Prva sednica parlamenta najkasnije do 4. avgusta

S. S. R.

subota, 04. 07. 2020. u 11:45

Прва седница парламента најкасније до 4. августа

Foto: Tanjug

Očekuje se da Republička izborna komisija Saopšti konačne rezultate izbora
KONSTITUTIVNA sednica Skupštine Srbije treba da bude održana najkasnije do utorka, 4. avgusta.

Naime, Republička izborna komisija ima rok da proglasi konačne rezultate na parlamentarnim izborima, do sutra u 20 časova. Od trenutka kada RIK prebroji i saopšti podatke sa svih biračkih mesta, kreće da teče rok od deset dana za dodelu potvrda o mandatima, odnosno najduže 30 dana za održavanje prve sednice novog saziva. Od održavanja prve sednice počinje da teče rok za formiranje nove Vlade, a krajnji datum je 2. novembar.

Pravilo je da prvi "skup" poslanika vodi najstariji parlamentarac, a to je Smilja Tišma koja ima 91 godinu i izabrana je na listi "Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija". Pomagaće joj najmlađi poslanici iz ostalih stranaka koji su ušli u 12. saziv parlamenta.

Poslanici koji završavaju mandat imaju pravo da još šest meseci, odnosno dok ne nađu zaposlenje, primaju poslaničku platu.

Inače, zbog ponavljanja izbora, koji su u sredu održani na 234 biračka mesta, došlo je do pomeranja saopštavanja konačnih rezultata. Takođe, RIK još nije objavio koliko je procenata glasalo. Iz tabora naprednjaka je saopšteno da je broj izašlih oko 50 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije