Ostrvo verno tradiciji

Milan OSTOJIĆ

19. 02. 2018. u 15:38

Marko Todorović, naš iskusni lovac, preneo nam je deo atmosfere tradicionalnog lova u Rašlejk Grinu, južno od Londona, na nekoliko vrsta divljači. Posebno interesantna potraga za kineskim vodenim jelenom i muntjakom

Острво верно традицији

Marko Todorović sa svojim "pikerom" / foto: Milan OSTOJIĆ

S obzirom na to da lovstvo u Engleskoj ima dugu i bogatu tradiciju, lov je oduvek predstavljao sinonim za plemstvo i visoko društvo u ovoj zemlji. Tokom višegodišnjeg i uspešnog rada u oblasti lovnog turizma, Marko Todorović iz Beograda upoznao je brojne klijente iz mnogih zemalja, a najupečatljiviji utisak na njega svakako su ostavili lovci iz Engleske.

- Prilikom uspešno organizovanog lova u Srbiji, bio sam prijatno iznenađen lovačkom kulturom i etikom, kao i interesovanjem mojih klijenata za našu zemlju, istoriju, kulturu i tradiciju. Bili su oduševljeni prirodnim lepotama naše zemlje, a naročito gostoprimstvom i tradicionalnim kulinarskim specijalitetima, koji Srbiju čine specifičnom i posebnom.

Stroge procedure i pravila

Pozvan sam da posetim Englesku i učestvujem u lovu na nekoliko vrsta divljači, što sam rado prihvatio, jer mi je oduvek bila želja da učestvujem u tradicionalnom “ostrvskom” lovu. Ubrzo posle toga, stigao sam u Englesku, tačnije u Rašlejk Grin, regiju Saseks koja se nalazi južno od Londona - počinje priču Marko Todorović.

Naš sagovornik je u sklopu priprema za lov u Engleskoj odgledao brojne video-priloge iz lova na fazana u ovoj zemlji, gde sve izgleda jednostavno. U tim lovovima na Ostrvu lovci su postavljeni na određenim pozicijama, a iz pravca šume ka njima lete fazani na koje pucaju. U lovu su uvek prisutni pomoćnici sa lovačkim psima aporterima.

- Pokušavajući da što više saznam i pripremim se za predstojeći lov tokom vožnje od aerodroma do lovišta, od Robina (jedan od domaćina) u neformalnom razgovoru saznao sam da u Engleskoj pucanje u "lake" mete nije viteški ni sportski i da se od mene očekuje da isključivo pucam na fazane koji su u punom letu i na daljinama većim od 30 metara. Iako sam Robinu odgovorio potvrdno klimajući glavom, u sebi sam pomislio da na takve mete najčešće i ne podižem pušku - ističe Todorović.

U skladu sa lovnim zakonodavstvom, lov fazana "pred pušku" u Engleskoj se ne praktikuje. Vlasnici ili zakupci zemlje, sa intenzivnim pripremama za ovaj lov počinju još tokom leta (u julu), kupovinom fazančića starosti osam nedelja, koje čuvaju u prihvatilištima. Svaki zakupac ima od tri do sedam prihvatilišta u svom lovnom reviru (površina jednog lovnog revira iznosi od 300 hektara i više), smeštenih u šumarcima iz kojih fazani izleću tokom lova. Svako prihvatilište ima žičanu ogradu visine 1,5 metara, kao i dodatnu zaštitu u vidu tzv. električnog pastira pri zemlji u cilju zaštite od predatora.

- Posle međusobnog upoznavanja lovaca i upoznavanja s pravilima i načinom izvođenja lova, sa naglaskom na sprovođenje adekvatnih mera bezbednosti, izvukli smo brojeve, da bi potom rasporedili mesta za prvi prigon. Organizator lova nam je saopštio da lovimo fazana, divlju patku, jarebicu, šljuku i goluba grivnaša, dok je zbog bezbednosti lovačkih pasa zabranjen lov na lisicu.

Interesantno je da lovci menjaju pozicije u svakom sledećem prigonu, tako što se na prvi broj dodaje “3” i tako iz prigona u prigon, lovac menja svoju poziciju. U organizaciji lova učestvuje petnaestak ljudi podeljenih u dve grupe. Prvu grupu čine beaters (pogoniči), koji nateruju fazane i usmeravaju ih ka liniji u kojoj stoje lovci. Drugi deo ekipe zadužen je za skupljanje odstreljenih fazana i popularno se nazivaju pickers. U pitanju su iskusni lovci sa svojim lovačkim psima, najčešće špringer španijelima, retriverima, a tu si koker španijeli - navodi Todorović.

ČAST JE SKUPLJATI ULOVLJENE FAZANE

Po rečima našeg lovca, organizacija je bila na zavidnom nivou, a lovci koji u njemu učestvuju počastvovani su tom privilegijom, posebno što su pojedini članovi kraljevske porodice bili učesnici ovog lova. Zabeleženo je da je sama kraljica nekoliko puta učestvovala u ovom lovu kao sakupljač odstreljenih fazana sa svojim kraljevskim lovačkim psima, jer sakupljanje odstreljenih fazana u ovakvim lovovima predstavlja počast. Tokom lova, svaki lovac ima svog pikera. Todorovića, koji je bio jedan od retkih lovaca iz Srbije u ovakvom lovu, pratio je stariji lovac sa dva psa retrivera.

- Domaćini su mi napomenuli da su osim skupljanja fazana pikersi često i jedini svedoci uspeha lovca, što za pojedine lovce, naročito mlađe i neiskusne, može da predstavlja dodatno opterećenje. Činjenica da ga neko non-stop posmatra i komentariše njegove pogotke ili promašaje, može da unese izvestan nemir i tremu kod lovca, što ponekad rezultuje čestim promašajima. Dodatno iznenađenje za mene bilo je da se nakon lova ne praktikuje fotografisanje sa odstreljenom divljači, jer se posle trećeg prigona i pauze za ručak, fazani odnose u hladnjaču, tako da sam nakon poslednjeg prigona uspeo sam da se slikam sa ulovom - objašnjava Marko Todorović.

Za potrebe lova u Engleskoj, organizatori lova su našem sagovorniku obezbedili oružje i municiju, tako da je u lovu na fazana koristio lovačku pušku položaru william&Son staru više od 70 godina u kalibru 12 i municiju lokalnog proizvođača.

Todorović je boravak u Engleskoj iskoristio i da učestvuje u lovu na dve veoma atraktivne vrste divljači: kineskog vodenog jelena i muntjaka (više o ovom lovu možete da pročitate u štampanom izdanju “Kalibra”).


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije