Rama predstavio projekat ujedinjenja Albanije i Kosova; Dačić: Više i ne kriju da stvaraju jednu državu

Agencije

26. 11. 2018. u 11:33

Rama je pozvao premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da započne sa izradom "zajedničke strategije ujedinjenja Albanaca do 2025"

Рама представио пројекат уједињења Албаније и Косова; Дачић: Више и не крију да стварају једну државу

Foto facebook / Ramuš Haradinaj

Premijer Albanije Edi Rama je, na zajedničkoj sednici privremenih prištinskih vlasti i Vlade Albanije u Peći, predstavio ideju o "nacionalnom projektu ujedinjenja Albanije i Kosova".

Kako je prenela prištinska GazetaExpres, Rama je pozvao premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da započne sa izradom "zajedničke strategije ujedinjenja Albanaca do 2025".

Prema njegovim rečima, na pripremi tog projekta će raditi ministarstva spoljnih poslova Albanje i tzv. države Kosovo.

Prištinska Koha je prenela da je na zajedničkoj sednici Vlada Albanije i samoproglašenog Kosova prihvaćen predlog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, o izradi studije "Albanska nacija u narednih 50 godina".

Pacoli, je rekao da je reč o dokumentu koji će poslužiti kao "platforma za razvoj i jačanje albanske nacije na Balkanu".

"Suočeni sa mnogim izazovima, Albanci moraju imati zajedničku budućnost", rekao je Pacoli, nakon sednice.

Rama je, navodi se, kazao da Albanija ne može beskonačno da čeka odluku EU o pristupanju toj organizaciji, te da su i Tirana i Priština umorni od čekanja vizne liberalizacjie za samoproglašeno Kosovo.

TAČI: ODLUKE DVE VLADE VAŽNE ZA „UJEDINjENjE ALBANACA U EU“

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači rekao je da su današnje odluke albanske vlade i privremenih prištinskih vlasti "sledeći važan korak prema postizanju strateškog cilja za ujedinjenje Albanaca u Evropskoj uniji", prenela je RTK 2.

Tači je naveo da su zajedničke sednice dve vlade veoma važne za određivanje prioriteta i strateških interesa i samoproglašenog Kosova i Albanije.

DAČIĆ: VIŠE I NE KRIJU DA STVARAJU JEDNU DRŽAVU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Albanija i samoproglašeno Kosovo više i ne kriju da stvaraju jednu državu, navodeći da su novi stavovi albanskog premijera Edija Rame o podršci Prištini usmereni ka stvaranju takozvane "velike Albanije".

Dačić je istakao da je Rama "ubio regionalnu saradnju" i evropske vrednosti time što je podržao Prištinu u blokadi robe iz centralne Srbije i BiH.

On je, kako prenosi Srna, ukazao da je albanski premijer tom podrškom Prištini prekršio i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji Tirana ima sa EU i da sada Beograd ponovo treba da brani evropske vrednosti.

"Jedna od četiri osnovne evropske vrednosti je slobodna trgovina", podsetio je Dačić, kritikujući predstavnike EU zbog blagog reagovanja na odluku Prištine o uvođenju taksi na srpsku robu.

On je odbacio stavove Rame da zvanični Beograd nije bio iskren u dijalogu sa Prištinom i ponovio da je Beograd ispunio sve na šta se obavezao Briselskim sporazumom, dok je prošlo više od 2.000 dana od kada Priština nije uspostavila zajednicu srpskih opština.

Dačić je odbacio kritike o aktivnostima srpske diplomatije na povlačenju priznanja takozvane kosovske nezavisnosti, ukazavši da je tu reč o dvostrukim standardima.

Prema njegovim rečima, kada na sednicama Saveta bezbednosti UN neke zapadne države vrše pritisak na neke od zemlja da priznaju kosovsku nezavisnost - onda je to u redu, a Beogradu nije dozvoljeno da radi na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti.

Dačić je u Arhivu Jugoslavije, nakon otvaranja izložbe o 180 godina bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, poručio da će se Beograd i dalje ponašati odgovorno i u trgovinskom ratu koji je objavila Priština, te neće dati nikakav povod da međunarodna zajednica govori o "dve strane" u tom sporu.

MURATI: TREBA PREĆI NA STVARANjE ZAJEDNIČKIH MEHANIZAMA ZA ALBANCE U ISTOČNOM KOSOVU, CRNOJ GORI I MAKEDONIJI

Predsednik prištinskog Pokreta za jedinstvo, Valon Murati smatra da sporazumi koje su danas potpisale vlade u Prištini i Tirani nakon nisu dovoljni, te da bi sada trebalo preći na stvaranje zajedničkih mehanizama, koji bi se odnosili i na Albance u istočnom Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji.

Murati je na svom Fejsbuk profilu napisao da bi ti zajednički mehanizmi trebalo da budu nešto poput komisije, saveta ili nacionalne agencije, čije sedište bi bilo u Prizrenu i Skadru, sa obavezom ne samo da nadgledaju te sporazume, već da pripreme i nacrte novih o zajedničoj politici i zakonodavstvu.

Ocenio je da je imenovanje Fatmira Ljimaja za koordinatora za nadgledanje sporazuma prvi korak u tom pravcu.

"Stvaranje zajedničke državne administracije je važan korak za prevazilaženje barijera i klanova, koji bi se mogli dogoditi u administracijama dve države", kaže Murati.

RAMA I HARADINAJ OBIŠLI GROB ADEMA JAŠARIJA

Predstavnici Vlada Albanije i tzv. države Kosovo, posle zajedničke sednice u Peći, obišli su grob osnivača tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija u Prekazu, a premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj je rekao da to mesto "ujedinjuje Albance".

Premijer Albanije, Edi Rama, rekao je da su u Prekazu "u čast slave i istorije porodice Jašari", preneo je portal Indeksonlajn.

"Delimo slavnu istoriju ove porodice i verujem da nema boljeg mesta sa kojeg svim Albancima, gde god da su, da čestitam praznik zastave sa dvoglavim orlom, simbolom koji treba da nas inspiriše svaki dan", rekao je Rama.

Prisutni su bili predsednik parlamenta Kadri Veselji i predstavnici porodice Jašari.

Rifat Jašari je svim Albancima čestitao 28. novembar, Dan albanske zastave i izrazio nadu da će Albanci, gde god da su, uvek biti zajedno .

HARADINAJ: OKONČATI NACIONALNI PUT, PLATIĆEMO KOLIKO GOD DA TREBA

Albanski premijer Edi Rama je na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice, da se Srbija agresivno ponaša prema Prištini i da ne vidi, kako je rekao, Kosovo kao nezavisnu državu.

"Srbija ne bi trebalo da koristi dva lica, jedno sa Kosovom i jedno sa Albanijom. Ovo je neprihvatljivo. Srbija nije žrtva, Kosovo je žrtva. Albanija i Kosovo će ići ruku pod ruku kao dva ponosna orla", rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa posle zajedničke sednice samoproklamovane kosovske i Vlade Albanije, na kojoj je podržao prištinske takse na robu iz Srbije, suporotno CEFTA sporazumu.

Ali, kaže, Albanija je zainteresovana za izgradnju strateških odnosa sa Srbijom.

Rama tvrdi da ima informaciju da je Srbija od Evropskog parlamenta tražila da se u govorima kosovskih predstavnika u evropskim institucijama ne koristi reč "Republika", preneo je Ljajmi.

Pročitajte još - Dačić: Haradinaj nije sam, to su lutke kojima upravlja neko sa strane

Albanski premijer je novinarima rekao da je sednica "dve vlade" bila produktivna i da su potpisani važni sporazumi.

"Ovi sporazumi su dobar korak napred koji će dodatno ojačati saradnju između Albanije i Kosova", rekao je Rama.

On je ponovio da je povećanje poreza na 100 odsto za robu iz Srbije "politički rat", a sprečavanje Prištine da postane član Interpola je ocenio ružnim.

"Na graničnom prelazu Morine, gde postoji duga linija prepreka za slobodno kretanje građana, uspostavljaće se zajednička kontrola i stvoriti mogućnost slobodnog kretanja", nastavio je Rama.

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da su Priština i Tirana na putu da ujedine ekonomsko tržište.

"Mogu vam reći da smo na pravom putu ka jedinstvenom ekonomskom tržištu između Kosova i Albanije", rekao je Haradinaj i dodao da će ti sporazumi biti primenjivani jedan za drugim.

Haradinaj zatražio od Rame da okonča "Nacionalni put".

"To je legitiman zahtev. U mogućnosti smo da platimo koliko god je potrebno", rekao je Haradinaj.

Govoreći o korekciji granice sa Srbijom, Haradinaj je rekao da je pogrešno razmišljati o teritorijalnom razgraničenju između Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, niko neće uzeti ni jedan metar kosovske zemlje i granice od 17. februara 2018. neće biti promenjene.

"Ko misle da će dobiti teritoriju Kosova, pogrešno misli. Ovo je kosovska zemlja formirana krvlju. Pogrešno je razmišljati o teritorijalnim rešenjima između Kosova i Srbije ", rekao je Haradinaj, preneo je Ljajmi.

HARADINAJ: EKONOMSKA UJEDINjENjE TZV. KOSOVA I ALBANIJE

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je danas u Peći da očekuje "ujedinjenje ekonomija" Kosova i Albanije.

Haradinaj je otvarajući zajedničku sednicu sa Vladom Albanije rekao da uveren je da će potpisivanjem devet sporazuma i protokola Prištine i Tirane dovesti da u bliskoj budućnosti "naše dve ekonomije budu ujedinjene", prenela je prištinska agencija "Kosovapress".

Pročitajte još - U Metohiji pečat na Veliku Albaniju

Haradinaj je rekao da zna da građani Kosova i Albanije očekuju više od, kako je rekao, "dve vlade", te da će one nastaviti da sarađuju, rade i suočavaju se sa mnogim izazovima.

"Danas je Kosovo tačka za kontakt sa EU, SSP i istovremeno ispunjava sve kriterijume za liberalizaciju viza i očekuje da Evropska unija to ispoštuje", rekao je Haradinaj.

Inače, ovo je peti zajednički sastanak obe vlade. Prvi put su održali zajednički sastanak u Prizrenu 2014. godine, a godinu dana kasnije, u Tirani, održan je drugi sastanak. Treći sastanak u Prištini, a prošle godine održan je u gradu Korca u Albaniji.

HARADINAJ: STARI CILjEVI, NOVE PERSPEKTIVE

Stari ciljevi - nove perspektive, napisao je Ramuš Haradinaj na svom fejsbuk profilu povodom odluke o formiranju carinske unije između Prištine i Tirane i ukidanju carinskih tarifa.

Ova odluka doneta je na današnjoj zajedničkoj sednici Vlade u Prištini i u Tirani, a albanski premijer Edi Rama je dao punu podršku povećanju poreske stope za 100 odsto na proizvode iz Srbije i najavio da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, "nultu poresku stopu" i potpuno objedinjene carinske poslove, prenela je Koha.


Istovremeno pozvao je Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dvije zemlje u Evropsku uniju do 2025.

RAMA POZVAO SRBIJU DA SE „SPUSTI NA ZEMLjU“
Premijer Albanije Edi Rama je danas u Peći pozvao Srbiju da se "spusti na zemlju" jer se put ka budućnosti ne gradi "zabijanjem noževa u leđa".
100 ODSTO TAKSE ZA SEVER, NULA ODSTO ZA JUG

Takse treba da budu 100 odsto na severu Kosova i nula odsto na jugu, rekao je danas albanski premijer Edi Rama u Peći, gde se održava zajednička sednica albanske i vlade u Prištini.

Nula tarifa i nula tarifne barijere između Albanije i Kosova, za prvih šest meseci, objasnio je Rama.

"Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu na severu Kosova i 0 odsto tarifu na jugu", rekao je Rama, prenosi Lajmi.

"Drugo, od 1. januara Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u narednom periodu i pristup carinskoj uniji. Ko smatra da je to pretnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije", rekao je Rama.

Albanski premijer, čija je vlada prošle nedelje saopštila da je protiv uvođenja povećanog poreza od 100 odsto na robu iz Srbije, danas je precizirao stav kad je reč o prometu između takozvanog Kosova i Albanije.

Pročitajte još - Ljajić: Ili ukidanje takse ili izlazak Kosova iz CEFTA sporazuma


Rama je na zajedničkoj sednici kosovske vlade i Vlade Albanije u Peći rekao da je uspostavljanje povećane carine za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, iracionalna, ali razumljiva politička odluka u odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini, često i uz podršku drugih evropskih zemalja.

Uz podršku povećanju poreske stope za 100 odsto na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, "nultu poresku stopu" i potpuno objedinjene carinske poslove, prenela je Koha.

"Danas je vreme za postavljanje 100 odsto tarifa na severu i nulte tarife na jugu Kosova", rekao je Rama.

Rama pozvao je Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dvije zemlje u Evropsku uniju do 2025. godine.


RAMA RAZOČARAN ODNOSOM EU PREMA TZV. KOSOVU

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je razočaran pristupom Evropske unije prema kosovskoj nezavisnosti i slobodnom kretanju građana.

Rama je na petoj zajedničoj sednici tzv, kosovske vlade i Vlade Albanije rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključ regionalne stabilnosti.

"Za Albaniju, Kosovo je nezavisna, suverena, demokratska država, a normalizcija odnosa je od suštinske važnosti za regionalnu stbilnost, rekao je Rama, prenosi albanske tv Topčanel.

Pročitajte još - POGLEDAJTE: Šalja objavio fotografiju sa Ramom, uz komentar “100%” (FOTO)


Šef albanske vlade dodao je da "međunarodno pravo ne poznaje polu-države i ne poznaje polu-ljude", istakavši da je zbog toga, kako je rekao "razočaran pristupom EU prema nezavisnosti samoproklamovanog Kosova i slobodi kretanja građana".

Ocenio je da je glasanje u Generalnoj skupštini Interpola bilo obeshrabrujuće i da je propuštena prilika da ta međunarodna policijska organizacija dobije još jednog partnera u regionu.

Vlada Albanije ranije se izjasnila da je protiv odluke privremenih institucija u Prištini o povećanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

PROTESTI I ZASTAVE

Istovremeno sa početkom sednice, ispred hotela u Peći gde je sednica, protestvovale su porodice ubijenih Albanaca u Kumanovu, maja 2015.

Prištinski mediji izveštavaju da je Peć ukrašena zastavama Albanije i Kosova, koje su ostavljene povodom ove sednice, ali i predstojeg obeležavanja Dana albanske zastave, koje će u sredu biti organizovano.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (165)

Saša

26.11.2018. 12:43

Pa baš zato što, kao što Rama reče, "međunarodno pravo ne poznaje polu-države" Kosovo i nije država, ma koliko oni pokušavaju da ubede sebe da jeste.

Petar M

26.11.2018. 12:55

Ovo izgleda, ko dva kriminalca koji se sastali da svoje kriminalne radnje sastave i postanu jedan ali veci kriminalni klan. Nista dobro.

међутим

26.11.2018. 13:00

Који шоу, човече. Кад видиш овако нешто заиста се запиташ, која је ово планета! Или је Земља само у некој Зони сумрака!

Milan

26.11.2018. 13:02

Skandalozno ponasanje pristinskih i albanskih politicara ne doprinose mirnom resenju problema na Kosovu i Metohiji, provokacije su ucestale i Srbija se barem za sada dobro nosi sa njima.

ranko75

26.11.2018. 14:10

@Dejan - EU nikada nije ni zmurela, ona je sirom otvorenih ociju gledala i aplaudirala im, i vikala "bravo, udrite sto jace te srbe! A kada nas udare oni im namignu da su dobro uradili. Nisi to primetio?

Nebojsa007

26.11.2018. 13:07

Srbe su bombardovali zato sto prave veliku srbiju a Albanija je ta koja koja pravi veliku Albaniju i hoce Kosovo u lep deo Crne Gore kao i deo makedonije ali ce im zube slomiti Grci kada pipnu njihov deo teritorije

ranko75

26.11.2018. 14:08

@Nebojsa007 - A sta ako uzmu sve osim Grcke, a Grcku ne dirnu za sada, ispade da im sve nase i makedonsko osta a mi samo mozemo da gledamo.

Dada

26.11.2018. 13:08

Glasanje u Generalnoj skupštini Inerpola je pokazalo koliko država u svetu podžava Sbiju i Sbija je za to da se mirnim i diplomatskim putem svi problemi reše, ali Kosovo nikada neće priznati.

Velibor

26.11.2018. 13:09

Rama je veoma iskoračio iz onog što se zove poštovanje susednih država, održavanje mira i stabilnosti u regionu. Toga je i Eu svesna.

