Pomogla školovanje 40.000 srpske dece iz Srbije, Hrvatske, RS i sa KiM: Zadužbina Privrednik postoji 122 godine i “živi” u Zagrebu, Novom Sadu i Banjaluci

J. SIMIĆ

14. 11. 2019. u 06:30

Помогла школовање 40.000 српске деце из Србије, Хрватске, РС и са КиМ: Задужбина Привредник постоји 122 године и “живи” у Загребу, Новом Саду и Бањалуци

Pitomci "Privrednika" u Kosovskoj Mitrovici,foto Privrednik

Prvi "Sveprivrednikov sabor" u čevrtak veče u Beogradu okupiće pitomce koji su danas profesori, lekari, inženjeri, sveštenici, zanatlije svih profila...

SRPSKO privredno društvo "Privrednik", jedna od najvećih živih zadužbina naše novije istorije, osnovano pre 122 godine u Zagrebu, prirediće u četvrtak veče u Beogradu prvi "Sveprivrednikov sabor".

Vreme nije izlizalo ni tri osnovna načela "rad - štednja - čestitost", koja je u temelje "Privrednika" 1897. ugradio osnivač ove institucije, srpski trgovac i dobrotvor Vladimir Matijević (1854-1927). Oko "Privrednika" okupljali su se bogati trgovci i bankari tog vremena - Nikola Ćuk, Radenko Stanković, Todor Mijailović, Paulina Matijević, Katica Ivošević, ali i znameniti rodoljubi - Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, Nikola Pašić, Jovan Cvijić, Medakovići, Dunđerski, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević...

Upravitelj današnjeg "Privrednika" prof. dr Jova Radić kaže da svečana akademija prvog sabora u prestonici Srbije ima veliki značaj.


PROČITAJTE JOŠ - Odužio se Srbiji sa 5.960 stipendija

- Ovim skupom želimo da pokažemo solidarnost srpskog naroda, gde god on da živi - naglašava sagovornik "Novosti".

Ne presušuje solidarnost već 13 decenija, mada su "Privrednik" sustizali i slava i gašenje. Godine 1947, kada je trebalo da obeleži pola veka postojanja, ukinut je dekretom, a celokupnu njegovu imovinu preuzela je država. Oživljen je 1993. u Novom Sadu, da bi 2012. prerastao u Srpsko privredno društvo "Fondacija Privrednik", čijim radom rukovode Upravni odbor, predsednik Njegovo preosveštenstvo mitropolit zagrebački i ljubljanski Porfirije i upravitelj Radić.

Tokom svoja tri života, "Privrednik" je stipendirao više od 40.000 srpske dece - profesora, lekara, inženjera, sveštenika, ekonomista, pravnika, zanatlija svih profila, glumaca...

Danas "Privrednik" živi u tri centra - Zagrebu, Novom Sadu, a od prošle godine, zahvaljujući razumevanju i pomoći člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednice RS Željke Cvijanović, ova fondacija zaživela je i u Banjaluci.


PROČITAJTE JOŠ - “NOVOSTI” ISTRAŽUJU: Darivanje je u srpskom biću 

- U ovom trenutku imamo tri fondacije "Privrednika" i zajednička ideja je da formiramo krovnu instituciju koja će se finansirati privatnim donacijama i na konkursima koje raspisuju fondovi. Naša delatnost prostiraće se na prosvetiteljstvo i obrazovanje - ističe prof. Radić, uz napomenu da je u planu proširenje fondacije i u Crnoj Gori.


Spomenik osnivaču Vladimiru Matijeviću Arhiva "Privrednika",foto Privrednik


Da bi đak ili student postao pitomac "Privrednika", mora da potiče iz potencijalno siromašne porodice, a da u školi ili na fakultetu postiže odlične rezultate. Za srednjoškolce se traži prosečna ocena 4,8, a za studente je to devetka. Sva tri "Privrednika" objavljuju konkurse za Đurđevdan, a zatvaraju ih na Vidovdan. Mesečna stipendija u Novom Sadu iznosi 10.500 dinara, u RS od 200 do 400 KM, a u Hrvatskoj oko 100 evra.


PITOMCI I SA KOSMETA

PRIVREDNIK je prvi put lane dodelio nekoliko stipendija srpskoj deci u Kosovskoj Mitrovici, a ove godine, dvadesetak studenata Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji imaju prebivalište na KiM, postali su pitomci ove fondacije. Njima će biti omogućeno i besplatno učenje engleskog jezika. Svi oni, u organizaciji Kancelarije za KiM, prisustvovaće večerašnjoj svečanosti u Beogradu.Prof. dr Jova Radić,foto J.S.

HRANITELjSKE PORODICE

FONDACIJA "Privrednik" u svoj rad uključila je i Udruženje hraniteljskih porodica kako bi dobre đake i studente za stipendije preporučivali staratelji ih roditelji i nastavnici i profesori. Deca koja dobiju stipendije imaće osećaj da pomažu porodici koja ih je prihvatila te će imati motiv više da izrastaju u dobre i uspešne ljude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije