DOKAZ da su efikasne, imaju kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, partnerski odnos sa privredom, javne troškove poslovanja, ali i dostupnu radnu snagu - u ovom trenutku ima deset gradova i opština u Srbiji. Toliko ih ima sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a još osam je na putu da uđe u taj krug. Poslednjih deset godina ovaj standard je pokušalo da usvoji 50 lokalnih samouprava, oko 20 nije uspelo, a pojedine su ga u međuvremenu izgubile.

Međunarodni BFC standard (Business Friendly Certification) je signal investitorima da su opštine Jugoistočne Evrope spremne i organizovane da odgovore na njihove zahteve. Dokaz da su po meri privrede, međutim, dodeljuje se na određeni rok - ranije dve, a sada na tri godine. Po isteku, lokalne samouprave bi trebalo da ga obnove. One koje ga imaju, pokazuju istraživanja, privlače više investitora, a za 70 odsto su unapredile poslovno okruženje.

- Krenuli smo prošle godine u dobijanje, a ove smo sertifikat dobili - objašnjava Ninoslav Erić, prvi čovek Ćuprije. - Ovaj sertifkat nam omogućava da smo vidljivi na investicionoj mapi. Veliki broj investitora dolazi u Ćupriju, naročito kineski i turski. Očekujemo u februaru otvarnje jedne turske fabrike. Uveli smo i privredni savet, jer želimo da čujemo naše privrednike, šta im smeta, koje probleme imaju.

Pročitajte još - Gazdama uz zajam daju i plac džabe

Sombor već nekoliko godina ima dokaz da je prijateljski nastrojen prema biznisu. Ali se zato svake godine zaposleni preispituju da li taj staus i dalje nude.

- Nekada nam rezultati opadaju, ali onda radimo na njima. Kroz proces sertifikacije smo dobili dobru povezanost sa svim akterima i investitorima pružamo dobro okruženje - kaže gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović. - Imamo spremnu i konkretnu ponudu za investitore. Tokom sat vremena njihove posete mi možemo da im damo kompletnu sliku. I možemo da vidimo gde smo mi u odsnosu na druge lokalne samouprave. Više pod 50 investiroa se raspitivalo, a pet je ušlo u investiciju.

Standard ima ili je u procesu dobijanja svega oko deset odsto lokalnih samouprava. U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) se nadaju da će više opština i gradova shvatiti da je sertifikat dobar način da dokažu da rade dobro.

- Za privredu i građane šalteri su prvo mesto na kojem će izgraditi utisak i stav o efikasnosti javne uprave i da li je baš to lokacija na kojoj žele da započnu biznis - rekao je Dejan Đokić, predsednik IO NALED. - Sertifikovane opštine su, kroz ovaj program, izgradile značajno veće kapacitete za brigu o privredi, koje sada bolje i efikasnije koriste tako da su bile dvostruko uspešnije u privlačenju investicija.

DOKAZANI

SERTIFIKOVANI gradovi i opštine Ruma, Pančevo, Stara Pazova, Požarevac, Novi Sad, Šabac, Ćuprija, Leskovac, Sombor i Pećinci. U procesu su Čačak, Niš, Raška, Subotica, Velika Plana, Bor, Užice i Gornji Milanovac.

PREDNOST NA KONKURSU

PREDSTAVNICI uspešnih gradova i opština sastali su se juče sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem. Ministarstvo podržava program sertifikacije.

- Kroz poseban fond Ministarstva, podržavamo opštine i gradove da budu efikasniji i podignu kvalitet života građana - rekao je Ružić. - Fond je ove godine iznosio 490 miliona dinara, sledeće ćemo obezbediti 520 miliona. Na putu ka dobijanju ove podrške, kao plus smo istakli BFC sertifikat.