I RUŠENjE POČELI BEZ DOZVOLE: Uklanja se sporni restoran na Pančićevom vrhu

M. NIĆIFOROVIĆ

12. 10. 2019. u 09:02

И РУШЕЊЕ ПОЧЕЛИ БЕЗ ДОЗВОЛЕ: Уклања се спорни ресторан на Панчићевом врху
Skidanjem crepa u petak počelo uklanjanje divljeg objekta koji je na Kopaoniku pre dve godine izgradila Snežana Mitković

Mada još nema zvanične potvrde, u petak je, po svemu sudeći, počelo dugo najavljivano uklanjanje divljeg objekta na vrhu Kopaonika, koji je pre dve godine sagradila, široj javnosti potpuno nepoznata, Snežana Mitković iz Smedereva.

Bez prisustva policije i inspektora, grupa radnika, koje je najverovatnije angažovala sama investitorka, u petak je počela da skida crep sa krova, a potom bi trebalo da usledi i uklanjanje betonskih ploča i zidova. Prema nezvaničnim informacijama, objekat će ukloniti oni koji su ga i sagradili, kako bi sačuvali deo građevinskog materijala i izbegli troškove rušenja.


PROČITAJTE JOŠ: NOVOSTI SAZNAJU: Gazdarica sama ruši objekat na Pančićevom vrhu na Kopaoniku

Uklanjanje ovog "monstruma" sa krova Srbije, nedaleko od spomenika Josifu Pančiću, naložila je nadležna inspekcija Ministarstva građevinarstva. Prošle godine u avgustu, inspektori su pokušali da sruše betonsku četvorospratnicu, ali su odustali, jer je izostala asistencija policije.

Da će divlji objekat, sagrađen tamo gde je legalizacija nemoguća, ipak biti uklonjen, više puta su najavili premijerka Ana Brnabić, ministarka građevine Zorana Mihajlović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Investitorka Snežana Mitković, protiv koje je podneta krivična prijava za nelegalnu gradnju u kompleksu Nacionalnog parka Kopaonik, ima dozvolu za izgradnju drvenog montažnog objekta (ski-bifea) površine 250 kvadratnih metara. Međutim, ona je, oglušujući se na sva rešenja i upozorenja inspektora, sagradila betonski objekat površine oko 1.000 kvadratnih metara, a uzurpirala je i zemljište za izgradnju septičke jame.Sve donedavno, ovaj objekat je radio tako što je bio nelegalno priključen na vodovodnu i električnu mrežu.


PROČITAJTE JOŠ: NEZAKONITA IZGRADNjA U LESKOVCU: Protest građana nije bezrazložan

I RUŠENjE MIMO PROPISA

OBJEKAT na Pančićevom vrhu je izgrađen bez dozvole, a kako nezvanično saznajemo, i rušenje je počelo mimo propisa. Kada inspektori izdaju rešenje o rušenju nelegalnog objekta, postoje dve opcije, da ga ukloni vlasnik ili firma koju će inspekcija angažovati. Pošto je u ovom slučaju vlasnik, na kraju, ipak sam rešio da počne sa rušenjem, ispada da je ponovo u prekršaju, jer je bio u obavezi da prijavi radove i obavesti resorno ministarstvo o rušenju. Oni su se, kako saznajemo, javili jedino čuvarima iz Nacionalnog parka Kopaonik. (Z. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije