Sa Erdoganom stiže i 200 privrednika

V. N.

ponedeljak, 07. 10. 2019. u 08:02

Са Ердоганом стиже и 200 привредника

Erdogan prilikom poslednje posete Srbiji / Foto G. Šljivić

Susretom sa Vučićem, predsednik Turske danas počinje dvodnevnu posetu našoj zemlji. Kamen temeljac za auto-put i novu fabriku. Biće otvoreno još pet turskih kompanija. Razgovori i o dijalogu Beograda i Prištine

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan stiže danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji. Lider Turske dovodi 200 privrednika i donosi nove investicije. Posetu će obeležiti postavljanje kamena temeljca za auto-put između Srbije i Bosne i Hercegovine, to jest Beograda i Sarajeva, koji ima veliki značaj za povezivanje celog regiona.

Domaćin posete, predsednik Aleksandar Vučić, prirediće svečani doček turskom kolegi ispred Palate "Srbija", posle čega će zajedno obići izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", potom imati i tet-a-tet susret.

Iako je, prilikom svakog dolaska Erdogana, u prvom planu ekonomska saradnja, politički aspekt posete nije ništa manje važan, zbog ogromnog uticaja turskog predsednika u regionu, pre svega u Bosni i Hercegovini, ali i u Raškoj oblasti u Srbiji. Razgovaraće se o odnosima u regionu, kao i o dijalogu Beograda i Prištine. Erdogan je, prilikom poslednjeg susreta sa Vučićem, potvrdio da će Turska podržati svaki dogovor Srba i Albanaca u vezi sa našom južnom pokrajinom.


PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ O IZBORIMA NA KiM: Ovo mi je najdraža pobeda! (VIDEO)

Tokom predstojećeg susreta biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva - Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Najavljeno je i da će tokom posete Erdogana biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena premašila milijardu evra (1,084 milijardi).

Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Podaci kažu da u Srbiji posluje 151 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.


PRE DVE GODINE

ERDOGAN je poslednji put u Beogradu i Novom Pazaru boravio u oktobru 2017. godine. U međuvremenu, Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije