RAMA PORUČIO: Ne želimo veliku Albaniju ali vi možete da je prizovete

Tanjug

30. 05. 2018. u 21:08

Premijer Albanije izjavio je da niko ne želi "veliku Albaniju", ali da kada neko stalno viče "vuk, vuka", može i da ga prizove

РАМА ПОРУЧИО: Не желимо велику Албанију али ви можете да је призовете

Foto: Tanjug

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je večeras da niko ne želi "veliku Albaniju", ali da kada neko stalno viče "vuk, vuka", može i da ga prizove.


Rama je, na prezentaciji knjige "Nova država - moderni državnik Hašim Tači“, rekao da je vreme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i samoproglašeno Kosovo uđu u Evropsku uniju.


"Ne znam ni među najvećim nacionalistima da je neko zagovarao veliku Albaniju. To je korišćeno kao opravdanje za etničko čišćenje", tvrdi albanski premijer.


On je izrazio zadovoljstvo što vidi pozitivan razvoj u odnosu Albanije sa Srbijom."Mi imamo dobre odnose sa Srbijom, a Kosovo ne tako dobre, ali to je normalno", ukazao je on.


Rama, takođe, tvrdi da je tzv. država Kosovo postala bezbedno mesto za Srbe.


U svom obraćanju prisutnima u Diplomatskoj akademiji u Beču, on je ukazao da je veliki problem nemogućnost slobodnog putovanja.


"Na Kosovu su vlasti izložene velikim izazovima, jer kako objasniti ljudima da su mogli slobodno da putuju za vreme Tita, pa čak i Miloševića, to jest pod diktatorima, a sada ne mogu", ukazao je Rama.


Kada je reč o EU, od koje traži otvaranje pregovora sa Albanijom, Rama je rekao da ne preti više nego što čini predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.


"Nikada nisam rekao da treba integrisati Zapadni Balkan u EU jer u suprotnom može doći do novog rata. Ja mislim da je to malo preterano, ali je neophodna evropska perspektiva našem regionu", zaključio je on.


U Diplomatskoj akademiji u Beču je, u organizaciji Austrijskog instituta za evropske i bezbednosne politike i Instituta dunavskog regiona i centralne Evrope (IDM) predstavljena knjiga britanske novinarke Suzi Džeger o Hašmu Tačiju.Na prezentaciji su govorili su sam Tači, zatim, Albert Roan, bivši učesnik u pregovorima o statusu Kosova i Metohije i nekadašnji generalni sekretar austrijskog ministarstva za spoljne poslove, Volfgang Petrič, bivši izaslanik EU za Kosovo i Metohiju.


Predstavljanje knjige je najavljeno pompeznim saopštenjem koje se završava tvrdnjom da je knjiga "priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prvoj biografiji novog predsednika Kosova, najmlađe evropske države".


Na ovu najavu mnogi su reagovali podsećanjem da je agresija NATO na Srbiju (SRJ) 1999. godine izvršena u savezu sa terorističkom OVK, čiji je jedan od lidera bio upravo Hašim Tači.


Protivnici priznanja jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova, zbog toga, vide knjigu kao propagandu NATO i savezništva sa terorističkom OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

ZLO

30.05.2018. 21:38

hahahhahaha....jos ce na kraju svega da optuze Srbiju da je na silu podstrekivala stvaranje velike Albanije...pa i nisu toliko ludi kada im svi gledaju kroz prste...

plazoje

31.05.2018. 07:07

@ZLO - ne da nisu ludi,nego su čak pametniji od takvih kao ti,a i svi ih podržavaju.....

SMOKI

31.05.2018. 07:09

@ZLO - Mi Srbi i jesmo lud narod. Takvih nema na svetu. Zasto smo odustali od VELIKE SRBIJE? Nema za to ni jedan pravi razlog. Ovo sto Siptari rade obice im se oglavu kad tad. EU je i onako pred propascu. Srpski politicari treba da se dozovu pameti i pociste korov u svom dvoristu. Odmah postupiti po rezoluciji 1244 i vratiti jedinu regularnu vojsku i policiju na celu teritoriju Srbije. Ako treba onda izbrisati sve gradove okupirane ALBANSKO SIPTARSKOM teroristickom bandom. Tako se cuva domovina.

pera

31.05.2018. 08:40

A mogla bi se Albanija podeliti izmedju suseda ko tepsija bureka ? Ovi naucili da vataju na galamu ,navika im ostala od vikanja prilikom prodaje sladoleda i semenki.

RRpantela

31.05.2018. 08:58

RAMA je odavno objavio rat Srbiji. Samo svi pametni pa cute. Albanske snage su ucestvovale u OVK akcijama kao teroristi na tlu Srbije. Kakav to dokaz jos treba Briselu?Zasto Srbija ne odgovori napadacima koji maltretiraju Srbre na Kosovu istom merom samo jos jace i drskije? Da vidite kako bi koka drugacije pevala. Valjda i Srbija ima policiju obucenu dovoljno da odgovori adekvatno. Jedna luda noc i sve bi se drugacije odvijalo. Uka buka EU tri dana i kraj price.

ime ili nadimak

31.05.2018. 08:59

Ne zelimo resenje arnautskog pitanja, ali vi mozete da ga prizovete. To ce biti kraj albanaca na Balkanu.