Kašice sa arsenom vraćene sa granice

J. Su./Novosti online

02. 03. 2017. u 16:30

Blokiran uvoz "Hip bio instant kašice - pirinčane pahuljice", zbog nedozvoljenog sadržaja. Sanitarna inspekcija pronašla opasan otrov

Кашице са арсеном враћене са границе

Ilustracija / Foto: Thinkstock

SANITARNA inspekcija zabranila je uvoz "HIP bio instant kašice - pirinčane pahuljice", 200 grama, lot: 6001791, zbog povećanog sadržaja arsena. Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva zdravlja, ovaj proizvod ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

- Laboratorijsku analizu uradila je ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu uzorka - navodi se na sajtu resornog ministarstva. - Doneto je rešenje da se pošiljka vrati isporučiocu ili na bezbedan način uništi preko ovlašćene organizacije. Uvoznik je kompanija "Alka trgovina" iz Beograda, a rešenje o vraćanju je doneo inspektor Odeljenja za sanitarnu inspekciju, odseka za sanitarni nadzor za granično područje Beograd. Izvoznik je "HIPP Gmbh" i "Ko eksport Austrija".

Sporne kašice otkrivene su na graničnom prelazu, prilikom uvoza, kada se uzimaju uzorci za analizu. Zbog toga je velika šansa da "opasna" serija nije ni stigla do rafova radnji. U kompaniji "Alko" u četvrtak nismo mogli da dobijemo komentar oko uvoza ovih kašica.

Inače, arsen pripada kategoriji najjačih otrova. Kako je dospeo u teglice hrane za najmlađe, još se ne zna, ali pretpostavlja se da je došao ili iz vode ili iz voća i povrća tretiranog pesticidima. Mada može da se nađe i u sredstvima za čišćenje, bojama i lakovima.

Ovo nije prva afera sa neispravnom dečjom hranom. U novembru prošle godine iz prodavnica je povučeno nekoliko različitih kašica domaćeg proizvođača "Svislajon" Takovo zbog povećanih količina različitih pesticida. Ove kašice otkrivene su tokom godišnjeg monitoringa hrane, a tada je povučeno iz prodaje i proizvodnje nekoliko desetina hiljada ovih proizvoda.


PAKET

KAKO "Novosti" saznaju opasan paket dečje hrane imao je 24 kilograma. U toj količini je bilo 120 teglica od po 200 grama "HIP pirinčane kaše".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

PP

02.03.2017. 16:37

Eto šta EU pakuje za našu decu - arsen. Doduše imaju višedecenijskog iskustva. U drugom svetskom ratu su koristili Ciklon B za Srbe, Jevreje, Cigane ... I sutra će Mogerini još da nam soli pamet u parlamentu? Da li neko može da zamisli reakciju njihovih medija da je u Srbiji kojim slučajem zapakovana otrovna hrana za decu EU i/ili SAD?

Milivoje

02.03.2017. 18:52

@Magda - Žalite se evrofilskim strankama DOS koje su potpisale SSP kojim je dozvoljen nekontrolisan uvoz evropskog đubreta i strankama na vlasti koje nastavljaju gde su oni stali.

Новак

02.03.2017. 20:13

@Magda - Никоме не можете да се жалите, јер нико није надлежан, по обичају и позитивним законима које ми примењујемо из ЕУ. Зар нисте запазили да у чланку пише ко је увозник и извозник али не пише ко је произвођач. И у опште како су вас и мене отхранили са кашицма које су нам мајке спремалеод поврћа са наших пијаца. И наравно немојте заборавити да обавезноизађете на изборе и гласте за најгласније јер они ће све решити као што су то и до сад решавали. Амин!

Dove

02.03.2017. 17:51

Iznenadjen sam samo zato sto je ovo javno objavljeno. Gotovo svi uvozni proizvodi su skart, i da postoji kontrola ne bi mogli nikad da se nadju na nasem trzistu. A to kancrogene stvari u hrani, pa setimo se sta su bacali po nama ne tako davno, po meni ovo nije slucajnost. Doduse Austrija nija clanica NATO, ali Nemacka jeste, a to je valja isti narod. Da ne pricamo o ostalima.

seljak

02.03.2017. 21:07

@Dove - Pogresno gledate na ovu stvar. Nije bitno ko prodaje. Otrov se prodaje gde god se moze prodati. Nije bitno koja je nacija, vec kakva je drzava. Privatnici bi prodali otrov i nemcima da mogu. Pola Vojvodine je pod GMO sojom. Njome SRPSKI seljaci hrane stoku koju nama prodaju kao zdravu hranu. Znaci, kad nas truju nasi, sto nas ne bi trovali i tudji. Zasto nasi ne truju narod po nemackoj? Zato sto Nemacka to ne dozvoljava! Znaci da Srbija dozvoljava trovanje. Kao i ostale zemlje treceg sveta!

SS

02.03.2017. 18:33

EU trovaci nase djece sigurno nece odgovarati . Sta ce Srbija poduzeti u ovom slucaju je bitnije nego Kosovsko pitanje

DejanBg

04.03.2017. 16:30

Nedavno je bila vest da je Srbija evropski rekorder po broju kancera kod dece ! Pa vi sad mislite sta vam deca jedu. Ne kazem da je samo zbog ove kasice ali sve je puno otrova. I domace i strano a državne službe i inspekcije se češljaju.