Aca P

26.11.2018. 13:10

Albanija i Kosovo se nikada nece ujediniti, jer Srbija to nece dozvoliti. Najgore od svega je sto EU svojim cutanjem daje vetar u ledja ovim kriminalcima.

ranko75

26.11.2018. 14:07

@Aca P - Kako to Srbija moze da ne dozvoli kada ne sme da predje granicu sa Kosovom ni sa srpske strane a kamo li da dodje do Albanske granice?

Dibidus

27.11.2018. 10:30

@Aca P - Taj koji je izmislio oružje dalekog dometa odavno je sve granice učinio besmislenim. Svi bi trebalo da shvate da je trka u naoruzavanju dovedena do apsurda time sto pritiskom na dugme mogu da unište jedni druge a da se nikad i ne vide a kamoli stupe u neki blizak kontakt ili licni konflikt kao povod šireg ili ratnog sukoba. Mi jos živimo u prošlosti kao da se sukobi nisu završili pa nas zloupotrebljavaju da svoju municiju kojoj prolazi rok troše na nama. Balkanci ujedinite se protiv zloupotreba.

Vlajko

26.11.2018. 13:14

Samo se ujedinite sa Alabanijom, pa da i oni vide da je pakao ništa u poređenju sa Kosmetskim Albancima.

Kosta

26.11.2018. 13:15

Ne smemo dozvoliti da naš narod opet ispašta. Moramo doneti najbolju moguću odluku za sve nas.

Bojan

26.11.2018. 13:15

Niko ni ne sumnja u te paklene namere Haradinaja i Rame ali je veoma čudno što zapad ćuti na sve ovo.

ranko75

26.11.2018. 14:04

@Raša - Odkuda znas? Jesu li ti to rekli Taci i Rama da nece? A ko ti je to rekao?

Lola

26.11.2018. 13:18

Evo šta se dogodi kada velike sile dozvole da se kriminalci igraju države! Strašno i nedopustivo!

Koriolan

26.11.2018. 13:18

Nema ujedinjenja Albanije i KiM to su samo pusti snovi Albanaca.Tako nesto bi destabilizovalo region i otvorilo Pandorinu kutiju i izazvalo veliki haos u širem podrucju.

Sneki

26.11.2018. 13:20

Evropa i amerika su ovo i zakuvali, zašto bi nam ponagali. Bar znamo sa kakvim kretenima imamo posla. Degenerik do degenerika

Maja

26.11.2018. 13:29

Namerno, sa ciljem da oteraju nas narod! Ako i posle ovakvih mera, EU bude slepa na ovakve provokacije, mislim da onda nemamo tu sta da tražimo!

Jovan

26.11.2018. 13:56

Rama i Haradinaj i dalje daju izjave koje unose nemir u ceo region, ali je i dalje neshavtljivo da nema reakcije sa Zapada?!

Lidija

26.11.2018. 14:00

Mi stojimo čvrsto na zemlji, što ne bih rekla za Albance. Ovo što oni pokušavaju je čisto maštarenje.

Lala

26.11.2018. 14:03

Ovakve izjave Rame i Haradinaja utiču direktno na mir i stabilnost regiona i sigurno je da se na ovakve stvari ne sme ćutati.

Andreja Analiticar

26.11.2018. 14:04

Haradinaj hoce rat i zato on kopa. Ako slucajno o iskopa rat, onda ce sve na Balkanu da se promeni. Sigurno vise nece biti Albanaca u Srbiji i nece biti vise ove granice. Mnogi ce narodi potraziti svoje maticne drzave. Albanci ce potraziti Afriku, jer su odande dosli na Balkan. Za njih Evropa nije zemlja gde mogu da rade sta hoce. Srbija ce se prosiriti u svojim prirodnim granicama od Grcke do Karlobaga i Madjarske. Seselj je ipak bio u pravu..

Jelena

26.11.2018. 14:06

Oni su oduvek tezili ka svom planu ,samo se nadamo da im se nikad nece ostvariti.

Dusko

26.11.2018. 14:07

Da,nulta carinska stopa za trgovinu belim robljem,organima,narkotichma,cigaretama,oruzjem.Pa cime bi inace trgovali,industriju i tako nemaju,jedino malo turizma u Albaniji.U zemljama gde su narko bosovi i ratni zlocinci na vlasti nije dobro ni njihovom a kamo li nasem narodu.I taj sverc ce jednom stati pa cemo videti od cega ce da zive,prestace i donacije,bice to robovi stranaca.

Janja

26.11.2018. 14:14

U krvi im je da provociraju i da ocekuju podrsku velikih sila! Mislim da vam je jos malo vremena ostalo....

Tijana

26.11.2018. 14:28

Ovakve izjave i provokacije od strane Albanaca prelaze više sve mere i granice.. mora neko reagovati na njihovo ponašanje!!

Ana

26.11.2018. 14:43

Ovo je i više nego smesno, sve su ovo njihove provokacije na račun Srbije ali Srbija ce i ovo dostojanstveno podneti.

Isko

26.11.2018. 15:16

Ova provokacija narusava sve ono za sta se Beograd i Srbija bore,a to su mir i stabilnost u regionu!

star

26.11.2018. 15:47

Albanija je zainteresovana za izgradnju strateških odnosa sa Srbijom, ali samo ako damo nezavisnost Kosovu, ali to niko od njih neće doživeti.

Dzo

26.11.2018. 15:50

Sve su ovo njihove provokacije na račun Srbije,Rama bi trebalo da gleda u svoje dvoriste da nam se ne mesa

Nenad

26.11.2018. 17:14

Muka mi je od ovih orkestriranih komentara bez smisla I mozga, recite bre ljudi nesto sto ste Sami smislili pa makar I pametno.

Mina

26.11.2018. 17:14

Taj projekat moze da se baci u vodu jer od toga nema nista. Prvo Srbija nece da dozvoli ujedinjenje Kosova i Albanije, a drugo je da ce oni do 2025 biti u zatvoru

Ja

26.11.2018. 17:44

izgleda da velika Albanija nije albanski projekat,prave oni u ciju zajednicu srljamo bez alternative.

Nikola Kostić

26.11.2018. 17:47

Biće da albanije više biti neće! Ako Rusi udare na Ukrajnu eto nama šanse da koze obrnemo na mangalo!

sasa

26.11.2018. 18:08

Kako oni tako otvoreno o tome, a procice kao i sa interpolom pa ce posle krivit nas za svoje licne neuspehe.

Dijego

26.11.2018. 19:59

Ovo jeste početak stvaranja Velike Albanije vreme je da međunarodna zajednica raguje. Narod na KiM mora da bude slobodan.

bananana

26.11.2018. 20:08

Albancima nije u interesu da pregovaraju o miru, njima jedino odgovara haos jer samo tako mogu da ostvare svoje ciljeve.

bananana

26.11.2018. 20:09

Jasno je da će oni se odlučiti na silu umesto pregovora, ovo je zabrinjavajuća situacija i zapad bi treba da reaguje pod hitno

Dado 7911

26.11.2018. 20:22

Rama nastavlja sa provokacijama i time ugrožava bezbednost i budućnost čitavog regiona!

Sara

26.11.2018. 20:31

Oni ne biraju ni vreme ni mesto ni sta ni kako jednostavno namerno sve to rade da se nama svete.

Laki

26.11.2018. 20:51

U vremenu kada se velike sile rasparčavaju što ide u prilog velikim zemljama, Albanija i Kosovo se ujedinjuju.

dipl.agronom

27.11.2018. 01:35

@Laki - a mi se prisajedinjujemo,sa vec prisajednjinjenom Vojvodinom ( tzv. jogurt prisajedinjenje...)

4

26.11.2018. 20:53

Rama je nestrpljiv i nece vise da ceka odluku o viznoj liberalizaciji za Pristinu i Tiranu i zato su pristupili izradi zajednickog dokumenta

Miroslav

26.11.2018. 22:08

Nemam licno nista protiv da Albanci sa Kosova saradjuju sa svojim sunarodnicima u inostranstvu ali mi ovo lici na uvertiru u stvaranje velike Albanije!

Sara

26.11.2018. 22:31

Ova provokacija narusava sve ono za sta se Beograd i Srbija bore,a to su mir i stabilnost u regionu!

Jelena

26.11.2018. 22:36

Tu državu je napravila EU i Amerika. Šiptari nisu u stanju da nos izbrišu i da operu tanjir kako treba od bakljava i raf u poslastičarnici.

saja

27.11.2018. 01:11

Ne vidim da Srbija može tu nešto sprjičiti.Prepustili su im administrativnu granicu.A da stvaaraju Veliku Albaniuju pa to je projekat Zapada .Šta imaju da kriju.Pametnom je to jasno bilo i ranije.I ne misli neko u Srbiji valjda da će to Zapad zbog nečega sprejčavati.

