Krkobabić: Zadruge su spas za srpsko selo

Tanjug

16. 08. 2017. u 13:26

Кркобабић: Задруге су спас за српско село

Foto Predrag Mitić

Osnivanje seoskih zadruga je spas za srpsko selo, uveren je ministar Milan Krkobabić i podseća pri tome da su mnoga sela u Srbiji ostala prazna, posebno u Pčinjskom okrugu
BEOGRAD - Osnivanje seoskih zadruga je spas za srpsko selo, uveren je ministar Milan Krkobabić i podseća pri tome da su mnoga sela u Srbiji ostala prazna, posebno u Pčinjskom okrugu, na granici sa KiM.

Podseća i da u Srbiji ima 630.000 porodičnih, poljoprivrednih gazdinstava, da u njima živi i radi 1,4 miliona ljudi, tacnije da ostvaruju egzistenciju na malim poljoprivrednim gazdinstvima.

Kaže da oni do sada nisu bili vidljivi i da je zadrugarstvo rešenje da mogu da plasiraju svoju robu.

Navodi da su već osnovane dve zadruge, jedna koja će se baviti lekovitim biljem i druga koja će se baviti pčelarstvom i podseća da je subvencija za osnivanje novih zadruga do 50.000 evra.

"Imamo gazdinstva koja se u zabačenim selima bave stočarstvom, a nemaju kome da isporuče mleko. U EU 60 odsto prometa mleka i mlečnih proizvoda se odvija putem zadruga", naglasio je Krkobabić za Pink i dodao da je cilj zadrugarstva da se malim proizvođačima obezbedi plasman proizvoda i tako oživi srpsko selo.

Kao dobar navodi primer zadruge u Slankamenu, koja ima 42 akcionara, hladnjaču vrednu 2,4 miliona evra i 80 odsto proizvoda plasiraju na strano tržište.

Još jedna od mera koja bi trebala da oživi srpsko selo je i da se mladim poljoprivrednicima dodeli na korištenje državna imovina bez naknade.

"Ideja je da im se da do 50 hektara državne zemlje na korištenje bez nadoknade. Koristiće ga na neograničen period čak i njihovi potpomci, ako žele da obrađuju zemlju", zaključio je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i javna preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Милвас

16.08.2017. 16:41

Па зашто сте их онда опљачкали и упропастили?

BREŽANAC

17.08.2017. 20:53

Gospodin Krkobabić, sve zna ali čitamo stalno te isto. kako i gde će biti nove zadruge? Kako da se konkuriše za otvaranje zadruge? Zakon o zadrugama katastrofalan, još iz vremena poštovanog DRUGA TITA, više plaši zadrugare nego što ih ohrabruje. Moje selo imalo je Polj. Zadrugu i Ekonomiju, danas sve prazno i propada.