Dodik: Izetbegovićeva apelacija protiv imena RS osuđena na propast

Tanjug

28. 01. 2019. u 22:37

Predsedavajući Predsedništva BiH u emisiji "Ukrštenica" RTRS kazao da Srpska nije zadovoljna položajem u BiH, kao i da je na primeru BiH dokazano da se saživot ne može nametati

Додик: Изетбеговићева апелација против имена РС осуђена на пропаст

Foto: S. Mišljenović

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ne može da postavlja uslove Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Republici Srpskoj, kao i da je njegova najava o podnošenju apelacije za preispitivanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom osuđena na neuspeh.


Dodik je u emisiji "Ukrštenica" RTRS kazao da Srpska nije zadovoljna položajem u BiH, kao i da je na primeru BiH dokazano da se saživot ne može nametati.

"Republika Srpska je jedinstvena s imenom uspostavljenim kada je i formirana - pre rata s imenom pod kojim je i tokom rata bila deo pregovora, kao što je to bila i 1995. godine kada je uspostavljen mir", rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska svih 12 aneksa Dejtona potpisala kao strana i da postavlja pitanje: "Čak i da se nastavi osporavanje imena koje je u Ustavu, šta je sa drugim aneksima Dejtonskog sporazuma?"


"Dakle, to je tipična antidejtonska inicijativa i zato su i reagovali neki stranci", ocenio je Dodik.

On je dodao da, iako su stranci reagovali, ne veruje da se u odnosu međunarodne zajednice išta promenilo. Dodik je dodao da se to jeste desilo, čin Bakira Izetbegovića i SDA nazvali bi antidejtonskim. Predsedavajući Predsedništva BiH rekao je da je najava apelacije o preispitivanju imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom akt uperen više protiv BiH, nego protiv Srpske koja je na novu političku krizu dala jasan odgovor.

"Nedvosmislen odgovor je naš status, šta god to značilo. To uvijek ne mora da znači samo nezavisnost, ali ja ne želim to da isključim. Svi kažu ''Opet se priča o tome''. Ne, to je samo jedna od mogućnosti. Evo mi predlažemo da se vratimo na dejtonske principe Ustava, da organizujemo BiH da bude ustavna, a ne neustavna zajednica", kazao je Dodik.

On je izjave Izetbegovića o diskriminaciji Bošnjaka i Hrvata nazvao neistinama i podsetio da Srpska poštuje Klub Bošnjaka u Domu naroda, iako je taj dom nametnut Srpskoj, naglasivši da od šest najvažnijih funkcija četiri pripadaju Bošnjacima i Hrvatima.

Dodik je takođe podsetio da ni međunarodna zajednica nije pokrenula pitanje popune federalnog Doma naroda, što je ustavna obaveza, gde Klub Srba nikada nije kompletiran.

"Po tom principu, da je pravne države, sve odluke donesene u Federaciji u takvim uslovima bile bi nevažeće", ocenio je Dodik.

On je kao važnu činjenicu naveo to što su na nove najave SDA, političke stranke u Srpskoj odgovorile jedinstvom koje ipak nije bilo apsolutno.

"Bilo je zahteva da to uradimo jedinstveno, pa nismo. Bilo je zahteva da sadašnji ministri u Savetu ministara prestanu da rade, ne da izađu, nego da zamrznu delovanje i nismo se oko toga saglasili, ali nismo hteli da tu pravimo razliku", rekao je Dodik.

On je kazao da Republika Srpska nije zadovoljna položajem unutar BiH, koja je sve više podeljeno društvo u kojem se identiteti naroda ne uvažavaju i dodao da Srpska danas ne mora i neće da trpi međunarodni intervencionizam.

Dodik je, govoreći o položaju Hrvata i najnovijoj Deklaraciji HNS, rekao da Hrvati imaju pravo na stav i Deklaracijom ne pominju Republiku Srpsku.

"To je njihovo pravo. Oni imaju pravo da kažu svoj stav, kao što imaju Srbi. Ja ne želim da oduzmem Hrvatima pravo da odlučuju i donose odluke koje se odnose na njih. Da li će se to desiti gore, to nema nikakvog značaja", naveo je Dodik.

On je kazao i da je informisan o nastojanjima da se prilikom formiranja vlasti na nivou BiH izbegne SNSD, stranka čiji je predsednik, kao i da je o tome bilo razgovora predstavnika SDS, PDP i SDA.

Dodik je ocenio da, ukoliko bi takva ideja bila sprovedena, to ne bi bila dobro za BiH i dodao da je SNSD spreman da razgovara samo s izbornim pobednicima.

On je, govoreći o NATO, rekao da je taj savez i politički, da u BiH nije objektivan, a da će za njega glasati tek onda kada Srbi kažu da u njega žele.

DODIK: U BRISELU O KANDIDATSKOM STATUSU BIH

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, uoči sutrašnje posete Briselu, da je evropski put deo konsenzusa svih političkih aktera u BiH i da nije dobro da ga bilo ko narušava zbog uskopolitičkih interesa.

Dodik je u večerašnjoj emisiji "Ukrštenica" na RTRS najavio da će u sedištu evropskih institucija najviše reči biti o dobijanju kandidatskog statusa.

"Ono što bi bilo dobro za BiH je kandidatski status iz niza političkih, ekonomskih, socijalnih i drugih razloga. Ono što ću pokušati da vidim je vezano za priču o povezanosti evropskog i NATO puta, koju u Sarajevu pokušavaju da nam nametnu, da vidim da li je to tolika sinergija da se ne može razdvojiti. Znam za nekoliko zemalja koje su članice Evropske unije, a nisu članice NATO", rekao je Dodik.

RTRS podseća da će predsedavajući Dodik i članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović boraviti u utorak i sredu u zvaničnoj poseti Briselu.

Kako je najavljeno, članovi Predsedništva BiH sastaće se sutra sa Federikom Mogerini, potpredsednicom Evropske komisije i Visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, a u sredu sa ?ohanesom Hanom, komesarom EU za pitanja proširenja i susedsku politiku.

Dodik, Komšić i DŽaferović će u sredu imati i susret sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Igor

28.01.2019. 22:54

Kakva glupa odbrana. Umesto da odmah preda apelaciju da se primenjuje Bih u Republika Srpska i Bih, on se nešto vadi na Dejton. Pod hitno promeniti naziv Bih, jer je nemoguće da se tako zove entitet i država. Ili naziv države ili entiteta da se menja.

Gore

29.01.2019. 00:27

@Igor - Igor, tek sada ste "upali" u ovaj problem. Muslimani hoće unitarnu BiH. Dosadašnji predstavnici Srba u BiH su išli na ruku muslimanima. Dayton je nešto za što se Srbi drže jer je to ugovor. Takva je situacija da Srbi nisu u stanju postavljati uslove jer se sada mora ovaj problem riješiti. U ustavnom sudu su sudije koje će u korist muslimana presuditi. Zato se govori o Dayton-u. Treba trenutno ovaj problem prebroditi. Sretni smo što su pozicija i opozicija jedinstveni. Ugledajte se na Srpsku!

Čika Velja

28.01.2019. 23:15

Jesu li Bosnjaci usvojili budzet za ovu godinu??? Jesam postavio pitanje...ali sam i dao komentar na potez Bosnjaka!?!?

Деда Јагош

29.01.2019. 00:11

Игоре, свака част за идеју! Ево ја предлажем да ново име државе буде Српска Република Босна и Херцеговина! Сви задовољни! :)

Kemal Handan

29.01.2019. 05:56

@Деда Јагош - To ime, kao i obicno, podrazumijeva i "nepravedne sankcije".

VA

29.01.2019. 00:49

Ko zna koji put saljem komentar da bosnjaci ne postoje, postoje samo muslimani (pomuslimanceni) ali na zalost neko u vasm listu me dozvoljava da se objavi.

nibrS

29.01.2019. 08:29

Rješenje je jednostavno... Vratiti Federaciji originalno ime "Muslimansko- hrvatska federacija" pa onda da vidimo gdje smo... Ups, a gdje su bošnjaci u ovom imenu?