Stefan

27.11.2018. 01:37

U sfrj su mogli da imaju sve, zivotni standard, da putuju gde god hoce, normalan zivot. Kad se bude promenila situacija u svetu nece imati ni Albaniju a kamoli okolne oblasti. Na balkanu od 1991. je najbitnije da neko ima svoju zastavu, nazovi drzavu i tome slicno a zivotni standard totalno nebitan.

Миле Боровиште

27.11.2018. 02:46

Komentari za decu oni mogu sve I uradice sto zamisle a mi Srbi nesmo ih priznati pa nek se koprcaju u svom djubretu.

SaleA

27.11.2018. 03:08

Neka, i treba! Oni su slozni a srbi ko rogovi u vreci, ne zna se ko je veci izdajnik samo da njihovim dupetima bude dobro

TRIESHI

27.11.2018. 04:32

Ja mislim, da politika Dacica je naj vise zasluzna za ovo sta se desava u tzv srce Srbije.

Aco

27.11.2018. 06:06

Gospodin Rama kaze:"Severu 100% carina a jug 0%. Da li to znaci da je pomenuti gospodin podelio Kosovo?

BOGDAN

27.11.2018. 06:35

A KAKO KE DA SIPTARI ODGOVORE KAD SRBIJA PREDSTAVI NAS DRZAVNI PLAN ZA UJEDINJENE PRIRODNE SRBIJE KOJA OBUHVATA CITAVU SEVERNU ALBANIJU.TAMO NAS UGNJETEN I PONIZEN SRPSKI NAROD CEKA NAS VEK 100 GODINE,

Ina

27.11.2018. 06:57

Oni su u svojim glavama odavno napravili svoju veliku drzavu, tu ce i da im ostane jer to se nikada nece desiti

ccc

27.11.2018. 07:21

Proglasiti okupaciju južne pokrajine jer medjunarodne snage koje su je zauzele ne ispunjavaju svoje obaveze po potpisanim dokumentima.Odmah.

Kokot

27.11.2018. 07:26

Svet koji ne reaguje na albanske namere,samo im je vetar u ledja da nastave sa svojim planovima.

Radovan

27.11.2018. 07:33

Ako EU i međunarodna organizacija ovo dozvole, neka se ne iznenade što će se povećati kriminalne aktivnosti u zemljama članicama EU. Jedino je u Evropi šiptarima sve dozvoljeno. Šta drugi narodi da očekuju?

Toma

27.11.2018. 07:50

Ono o čemu se godinama pričalo, izlazi na videlo, EU i Zapad trebaju da znaju da ono što su oni stvorili i što će uskoro biti stvoreno, tjs Velika Albanija, neće čovečanstvu da donese ništa dobro.

Emina

27.11.2018. 08:08

Ne smemo se deliti, ne smemo dozvoliti da iko podeli nas narod. Snaga naseg naroda lezi u jedinstvu.... Samo sloga Srbina spasava, to su reci od vajkada

Marija

27.11.2018. 08:17

Samo nek se oni nadaju , u jednom trenutku ce i Evropa morati shvatiti da im je zver narasla i vise nego sto je smela i da je i za njih same opasnost .Svaka "Velika" tvorevina je na Balkanu propala pa ce i ova..

una

27.11.2018. 09:37

Neko ih stiti kada oni mogu ovako da se ponasaju. Sta bi sa Srbijom bilo kada bi nesto radila na svoju ruku.

научили да броје до 10 на прсте

27.11.2018. 12:14

Премијер Албаније Еди Рама је данас у Пећи позвао Србију да се "спусти на земљу" јер се пут ка будућности не гради "забијањем ножева у леђа". Они ако нешто знају, знају како се забија нож у леђа. Само то и знају. Сада се плаше да би неко други могао да примени њихов рецепт. Разумем их. Очигледно је да им је такав приступ омогућио да се данас шепуре. Докле, видећемо.

Petar

27.11.2018. 13:33

Svaka njima cast sto se drze svog naroda. Kamo srece da smo mi tako bliski sa Republikom Srpskom,ciji znacaj potcenjujemo.