Astronauti se vratili na potpuno drugačiju planetu: Teško je poverovati šta se sve desilo otkad smo otišli

Tanjug

petak, 17. 04. 2020. u 23:20

Астронаути се вратили на потпуно другачију планету: Тешко је поверовати шта се све десило откад смо отишли

AP Photo

Kako navodi BBC, spasioci su bili u strogom karantinu i veruje se da su testirani na virus korona pre nego što su krenuli da izvuku astroonaute iz kapsulestanice na Zemlju

Astronauti Nase Endru Morgan i Džesika Meir i ruski astronaut Oleg Skripočka vratili su se danas sa Međunarodne svemirske stanice na Zemlju, nakon više od 200 dana u svemiru i zatekli potpuno drugačiju planetu, koju su napustilo davno pre pandemije korona virusa.


Oni će zbog mera protiv širenja korona virusa imati i neobičan i iscrpljujući put do kuće iz kazahstanske stepe, gde su se uspešno spustili, prenosi Rojters.


Pročitajte još: Učesnici “Velikog brata” tek sada saznaju u šta se svet pretvorio, evo kako podnose šok


Umesto da ih spasilački tim prebaci do najbližeg aerodroma, troje astronauta čija je kapsula po planu sletela nedaleko od grada Džezkagana, zbog blokade u kazahstanskim provincijama moraće da putuju do lansirne stanice Bajkonur, koju Rusija iznajmljuje od Kazahstana, izjavio je Vjačeslav Rogožnjikov, doirektor ruske Federalne medicinsko-biološke agencije.


Odatle će se voziti 300 kilometara do grada Kzilorda, gde će se ukrcati u Nasin avion, a taj put dodaće sate njihovom boravku u svemiru koji je trajao 205 dana.


Kako navodi BBC, spasioci su bili u strogom karantinu i veruje se da su testirani na virus korona pre nego što su krenuli da izvuku astroonaute iz kapsule.


U seriji postova na Tviteru Nasa je objavila fotografije na kojima se vidi spuštanje svemirske letelice Sojuz.BBC podseća na reči Džesike Meir, koja je u nedavnom video pozivu opisala kako Zemlja zahvaćena pandemijom izgleda iz svemira.


"Prilično je nadrealno gledati kako se odvija na Zemlji ispod nas. Odavde Zemlja izgleda jednako zapanjujuće kao i obično, tako da je teško poverovati u sve promene koje su se desile otkad smo otišli", rekla je Meir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije