KONKRETNI REZULTATI SASTANKA VUČIĆ-POMPEO: Padaju takse, dijalog već u decembru

Danijela MILINKOVIĆ

22. 08. 2019. u 07:40

КОНКРЕТНИ РЕЗУЛТАТИ САСТАНКА ВУЧИЋ-ПОМПЕО: Падају таксе, дијалог већ у децембру

Vučić se u sredu sastao sa Palmerom

Sastanak lidera Srbije i Pompea bi mogao da pokrene sa mrtve tačke rešavanje kosovskog čvora i nagovesti novi pristup Amerike. Sad žele rešenje u kojem ne bismo bili poniženi - naveo predsednik

POSLE susreta predsednika Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, Vašington bi u narednim nedeljama trebalo da izvrši snažniji pritisak kako bi Priština povukla takse koje je na robu iz centralne Srbije uvela pre devet meseci, ali bi dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto najranije početkom decembra.

Ovakvu dinamiku nastavka rešavanja kosovskog pitanja najavio je posle razgovora u Njujorku i predsednik Vučić, koji je rekao da će se dijalog teško nastaviti dok se ne održe izbori u pokrajini, najavljeni za 6. oktobar:

- Nije problem da li će se dijalog nastaviti za dva, tri ili šest meseci, iako je vreme veoma važno, imajući u vidu određene političke činjenice, već je bitnije da se sačuva mir u tom periodu. Status kvo je nemoguć, jer jedna puška kad opali, grmljavinu topova niko neće moći da spreči.

Pročitajte još - VUČIĆ PORUČIO IZ NjUJORKA: Ne dolazi u obzir da Albanci dobiju sve, a mi ništa; Ne očekujem nastavak dijaloga pre decembra

Govoreći o susretu sa Pompeom, Vučić je rekao da razgovori tog tipa traju po 10-15 minuta, ali da je njegov sastanak sa državnim sekretarom SAD, na kojem su govorili o odnosima Beograda i Prištine i kosovskom čvoru, trajao dosta duže:

- Za mene je to bio veoma važan i poučan sastanak, čini mi se da razumem i bolje i više poziciju SAD, njihove strepnje i strahove, kao što mi se čini i da oni razumeju naše strahove i strepnje mnogo bolje.

LjAJIĆ: DNEVNO MILION EVRA DIREKTNA šteta za Srbiju od uvođenja taksa na srpsku robu koja se prodaje na Kosovu premašila je na dnevnom nivou milion evra - upozorio je u sredu ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. On je naglasio da će šteta na godišnjem nivou biti oko 400 miliona evra.

Vučić je rekao da je govorio o teškom položaju Crkve i manastira i naroda, i o pogubnom dejstvu taksa ne samo na ekonomiju nego i na život stanovništva na celoj teritoriji KiM, i južno i severno od Ibra. On je istakao da je podrška Pompea, kad je reč o ukidanju taksa, nesumnjiva:

- Ne zaboravite da je on jedan od malobrojnih ljudi koji je u zvaničnom saopštenju posle susreta sa Hašimom Tačijem rekao da takse ne mogu da ostanu. Reč je o vrlo čvrstim ljudima koji predstavljaju najmoćniju zemlju sveta i oni taj stav ne menjaju.

Srpski predsednik je istakao da SAD isto tako ne menjaju svoju poziciju po pitanju nezavisnosti Kosova, ali otvaraju neka vrata i dobro razumeju potrebu i neophodnost postizanja dogovora u kojem Srbija ne bi bila ponižena, a naši interesi ne bi bili nipodaštavani.

Pročitajte još - Vučić: Nastavak dijaloga sa Prištinom u najboljem slučaju u decembru, spremni na razgovor, bez obzira na političku cenu

On je naveo da veruje da je Pompeu uspešno, i kroz papire i nesumnjive dokaze, objasnio zašto Beograd ne prekida kampanju za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova:

- Rekao sam da to ne piše ni u jednom dokumentu. Rekao sam i da smo Albancima nudili, s obzirom na to da više ne mogu da pronađu nove zemlje koje će ih priznati, da prestanu da vode tu kampanju i ne traže članstvo u Interpolu i drugim organizacijama, dok ne pokušamo da okončamo dijalog, a mi, s druge strane, nećemo lobirati za povlačenje priznavanja. Nikada to nisu prihvatili, pa smo onda mi samo radili svoj posao.

PETRIČ: NOVA INICIJATIVA OČIGLEDNO da postoji nova politička inicijativa SAD i da je u Vašingtonu došlo do promene stava prema Prištini, na koju se sada gleda više kritički, posebno na takse, jer one negativno utiču na ekonomsku perspektivu regiona - ocenio je bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Opet, ono što stvara zebnju je saopštenje Stejt departmenta posle susreta dvojice zvaničnika:

- Pompeo je tokom susreta sa Vučićem ohrabrio Srbiju da se fokusira na strateški cilj - članstvo u EU i obnovu dijaloga sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznavanju.

Iz Stejt departmenta dalje navode i da je Pompeo ponovio da "obe strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da se postigne dogovor i iskoriste potencijali obe zemlje".

Šef diplomatije Ivica Dačić, koji se u sredu u Beogradu sastao sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom, kaže da je susret Vučića i Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitanja i da se SAD zalažu za kompromisno rešenje koje bi imalo u vidu i interese Srbije:

- Ne treba misliti da su SAD promenile stav o nezavisnosti Kosova, ali Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici, savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens, smatraju da je neophodno da se dalje pregovara i da se traži kompromis. Vašington zastupa naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno. To je velika stvar i velika promena.

Za profesora FPN Dragana Đukanovića nema sumnje da će, posle razgovora Vučića i Pompea, Amerika još snažnije želeti na različite načine da se uključi u rešavanje kosovskog problema:

- Vašington je, nakon što je pustio niz vodu jednog od svojih ključnih igrača u Prištini, Ramuša Haradinaja, sada definitivno poslao signal da im je u interesu da se proces dijaloga odblokira i postigne sporazum. SAD su nastavak dijaloga još krajem prošle godine proglasile svojim strateškim ciljem na Zapadnom Balkanu. Očekujem da se posle izbora u Prištini razgovor obnovi, a da bi u prvoj polovini sledeće godine moglo da dođe do značajnog napretka kada je reč o eventualnom kompromisnom sporazumu dveju strana.

Pročitajte još - Predsednik Srbije se sastao sa Palmerom i Vilsonom, glavna tema - Kosovo (FOTO)

Vučić je u sredu u Njujorku imao odvojene susrete sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom. Kosovo je bilo dominantna tema, a Vučić se i tokom ovih razgovora založio za zaštitu interesa srpskog naroda na KiM i očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije.


CRNADAK: DOBRE VESTI

MINISTAR spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je sastanak Vučića i Pompea dobra vest, zbog podrške Vašingtona ukidanju taksa na robu iz centralne Srbije i BiH:

- Posebno ću potencirati u susretima s predstavnicima američke administracije, koje ću uskoro imati, da se takse ukinu što pre, i pre izbora na Kosovu. Vašington neće menjati stav o nezavisnosti KiM, ali njihov izbalansiraniji pristup koji je Vučić nagovestio može biti podstrek za konačno rešenje, što je od velikog interesa i za BiH i za ceo region.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (102)

Анти Антифа

22.08.2019. 07:46

Све сте објавили само нисте нагласили да тзв.дијалог МОРА да води међусобном признавању. Ово је за Србију дупла увреда јер се тражи да нам државност (окрњену) потврди народ који нема никакве цивилизацијске тековине и норме. АВ воду Србију директно у распад и тоталну окупацију

Dalibor

22.08.2019. 08:18

Mnogo je proslo od uvodjenja taksi i krajnje je vreme da one budu ukinute, a ako neko moze da izvrsi pritisak na Albance iz Pristine, to su svakako SAD.

PG-CG

22.08.2019. 08:24

Fundamentalno pitanje je šta će biti rezultat tog dijaloga - šta će Srbi i Srbija da dobiju, a šta će da izgube? Plašim se da je odgovor već unapred poznat - Srbi(ja) će dobiti četiri opštine na sjeveru Kosmeta, a južna srpska pokrajina će i formalno postati šiptarska... Da li su investicije u Srbiji vrijedne gubitka Kosova, trebalo bi da odluče građani Srbije...

Masa

22.08.2019. 08:32

Mi smo se nadali ovakvom rezultatu, krajnje je vreme da se pomerimo sa mrtve tacke problema. Nadamo se da se to sve sprovesti u delo.

Niko

22.08.2019. 08:33

Ili podela KiM, na 60:40 za Shiptare, a da mi nazovemo Severno KiM, a oni Kosovo, ili da ne radimo nikakvo priznanje, vec da zastitimo preostali narod, pa da cekamo raspored snaga pa da za 50 godina povratimo KiM. Do tada ekonomski da ojacamo, natalitet pojacamo i to je to. Shiptari su nas dobili na osnovu nataliteta i krvavog novca sa zapada.

sasa

22.08.2019. 08:37

Sastanak Vucica i Pompea je prekretnica u dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Pristine

Dragan R

22.08.2019. 08:43

Pompeo je tokom susreta sa Vučićem ohrabrio Srbiju da se fokusira na strateški cilj - članstvo u EU i obnovu dijaloga sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznavanju? Znači krajnji rezultat dijaloga treba da bude da priznamo"Kosovo" a amerikanci će nam pomoći da se to što pre desi. To su rezultati sastanka i to je ono što se hvali i veliča u svim medijima u Srbiji.

dzo

22.08.2019. 08:48

Zahvaljujući ogromnim naporima koje ulaže Predsednik Vučić Problem Kosova počinje da dobija neke pomake.

PG-CG

22.08.2019. 08:50

Amerika da izvrši snažniji pritisak na Prištinu?! Ha-ha-ha... Au, nisam znao kako je moćna ta tzv. država Kosovo, ni Amerka ne smije pisnuti od nje:-)... Znate kako, mnogo rizikuje taj zvanični Vašington, jer šta ako se moćno Kosovo okrene protiv njih... nagrambusili su ga... :-)

Pedja

22.08.2019. 08:50

Amerikanci imaju partnera u Srbiji, koja samo traži ukidanje štetnih taksi da bi se nastavio dijalog.

Dejan

22.08.2019. 08:58

Takse moraju biti ukinute, takođe nemoguće je očekivati da Srbija pristane na ucenu i da ne dobije ništa a Albanci da dobiju sve.

Sandra

22.08.2019. 09:03

Nadam se da je Pompeo shvatio cvrst stav Srbije i predsednika Vucica da ne priznajemo Kosovo i da su pregovori jedino moguce resenje kada Albanci ukinu takse.

marko84

22.08.2019. 09:05

Resi ce se ovaj problem sa Pristinom, i nadamo se da ce se do kraja godine ukinuti takse.

mikki

22.08.2019. 09:19

Zna se sta je interes SAD: uzajamno priznanje i to sto pre. Nas interes je potpuno suprotan. Takse su nam bile odlican izgovor da odrzimo status-Quo i agitujemo da zemlje povlace priznanja jedna po jedna...

Vojin

22.08.2019. 09:24

Poslednjih decenija Srbija nije imala priliku da sedne sa Amewričkim zvaničnicima, već su samo dobijali naređenja. Ovo je itekako veliki pomak za našu državu.

sara

22.08.2019. 09:41

Moramo da stitimo interese Srbije, moramo da gradimo odnose da bi odradili sve i resili pitanje KiM.

Miso.Pec

22.08.2019. 10:01

Svima nam je jasno šta Amerikanci žele na Kosmetu,to je Kosovsko priznavanje nezavisnosti od strane Srbije i ponovno magarčenje svih nas.Nikada Srbija neće,ne može i nesme pomisliti da sprovede taj Američki plan.

GALEB BIJELI- ANTE BAN

22.08.2019. 10:06

Ovolike i ovakove rezultate još nije ostvario NIJEDAN lider u Evropi, a moguće ni na planeti!

Gavrilo Princip

22.08.2019. 10:07

Pitanje je koliko je Putin oduševljen naporima našeg Predsednika da (makar i deo) ono(ga) što je vekovima naše pokloni plemenima sa juga.

Milojica

22.08.2019. 10:07

Odlučan stav Srbije po pitanju Kosova, zasnovan na međunarodnom pravu, počeo je da daje rezultate i kada su SAD u pitanju. Politika mira i stabilnosti, koja favorizuje kompromis na Balkanu, a na kojoj naša zemlja istrajava, pokazuje se kao jedina ispravna.

Graje

22.08.2019. 10:12

SAD mora da pomogne da se takse ukinu jer je te takse ne utiču na proizvode iz Srbije nego na direktan uvoz iz EU.SAD moraju da pomognu srpskom narodu.

f

22.08.2019. 10:13

klasicna kupovina cigle od siledzije, ne isplati se, ni kratkorocno, ni dugorocno, dosadni cirkus sa bivsim radikalima i njihovim poltronima i propast srbistana, ameri nece odustati dok ne dobiju po nosu, onda beze kao iz vijetnama...

Valentina

22.08.2019. 10:14

Nadam se da je Pompeo uvideo da Vucic vodi politiku mira i stabilnosti u regionu za razliku od Pristine!

jelena

22.08.2019. 10:25

Predsedniku Vucicu je bitnija Srbija od bilo cega tako da on licno nece dozvoliti da pod pritiscima potpise nesto sto je lose za Srbiju

Milos

22.08.2019. 10:36

Nas predsednik se bori za ukidanje taksi ali ne po cenu da pristane na ucene. Ako ovoga puta uspe bice to velika pobeda.

Una

22.08.2019. 10:46

Priština je pod uticajem i zaštitom Amerike tako da je uloga ove velesile u rešavanju "kosovskog čvora" veoma bitna.

PG-CG

22.08.2019. 10:47

Hmm, nažalost nas Srba, "rezultati" tog dijaloga već su unapred poznati - Srbi(ja) će i formalno izgubiti svoju južnu pokrajinu, a dobiće sjever Kosova, koji će pripasti tzv. užoj Srbiji, ili će se konstituisati kao Zajednica srpskih opština... Nažalost, to je naša tužna realnost...

Alex vrnjački

22.08.2019. 10:56

Ne postoje večiti prijatelji a ni neprijatelji, reče onaj Englez. U svetlu toga i nestabilnog karaktera kauboja preko bare, možemo očekivati neke promene u ponašanju. One neće biti brze i onakve kakve mi želimo, ali će šiptarima biti mnogo mnogo teže da ih svare. Polako....

fretg

22.08.2019. 11:08

Svaki vid podrske od strane SAD je od neprocenljivog znacaja za Srbiju, narocito kada je rec o resenju kosovskog cvora .

Soko

22.08.2019. 11:09

Treba raditi na tome da što više država povuče priznanje te nakaradne tvorevine

ЛОЛА АЛАС

22.08.2019. 11:24

СУПЕР, ЗНАЧИ КОСОВО ПРИЗНАЈЕМО У ПОСТОЈЕЋИМ ГРАНИЦАМА ЈАНУАРА 2020-те. ЖИВИ БИЛИ ПА ВИДЕЛИ....

SaleA

22.08.2019. 11:28

Sve se bojim da ovog Pompea mnogo zabole i za Srbiju i za Kosovo. Kao i svi ostali, to je obican karijerista kojem je licni interes vodilja. A ovo oko taksi, price za malu decu. Nije Vucic zbog toga tamo!

Veca

22.08.2019. 11:32

Konacno ukidanje taksi je svetla tacka na putu resenja kosovskog problema.a onda sledi ono najvaznije dijalog.

jelena

22.08.2019. 12:07

Најбитније је да је став Србије још једном поновљен пред људима који представљају једну од најмоћнијих земаља у свету.

Мр Радомир Шћепановић

22.08.2019. 12:48

Зашто у децембру, зашто не одмах? Шта то сада Србија треба да предузме као контра меру?

VUK

22.08.2019. 13:22

Nismo ni svesni koliko smo ovim susretom sa Pompeom postigli. Predsednikova mudrost nas vodi daleko.

Nikola

22.08.2019. 13:48

Težak položaj Crkve i manastira i naroda, i pogubno dejstvo taksi ne samo na ekonomiju nego i na život stanovništva na celoj teritoriji KiM, i južno i severno od Ibra, na to je potrebno skrenuti pažnju svima.

Dara

22.08.2019. 14:20

Svaka cast na svakoj reci, predsednik nikada nece da dozvoli da se preda KiM tako lako.

Zoro

22.08.2019. 14:26

Predsednik pokusava svim snagama da pridobije naklonost velikih sila, kako bi naterale Pristinu da ukinu takse.

Damjan

22.08.2019. 14:27

Drago mi je da SAD ce napokon primorati Pristinu da ukinu takse, ali i da sednu za pregovaracki sto otvorenih karata kako bismo pronasli neko kompromisno resenje.

Marko

22.08.2019. 14:39

Takse su bahatost albanaca i to mora da se ukine kako bi normalno moglo da se nastavi sa dijalogom.

MilijanaLakić

22.08.2019. 15:49

Vučićevom mudrom politikom stvari oko kosovske krize se menjaju u našu korist

jana

23.08.2019. 07:41

SAD kao saveznik mnogo znaci i nadamo se da ce i ostati na pravoj strani - nasoj strani