se prošle nedelje dogovorili o usvajanju novog načina funkcionisanja kriptovalute, poznatijem kao "SegWit2x", kojim bi se veličina bloka bitkoina povećala na dva megabajta.

Međutim, rivalski sistem je u proteklih nekoliko dana dobio na značaju, pod nazivom "Bitkoin keš".

"Bitkoin keš se praktično pojavljuje niotkuda. Grupa rudara kojima se ne dopada SegWit2x se odlučila za novi softver koji će povećati veličinu blokova sa sadašnjeg jednog megabajta na osam megabajta", smatra Čarli Moris iz kompanije "Nekstblok Global".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)