Dodik: Nije isključena mogućnost da se u budućnosti proglasi nezavisnost RS

Beta

04. 04. 2019. u 13:15

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije isključena mogućnost da u budućnosti bude proglašena nezavisnost Republike Srpske

Додик: Није искључена могућност да се у будућности прогласи независност РС

Milorad Dodik Foto Tanjug

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije isključena mogućnost da u budućnosti bude proglašena nezavisnost Republike Srpske. "Ja u budućnosti ne mogu da isključim bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske. Kako god to neko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno", rekao je Dodik u intervjuu za Javni servis BiH (BHT).

On je ocenio da je nemogućnost formiranja novog Saveta ministara BiH "uzurpacija političkih prava", pozivajući da se što pre formira nova vlast na nivou BiH.

"Znate li vi kakva bi to politička bomba bila da smo mi u decembru pokazali svetu da smo završili Savet ministara, kao što je jednako loša da posle pet meseci to nismo uradili", rekao je Dodik u intervjuu za BHT.

Pročitajte još - Dodik: Izetbegovićeva apelacija protiv imena RS osuđena na propast

On je podsetio da je pre nekoliko dana evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han upozorio da ne može biti napisano pozitivno mišljenje za BiH, ako ne bude formirana vlast.

"Ja pozivam da se formira vlast", rekao je Dodik. Dodao je da ne može shvatiti zbog čega se razvlače pregovori o formiranju Saveta ministara BiH i zbog čega se postavljaju pitanja poput ulaska Demokratske fronte u vlast ili formiranja Bh. bloka.

Dodik je naveo da nije protiv Bosne i Hercegovine, ali jeste protiv "neproduktivnih elita i kod Srba i kod Bošnjaka". Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da je ova institucija "odavno dobila političke konotacije".

On smatra da je Ustavni sud BiH "odmetnuta struktura", koja isključivo radi pod uticajem koji dolaze spolja, pre svega "iz okruženja oko visokog predstavnika ili nekih moćnih ambasada u BiH".

Dodik je potvrdio da je Predsedništvo BiH dobilo informaciju Ministarstva bezbednosti BiH o aktivnostima hrvatske obaveštajne službe (SOA) i konzula Hrvatske u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja, koja nosi oznako poverljivo.

"Sve je to nešto načelno, isto kao što je bilo u medijima. Ono što sam ja kao član Predsedništva dobio jeste informacija ministra koja je meni pokazana samo da je pročitam, jer je poverljivog karaktera", kazao je on.

Prema njegovim rečima, on u informaciji nije video "ništa poverljivo". "Pravi se mistifikacija. Ne treba to", tvrdi Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

r srpska

04.04.2019. 14:21

Spasi nas zla koje nam dolazi iz sarajeva i da živimo normalno u budučnsti jedni pored drugih

драгана

04.04.2019. 17:29

@Samuraj - Tačno tako i vekovima tako.I zauvek tako.I nikako drugačije.

драгана

05.04.2019. 12:39

@Samuraj - Mujo,niste realni,osim što ste kratkovidi i zlobni.Ostavite zlobu,pa na tavanu potražite ikonu Svetog Stefana, koju Vam je deda slavio (ne pradeda,nego deda).

Srbija - Srpska

04.04.2019. 21:25

@Seki - Ovo je istina , tako govori od 2005. i zbog te recenice opstaje na vlasti , svidjalo se to nekome ili ne

Leka

04.04.2019. 15:05

od Dodika nema nista sto se tice referenduma o nezavisnosti. Po odluke medjunarodnog suda odluka skupstine o nezavisnosti ne krsi medjunarodno pravo, tako da bi prvo mogli za cas odma sutra izjasniti se da je Srpska nezavisna. to bi trebalo biti jasno cim se pokrene tuzba zbog ime Republike Srpske.

драгана

04.04.2019. 17:35

Razdvojenost srpskog naroda je privremena;nije prvi put u istoriji;nije po volji naroda, nego po politici imperijslista i imperijalizma.Smetnja smo im ujedinjeni, jer imamo sve - sve nam je Bog u izobilju dao.Budimo strpljivi i jedinstveni;ujedinjenje je proces za koji treba vreme.Politički potezi nisu uvek otkriveni i direktni.Mi smo i sada jedan narod. Granicu ćemo izbrisati.

Maki72

05.04.2019. 05:26

Procitana si knjiga Milorade , uvijek poslije kafe sa Izetbegovicem , pricas istu pricu ! Ne pije ti vode vise ova fora o odcjepljenju . Umjesto da ste uz te svakodnevne kafe nasli rijesenja kako da svim narodima u BiH omogucite zivot dostojan covjeka , vi po ko zna cijoj direktivi drzite konstantno konflikt u zraku , a to sto je trecina stanovnika trajno odselila i dalje odseljava , boli vas uvo jer ste puni kao brodovi . Toj jadnnoj zemlji i narodu i krv ste isisali . SRAMOTA !!!