Rama za zajedničku spoljnu politiku Albanije i Kosova

Tanjug

18. 02. 2018. u 20:31

Albanski premijer Edi Rama izneo je danas ideju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Albanije i Kosova, kao i o izboru jednog predsednika

Рама за заједничку спољну политику Албаније и Косова

Foto Tanjug / AP

Albanski premijer Edi Rama izneo je danas ideju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Albanije i Kosova, kao i o izboru jednog predsednika.

"Albanija i Kosovo će imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. Zašto da nema čak i jednog predsednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike", rekao je Rama na svečanoj sednici kosovske skupštine povodom desete godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

On priznaje da takva ideja sada nije izvodljiva, ali dodaje i da ono o čemu se sanja može i da se realizuje.

Rama je rekao da su Kosovo i Albanija danas dve formalno odvojene administrativne realnosti, ali da su deo zajedničkog istorijskog narativa, ujedinjenog nacionalnog osećanja i neodvojivog političkog interesa.

Najavio je intenziviranje saradnje Prištine i Tirane u svim oblastima, kao i stvaranje jedinstvenog obrazovnog sistema.

Takođe je rekao da će Kosovo i Albanija imati jedinstven carinski sistem i zajedničko trgovinsko i ekonomsko tržište zahvaljujući uspešnom procesu regionalne integracije, prenosi ATA.

Rama se u govoru osvrnuo i na odnose Kosova i Srbije rekavši da treba da žive kao dva naroda u dobrosusedskim odnosima i kao neodvojiv deo Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Косовац

19.02.2018. 23:57

@Goran Vukovic - Поред нашег оваквог председника не мора да сања...

Јовица

19.02.2018. 11:01

@Rista - Као наш бивши премијер. И садашњи председник.

Скадранин

19.02.2018. 11:00

Па могао би и наш Брнабић да буде за заједничку спољну политику Србије и Северне Албаније. А и Вучићу би одговарало да имамо заједничког председника.

Милан Лекић

19.02.2018. 11:41

Српски одговор би могао бити исти: Заједничка спољна и безбедносна политика, јединствен образовни и економски систем, један председник данашње Србије, Црне горе, БиХ и Косова. Ко то може да спречи? Једино потписивање "свеобухватног споразума" Вучића са Приштином-Тираном и подршка "трећем, хрватском ентитету" у БиХ. .

Цеца

19.02.2018. 23:55

@Милан Лекић - А ко може све у име Срба? Чак и да потпише "правно обавезујући споразум" о примопредаји Косова и Метохије... Браво, погодио си! "Лидер региона"!